Skocz do zawartości
IGNORED

Wygrzewanie płyt audio

freak

Rekomendowane odpowiedzi

Jak każdy prawdziwy audiofil na pewno wie, płyty trzeba wygrzewać. Ile waszym zdaniem należy wygrzewać płyty audio zanim osiągną pożądane brzmienie?? Ja swoje płytki wygrzewam przed wysłuchaniem około dziesięciu godzin w nocy kiedy nie słucham muzyki. Czy to nie za krótko??

Myślę też, że na wygrzanie płyt SACD, czy DVD- Audio trzeba poświęcić więcej czasu, bo im więcej płyta zajmuje, tym dłuższy czas dostrajania bitów. Po prostu jest ich więcej, więc i czas wygrzewania musi być dłuższy. Takie płytki wygrzewam przez kilkadziesiąt godzin. To chyba racjonalne podejście?? Mam rację??

Co o tym sądzicie?? Tylko proszę o rzeczowe komentarze!!

https://www.audiostereo.pl/topic/37360-wygrzewanie-p%C5%82yt-audio/

-> freak

A czy masz u siebie tak, że jak wyciągniesz płytę z odtwarzacza, to brzmienie siada? Konkretnie chodzi mi to, że jak mam wygrzaną płytę w odtwarzaczu, to gra ładnie. Ale jeśli tę płytę na chwilę wyciągnę i włożę ponownie, to niestety brzmienie się bardzo pogarsza - bas się luzuje, przestrzeń zawęża, sybilanty aż bolą... Jak sobie poradzić z tym problemem?

P.S. A znasz jakiś sposób na wygrzewanie pudełek i okładek?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

W sumie z płytami CD to jest dobrze. Jest przecież na rynku sporo "polepszaczy" dla płyt, jak chociażby pisak i wyrzynarka. A co z dyskami twardymi? Co mają zrobić użytkownicy i wielbiciele Music Server?

Chyba wypróbuję których z tych gadżetów na moim HDD. Skoro na CD/DVD działa tak bosko, to może mi też jitter zmniejszy i poluzowany bas przyklei.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Moim zdaniem wystarczy 4 razy przewinąć (cofnąć) płytę do początku i będzie wystarczająco wygrzana, a jak masz auto-rewers w cd playerze (wszystkie audiofilskie wiadomo - mają) wtedy wystarczy tylko 2x przewinąć.

No to przecież oczywiste, że po dłuższym wyjęciu płyty siada przede wszystkim dynamika i transparentność przekazu. Dlatego po wyjęciu dłuższym niż pięć minut trzeba płytkę wygrzewać od nowa.

Ech, to przecież audiofilskie podstawy...

W szaleństwie jest metoda w głupstwach szczypta prawdy.Moim zdaniem takie 10 godzinne wygrzewanie płyt w napędzie ma sens (chociaż spokojnie wystarczyła by płytka grzewcza) sądzę że płyta od nagrzewania rozszerza się nieznacznie i w związku z tym zapis rozciągnięty na większej powierzchni jest czytelniejszy dla lasera ale czy ja to jestem w stanie usłyszeć nie wiem? nigdy nie puszczałem dwóch identycznych płyt -jednej zimnej a drugiej nagrzanej do jakiś 37 stopni (właśnie wygrzewam sobie wzmaki słuchawkowe drugą dobę płytą testową i do takiej temperatury się nagrzała)

Ciekawych prób i miłej zabawy

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Najgorzej mam zawsze z wygrzewaniem własnych uszu. Jak coś dołoże (nie musi to byc od razu interkonekt, wystarczy jakiś banalny subwoofer) - słysze inaczej. Dopiero po miesiącu albo dwu wszystko wraca do normy. Pracuje właśnie nad nausznikami podgrzewanymi z akumulatora litowego - wciąż się jednak waham, czy wzmacniacz termostatu pownien pracowac w klasie B czy D: niby da się uzyskać to samo, ale charakterystyki przejściowe jednak się deczko róznią. I ta trudna do opanowania sprawa składowych pozapasmowych w klasie D.

A poza tym już - tak na wszelki wypaek - wygrzewam na kaloryferze wymieniony wyżej akumulator.

A to moja metoda, tylko 3 minuty i odkrywasz zupełnie nowy świat na płytach

Ukryta Zawartość

post-14814-100000854 1194035819_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafaelu, to może nie jest Hi-End, ale poleciłbym rekawice spawalnicze. Do nabycia w supermarketach budowlanych - w salonach osudio moge je też miec za odpowiednio wyżśzą cenę. Specyficzna warstwa ciepłochronna tych rękawic powoduje, że w chwili łapania bity się stosunkowo mało osypują na sąsiednie ścieżki.

>freak, 2 Lis 2007, 21:09

>Ech, to przecież audiofilskie podstawy...

Zgadzam się w całej rozciągłości. Skoro wygrzewanie kabli pomaga, to jak nie

ma pomagać wygrzewanie źródła materiału muzycznego jakim są płyty?

Przecież to jakiś absurd!

Jestem Europejczykiem.

Wygrzewanie płyt nie jest konieczne (szczególnie w lato lub w sezonie grzewczym), dużo ważniejsze jest odpowiednie wygrzanie stolika i podstawek pod kable, tu efekty są imponujące, po prostu 3/4 audiofilskiego orgazmu.

idac za ciosem to pomieszczenie przed odsluchem powinno tez byc odpowiednio przygotowane pod wzgledem temperatury. chyba dla basu lepiej jest jak jest zimniej. jest wtedy krotki i zwarty. przy zwiekszeniu temperatury staje sie rozlazly jak flaki z olejem.

Zupełnie nie macie racji.Należy dać płytę zaprzyjaźnionemu kierowcy TIR -preferowane trasy śródziemniomorskie.On ją wiesza pod lusterkiem i ma znakomitą ochronę przed radarami a wy po 2 tygodniach macie ideał dzwięku.Mój kierowca czasem przypala płyty papierosami-ale zawsze od strony labela.TO DZIAŁA!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.