Skocz do zawartości
IGNORED

KRELL FPB-200 wrazenia

kaviter

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio mialem przyjemnosc goscic w moim domu koncowke mocy KRELL FPB-200

jest to monstrualne urzadzenie, wazace kilkadziesiat kilogramow, samodzielne jej przemieszczanie jest nielada wyczynem, z tylu co prawda sa raczki ale jest to nieporeczne rozwiazanie jako ze srodek ciezkosci jest wyraznie przesuniety do przodu, dodatkowo radiatory po bokach maja ostre krawedzie o ktore przy manewrowaniu pokaleczylem sobie rece

odsluch niestety przebiegal w dosc malo komfortowych warunkach - do jej wysterowania zostal uzyty moj wzmacniacz zintegrowany KRELL KAV-400xi polaczony kabelkiem RCA (wyjscie preout jest tylko w tym standardzie) jako zrodlo KAV-300cd polaczony tym razem z integra kabelkiem XLR

pierwsze moje wrazenia byly takie sobie, dzwiek wydal mi sie ociezaly i nadmiernie ocieplony jakby koncowka chciala mi podkreslic ze jednak wazy te 70 kg i jest w klasie A, jako ze byl to poranek dnia wolnego od pracy poszedlem na sniadanie zostawiajac ja z Anna Maria

zeby grac trzeba grzac

po powrocie zdziwilem sie i to bardzo, radiatory zrobily sie wyraznie cieple a wraz z tym wrazenie ociezalosci i ocieplenia gdzies wyparowalo, to co pierwsze mi sie narzucilo to bas w ogole nie bylem swiadomy tego ze moje kolumny moga wyprodukowac takie niskie tony, przy czym kontroli i barwie nie mozna bylo absolutnie niczego zarzucic, pod tym wzgledem FPB-200 jest urzadzeniem referencyjnym, reszta pasma tez prezentuje sie bardzo dobrze, to co mnie troche zdziwilo to zupelnie inna prezentacja dzwieku niz w integrze, koncowka w barwie jest wyraznie cieplejsza ale trudno to uznac jako wade, atakowi mikro i makro dynamice trudno cos zarzucic, szczegolowosci i rozdzielczosci rowniez, ocieplenie wydaje sie byc bardziej zwiazane z nasyceniem barw i wypelnieniem dzwieku, tam gdzie integra prezentowala informacje o muzyce na koncowce pojawila sie muzyka jakby za pierwszym planem nagle sie zaludnilo pojawila sie jakas otoczka i zwiazana z nia masa i to co zrobilo na mnie najwieksze wrazenie to lekkosc z jaka FPB-200 operuje kolumnami, nawet przy wysokim poziomie glosnosci czuc bylo spokoj i perfekcyjna kontrole i pewnosc ze bez wzgledu na to co kolumny mialy by ochote zrobic margines jest jeszcze bardzo duzy

jest to na pewno najlepszy wzmacniacz jaki mialem u siebie w domu, kierowany impulsem i swiadom ograniczen bezwlocznie zalicytowalem na ebayu preamp KRC-3 tak na dobry poczatek, idzie dluga zima trzeba zbierac kase

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37365-krell-fpb-200-wrazenia/

kaviter, 3 Lis 2007, 09:19

Seria FPB to moim zdaniem bardzo udane produkty Krella. Mam dość często okazję posłuchać FPB-300 ale słuchałem też kilka razy FPB-200 i jakiś specjalnych różnic między nimi nie widzę. Generalnie seria FPB, dla mnie, nie gra w sposób ocieplony, no chyba, że porównujemy FPB do serii KAV.

FPB to bardzo dobra równowaga tonalna, i tak jak pisałeś, specjalista od sterowania kolumnami. Myślę, że ten KAV-400xi trochę mógł wprowadzić bałaganu i

bez pre (albo z innym) będzie jeszcze lepiej. Jest też oczywiste, że Krella FPB powinno się łączyć z innymi klockami za pomocą XLR.

Seria FPB doskonale zgrywa się ze starszymy CD Wadii, bez konieczności wpinania przedwzmacniacza. Wadia tutaj rewelacyjnie steruje Krellem dzięki swojemu układowi cyfrowej regulacji głośności. Nigdy nie stwierdziłem wzrostu jakości, jeżeli między Krellem FPB a CD Wadii był jakiś pre-amp.

P.S. Co do zimy to faktycznie dobry pomysł bo Krell potrafi mieć 70-80 C na radiatorach ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Urzadzenia Krella slyna ze znakomitego panowania nad glosnikami i referencyjnego basu. Przynajmniej koncowki mocy. Jesli ten klocek (a raczej kloc) gra rzeczywiscie neutralnym dzwiekiem nawet (jak pisze kaviter) chwilami ocieplajac to chetnie go poslucham. Z pewnoscia jest to znakomite urzadzenie tylko czy bedzie pasowalo do moich preferencji brzmieniowych?

PS Kaviter co to za Pioneer stoi sobie na dole?

FPB to jedne z najlepszych końcówek Krella jakie wypuścił na przestrzeni lat. Grają dokładnie tak jak opisali koledzy. Teraz, gdy mamy juz za soba serię CX i obecną Evo, stare dobre FPB mozna kupic w bardzo przyzwoitych cenach. I jest to bardzo rozsądny zakup. Do tego Wadia 830 i mamy prawdziwy hi-end za rozsądne pieniadze.

KRC-3 to dobre rozwiązanie (mam nadzieję, że kupiłeś tego z obłymi bokami, a nie kanciaka pre-1997) sam kiedys go uzytkowałem w swoim systemie, choć teraz kupił bym chyba do kompletu coś z ARC.

Tak czy inaczej - gratuluję zakupu !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

discomaniac71, 3 Lis 2007, 10:24

>PS Kaviter co to za Pioneer stoi sobie na dole?

I ty sie pytasz co to za Pioneer ? Kto ma wiedziec jak nie ty :-) Jeżeli mnie pamięć nie myli to F-91 lub F-93 (ale chyba ten drugi). Prawdziwy collector's item.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gustaw, 3 Lis 2007, 10:13

>Myślę, że ten KAV-400xi trochę mógł wprowadzić bałaganu i

>bez pre (albo z innym) będzie jeszcze lepiej. Jest też oczywiste, że Krella FPB powinno się łączyć z

>innymi klockami za pomocą XLR.

jest to dla mnie oczywiste, no ale niestety nie bylo innej opcji tak czy inaczej ciesze sie ze go przytargalem

nie wiem czy FPB ma tak samo jak mój ale trzymaj go ciepłego - jak radiatory są gorące tak, że nie można utrzymać na nich dłoni przez więcej jak pare sekund gra zupełnie innaczej niż zimy

pogratulować zakupu i współczuć rachunków za prąd ;-)

Elberoth, 3 Lis 2007, 10:49

>FPB to jedne z najlepszych końcówek Krella jakie wypuścił na przestrzeni lat. Grają dokładnie tak

>jak opisali koledzy. Teraz, gdy mamy juz za soba serię CX i obecną Evo, stare dobre FPB mozna kupic

>w bardzo przyzwoitych cenach. I jest to bardzo rozsądny zakup. Do tego Wadia 830 i mamy prawdziwy

>hi-end za rozsądne pieniadze.

>

>KRC-3 to dobre rozwiązanie (mam nadzieję, że kupiłeś tego z obłymi bokami, a nie kanciaka pre-1997)

>sam kiedys go uzytkowałem w swoim systemie, choć teraz kupił bym chyba do kompletu coś z ARC.

>

>Tak czy inaczej - gratuluję zakupu !

tak kupilem ta nowsza wersje

Ukryta Zawartość

kumpel akurat bedzie jechal do polski to mi go przywiezie

ten FPB ktorego mialem w domu jest na sprzedaz za 12k, ale na razie nie mam tyle kasy, popoluje na ebayu kumpel bedzie przyjezdzal znowu na wielkanoc to moze akurat cos sie uda, albo ja sie przejade i przy okazji go odwiedze, zobaczymy

a co do wadii 830 to nie wiem mi sie ona za bardzo nie podoba ale dawno jej nie sluchalem, na razie KAV-300cd bardzo mi lezy i raczej nie bede go zmienial

ten PIONEER to oczywiscie F-93, ech disko ty figlarzu tak w sobote rano ;)

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kaviter jestem na serio zainteresowany tym Krellem i musze go koniecznie posluchac. Zobaczysz za jakis czas jeszcze bede go mial:) Ile trzeba dac za najmniejszy piecyk z tej serii?

F 93 to zdecydowanie najlepszy tuner Pioneera. Znakomity. Mialem tylko watpliwosci podobne jak Elb - F 91 czy F 93:) Dobrze ze pozstalo Ci cos z low-endowego Pioneera:)

discomaniac71, 3 Lis 2007, 11:27

>kaviter jestem na serio zainteresowany tym Krellem i musze go koniecznie posluchac. Zobaczysz za

>jakis czas jeszcze bede go mial:) Ile trzeba dac za najmniejszy piecyk z tej serii?

>F 93 to zdecydowanie najlepszy tuner Pioneera. Znakomity. Mialem tylko watpliwosci podobne jak Elb -

>F 91 czy F 93:) Dobrze ze pozstalo Ci cos z low-endowego Pioneera:)

oprocz tunera mam jeszcze PD-75 ale uzywam tylko tuner, reszte sprzedalem i nad PD-75 tez sie lamie, ale sam nie wiem dostane za niego grosze a jednak mam do niego najwiekszy sentyment

to jest najmniejszy piec z tej serii ten egzemplarz ktory mialem w domu jest do sprzedania tak jak pisalem za 12k

kurde cos sie nie zalaczylo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gustaw, 3 Lis 2007, 12:16

>kaviter, 3 Lis 2007, 11:57

>

>Możesz odczytać pojemności elektrolitów w zasilaniu ?

6800 uF po 6 na kanal, klasa A nie potrzebuje za duzej pojemnosci w zasilaczu gdyz nie sluzy ona jako magazyn energii

Dobrze że z UK, przynajmniej nie będzie problemów z zasilaniem. No i 2001 to ostatni rok produkcji - najlepszy.

Widzę, że w końcówce też jest procesor, więc pozostają poszukiwania w Europie (chyba że ktos chce to targać z US a potem kupic nowego procka w AudioKlanie - też tak mozna).

12k zł to dobra cena IMO. Za niewiele mniej (10k zł) mozna mieć bata VK-500 - też dobry klocek, tylko prestiż troche mniejszy.

Pomysł z Wadią 830 jest dla tych "on the budget". 18k zł i mamy prawdziwy hi-end. KAV-300CD + KRC-3 (+ dodatkowy IC i kabel sieciowy) to jednak już znacznie większe pieniądze.

Sprzedawaj czym prędzej tego 400i i kupuj FPB.

PS. Jak sprzedaż PD-75, F-93 i 400ix to ci akurat styknie :-)

kaviter, 3 Lis 2007, 12:23

>6800 uF po 6 na kanal, klasa A nie potrzebuje za duzej pojemnosci w zasilaczu gdyz nie sluzy ona

>jako magazyn energii

Dzięki za informację. Kurcze, czy Krell FPB pracuje tylko w klasie A ? W całym zakresie oddawanej mocy ?

Elberoth, 3 Lis 2007, 12:29

>Dobrze że z UK, przynajmniej nie będzie problemów z zasilaniem. No i 2001 to ostatni rok produkcji

>- najlepszy.

>

>Widzę, że w końcówce też jest procesor, więc pozostają poszukiwania w Europie (chyba że ktos chce to

>targać z US a potem kupic nowego procka w AudioKlanie - też tak mozna).

>

ten konkretny FPB jest z USA :) z oszukaniem tego procka nie ma az takiego problemu, poki co wszystkie krelle mam z USA, KRC bedzie pierwszy europejski

Gustaw, 3 Lis 2007, 12:33

>kaviter, 3 Lis 2007, 12:23

>

>>6800 uF po 6 na kanal, klasa A nie potrzebuje za duzej pojemnosci w zasilaczu gdyz nie sluzy ona

>>jako magazyn energii

>

>Dzięki za informację. Kurcze, czy Krell FPB pracuje tylko w klasie A ? W całym zakresie oddawanej

>mocy ?

tak ale z tego co czytalem to on nie biasuje caly czas na max, tylko procesor mierzy wartosc sygnalu i impedancje kolumn i na tej podstawie ustawia bias, chociaz po 2 godzinach sluchania dosc glosno w pokoju zrobilo sie duzo cieplej i tak :))

Końcówka z dopiskiem "c" w nazwie od zwykłego FPB różni sie tym, że zamiast wejść RCA ma wejście CAST. Jeżeli więc nie planujesz zakupu preampu wyposazonego w złącza CAST (np KCT) to nie ma o uzasadnienia. Wręcz przeciwnie - pozbawisz się jednego typu wejścia.

Faktyczny ugrade w stosunku do FPB stanowią dopiero końcówki z dopiskiem "cx".

kaviter, 3 Lis 2007, 12:23

>6800 uF po 6 na kanal, klasa A nie potrzebuje za duzej pojemnosci w zasilaczu gdyz nie sluzy ona

>jako magazyn energii

haha dobre uśmiałem się :-)

To co powiesz na Alepha ??

Im większy pobór prądu ( klasa A się między innymi tym charakteryzuje ) tym konieczna większa pojemność filtrująca w zasilaczu

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zauwazylem ze wiele urzadzen naprawde dobrej i bardzo dobrej klasy w tym Krell stosuje w zasilaczu kondensatory o malej pojemnosci (czesto 6800uF) tyle ze w wiekszej liczbie. Jak widac dobremu brzmieniu to nie przeszkadza. Z drugiej strony ogromne piece sprzed lat z kondensatorami o bardzo duzej pojemnosci w liczbie dwoch niekoniecznie graly dobrze. Ot takie male spostrzezenie elektronicznego laika:)

discomaniac71, 3 Lis 2007, 16:50

>Zauwazylem ze wiele urzadzen naprawde dobrej i bardzo dobrej klasy w tym Krell stosuje w zasilaczu

>kondensatory o malej pojemnosci (czesto 6800uF) tyle ze w wiekszej liczbie. Jak widac dobremu

>brzmieniu to nie przeszkadza. Z drugiej strony ogromne piece sprzed lat z kondensatorami o bardzo

>duzej pojemnosci w liczbie dwoch niekoniecznie graly dobrze. Ot takie male spostrzezenie

>elektronicznego laika:)

Gdzieś czytałem, że lepiej aby było dużo kondenstatorów o małych pojemnościach niż mało o dużych pojemnościach. Te drugie podejścia ma Accuphase i bas który słyszałem z kilku konstrukcji tej firmy nie był zbyt dobrze kontrolowany w porównaniu do Krella. Tak czy inaczej 34000 uF na kanale to dużo nie jest, szczególnie jak prówna się to do kontrukcji lampowych Hiragi.

Z moich pomiarow i osluchow wynika ze nie ma znaczenia dla dzwieku jaka to klasa. A moze grac duzo gorzej od AB. Wazny jest uklad/schemat wzmacniacza. I nic po za tym. Miedzy bajki mozna wlozyc to ze klasa A gra lepiej. To jest balach.

Wielu producentów twierdzi że taka macierz z kondensatorów o mniejszej pojemności charakteryzuje się szybszą odpowiedzią na impuls prądowy ( w czystej klasie A nieprzydatne, tam pobor prądu jest stały ) ale jest tez druga strona medalu, takie łączenie kondensatorów powoduje np. problemy z prowadzeniem masy.

Spokojnie, FPB-200 to jest "baby Krell". W wiekszych piecach są wieksze pojemności. Widocznie uznali, że tyle wystarczy i lepiej przeznaczyc kasę na co innego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.