Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 3000 zł (CD + wzmak)

matman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam już dość słuchania muzyki na Pianocrafcie z odtwarzaczem DVD więc chciałbym jakoś zmodyfikować mój system zastępując klocki Pianocrafta lepszym odtwarzaczem CD i wzmacniaczem. Tak myślę, że głośniki Pianocrafta na razie może warto sobie zostawić, a cały budżet (3000 zł) przeznaczyć na elektronikę ponieważ zależy mi na nowych, ładnych i w miarę dobrych klockach w tej kategorii cenowej. Za parę miesięcy dokupię też jakieś lepsze głośniki.

Teraz mam trudny wybór jeśli chodzi o elektronikę dlatego proszę o pomoc. Zastanawiam się nad zestawem Xindak A-06 + C-06. Można to kupić za około 2850 zł. Na forum czytałem sporo dobrych opinii na temat Xindaka. Jestem już prawie zdecydowany na ten zestaw, ale może jest jeszcze jakaś ciekawa alternatywa w tej cenie. Proszę o podpowiedź.

Dodam jeszcze, że ma to być sprzęt do raczej spokojnej muzyki instrumentalnej, do klasyki i jazzu ale i na ładnym wokalu też by mi zależało. Czasami lubię też posłuchać bardziej dynamicznej muzyki elektronicznej w wykonaniu np. Jeana Michela Jarre.

Pozdrawiam, matman

https://www.audiostereo.pl/topic/37402-zestaw-stereo-do-3000-z%C5%82-cd-wzmak/

matman, 4 Lis 2007, 22:24

>Witam,

>

>Mam już dość słuchania muzyki na Pianocrafcie z odtwarzaczem DVD więc chciałbym jakoś zmodyfikować

>mój system zastępując klocki Pianocrafta lepszym odtwarzaczem CD i wzmacniaczem. Tak myślę, że

>głośniki Pianocrafta na razie może warto sobie zostawić,

i to jest największy błąd, w zasadzie to głupota zostawiać te głośniki.

Na początek znajdź właśnie dobre głośniki, bo to one kształtują brzmienie zastawu i dokup do tego resztę. Cd nie musi być wcale z górnej półki a nawet z pawlacza :), wzmacniacz ma mieć charakter jaki lubisz i z w taki sposób skleisz zestaw z którego będziesz się cieszył.

Pamiętaj, pierw dobre kolumny.

Zgadzam się z tobą że dobre głośniki to podstawa systemu stereo. Nie wiem jednak czy mój Panocraft podoła dobrym głośnikom za 3000 zł. Nie wiem jak z wydajnością prądową. Kiedyś już przerabiałem ten temat. Miałem fajnego wzmaka Denon PMA 860 ale wiele głośników z nowej kolekcji musiałem odrzucać bo mi odradzano za względu właśnie na tą wydajność prądową. Nie chce mieć znów podobnych problemów.

matman, 4 Lis 2007, 22:35

>Zgadzam się z tobą że dobre głośniki to podstawa systemu stereo. Nie wiem jednak czy mój Panocraft

>podoła dobrym głośnikom za 3000 zł. Nie wiem jak z wydajnością prądową. Kiedyś już przerabiałem ten

>temat. Miałem fajnego wzmaka Denon PMA 860 ale wiele głośników z nowej kolekcji musiałem odrzucać bo

>mi odradzano za względu właśnie na tą wydajność prądową. Nie chce mieć znów podobnych problemów.

nie rozumiem jak to możliwe, że: "ale wiele głośników z nowej kolekcji musiałem odrzucać bo

>mi odradzano "

Czy brak ci własnych pomysłów i chęci na znalezienie własnego systemu ?

Co jest ?

Przekonaj się sam jaki charakter brzmienia tobie odpowiada i kieruj się w ta stronę. Jest tyle sprzętów na rynku, że starczy na każdy gust. Kiedyś też tak myślałem, że wystarczy kogoś zapytać i już będę wiedział co zrobić. No cóż, było to dawno, na szczęście.

Poza tym, wcale nie musi to być sprzęt nowy, żeby dobrze grał i spełnił oczekiwania, chyba że już tak masz, że macanego nie weźmiesz.

Nie mam możliwości odsłuchów sprzętu dlatego pozostaje mi tylko kierowanie się opiniami.

Do macanego sprzętu już parę razy się zraziłem (miał usterki) lecz jeśli jest używany ale na gwarancji to jak najbardziej.

Może rzeczywiście zaryzykować i kupić jakieś dobre monitory. Myślę jeszcze o nowych B&W 686. W najnowszym Hi-Fi i Muzyka miały świetne recenzje. Ciekawe jak by grały z moim Pianocraftem.

42 nie są nawet takie drogie.

będę musiał poszukać jak wypadają w testach na tle konkurencji w cenie do 2000 zł

Najwyżej jak nie zagrają lepiej od pianocraftów to wtedy za resztę kasy dokupię jakiegoś wzmaka co by je napędzał

a nie wiesz przypadkiem jaka jest impedancja tych nowych pianocraftow? w moim starym pianocrafcie wzmacniacz ma 6 omów. Jaką najlepiej impedancje powinny miec głośniki przy tak nietypowej impedancji wzmacniacza?

Polecam kupić za tę cenę używany zestaw Rotela serii 02

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.