Skocz do zawartości
IGNORED

Aurum Cantus AC-250MkII

zoltar7

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał do czynienia z tym przetwornikiem i aplikował go w kolumnach (a nie np. w subie),

a jeżeli tak to w jakiej obudowie (zamkniętej czy BR, jaka objętość i jak wytłumiana) i z jakim skutkiem (proszę też podać jeśli łaska jaka była częstotliwość podziału zwrotnicy)?

https://www.audiostereo.pl/topic/37451-aurum-cantus-ac-250mkii/

Dzięki eMiL... ale mi chodzi o kogoś kto słyszał ten głośnik.

A co do budowy to nie mam Win... coś tam... ;-) ale na piechotę policzyłem sobie, że musi być (raczej) obudowa zamknięta o objętości 90-100 litrów (większej nie ma gdzie postawić :) a podział będzie 200 Hz (bo głośnik ma być z boku i nie może być wyższy... taki mam plan). Ale ten głośnik może również pracować w obudowie BR o podobnych parametrach... kiedyś Kisiel zamieścił w Elektronice Praktycznej cykl artykułów w których testował różne głośniki... i wnioski były bardzo ciekawe, i wskazują, że można użyć taki głośnik w obudowie BR z wcale nie najgorszym skutkiem (AC-250MKII ma Qts=0,42 przy Fs=23Hz).

A teraz zagadka: jak na stronie Akkusa panu Witoldowi A. wyszło Qts=0,41 przy Qms=3,52 i Qes=0.58 ???.

Napisałem do Akkusa w tej sprawie i nawet dostałem odpowiedź... że sprawdzą i że producent ostatnio zmienił parametry (co pewnie jest prawdą) ale chyba uznano mnie za kolejnego oszołoma, bo błędne dane jak były tak są.

Producent podaje takie parametry: P=150W, SPL=89dB, Z=8 ohm, Fs=23 Hz, Re=7 ohm, Qms=3,12, Qes=0,49, Qts=0,42, VAS=235 l itd.

WinISD jest darmowy, sciagnij sobie i zobacz co Ci w nim wyjdzie, 90-100litrow w OZ to bardzo duza obj.

Glosnik malo popularny w Polsce, wiec raczej ciezko bedzie o opinie na temat brzmienia. Podzial na 200Hz to bardzo nisko, kiedys Argos pisal, ze przy tak niskim podziale praktycznie kazdy glosnik niskotonowy pompujacy duzo powietrza gra tak samo;)

200Hz bo ma być z boku. Chodzi o to, że ucho ludzkie nie rozróżnia jak wiesz kierunku z którego dochodzą bardzo długie fale np. o f=200 Hz, ale czym wyższa częstotliwość tym lepiej ucho wychwytuje kierunkowość, dlatego jeżeli zastosujemy podział np. przy 300-500 Hz, to głośnik powinien się przenieść na przednią ściankę np. na sam dół, jednak jeżeli zastosujemy np. f podziału - no nie wiem tak przykładowo - 800 Hz, to już trzeba centrum tego głośnika zbliżyć do niskotonowca... być może znawcy tematu - uczeni w piśmie itp. udowodnią mi zaraz, że się myle co do konkretnych wartości częstotliwości, ale generalnie jest w tym chyba trochę prawdy :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.