Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy sprzęt, czy wymieniać?

matess

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem nowego sprzętu.

Kolumny podobają mi się Audio Academy Mimas II i teraz pytanie do was czy mój amplituner Yamaha RX-V559 nada się do nich? Nie jestem audiofilem, muzyki słucham poprzez komputer(FLAC), barwę mam nieco skorygowaną, ale w celu uśrednienia tonów. Czy usłyszę różnicę zakupując wzmacniacz (jaki?(nie jestem bogaty jeszcze nie wiem ile będę miał pieniędzy, jak dobrze się poukłada to na wzmacniacz może będę miał ok. 1600zł, czyli można kupić nowy, ale nie jest to pewne) może być używany, ale żeby wyglądał) skoro posługuję się korektorem? W czym może być ta różnica? Chcę uzyskać między innymi efekt przestrzenności głośników, którego teraz nie posiadam. Gdy zamknę oczy, żebym nie potrafił określić gdzie się znajdują. Czy amplituner może w tym przeszkodzić, czy to zależy od głośników? Jeżeli powinienem kupić wzmacniacz na jakie firmy zwracać uwagę?

Jaki powinien być stosunek ceny głośników do ceny wzmacniacza?

Następne pytanie - czy jest sens wymieniać sprzęt przy moim pokoju(4mx4m, ale jedna ściana skośna zaczyna się w połowie szerokości pomieszczenia;zdjęcie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Kolumny są ustawione w jednakowej odległości, dość szeroko(ok 100stopni), głowę mam na wysokości tweeter'ów, głośniki skierowane na słuchacza, z tyłu głowy (siedząc przy komputerze, zapewne słuchając muzyki lepiej się obrócić ?). Zapewne lepiej, kiedy kolumny skierowane są na słuchacza, czy lepszy jest większy kąt pomiędzy nimi a słuchaczem, czy mniejszy.

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/37513-nowy-sprz%C4%99t-czy-wymienia%C4%87/

Najpierw proponuję, żebyś sobie cały sprzęt ładnie poukładał w pokoju i jak najszybciej uciekł z tego kąta. Chyba gorszego ustawienia nie mogłeś wybrać... Zerknij na przykład tutaj:

Ukryta Zawartość

Jak wszystko będzie prawidłowo rozstawione, dopiero wtedy zacznij się zastanawiać nad tym co by wypadało zmienić/kupić, bo może się okazać, że nagle sprzęt gra lepiej niż można byłoby przypuszczać.

Ukryta Zawartość

Jeszcze mam możliwość ustawienia przy ścianie prostej oba(to będzie dobrze), ale naprzeciw skośnej. Czy będzie to przeszkadzało. Oba skierowane na mnie w równych odległościach od siebie i ode mnie, ale zaraz za mną skośna ściana.

Na pewno będzie lepiej niż jest w tej chwili, warto poeksperymentować. Tylko pamiętaj, żeby kolumny nie były zbyt blisko ściany, ani żebyś nie siedział przy samym skosie. Spróbuj też skręcić kolumny do środka (nawet kilka stopni potrafi w znaczący sposób wpłynąć na brzmienie).

Pozdrawiam

ustawienie komponentów delikatnie mówiąc niezbyt szczęśliwe...

jak już się z tym uporasz to jeśli nadal będziesz chciał zmieniać elektronikę, a sądzę że warto to może spróbuj upolować NADa 352 z drugiej ręki, lub to co w "o mnie"

pozdrawiam i zdecydowanie polecam "pokombinować" u mnie na przykład dźwięk znacznie poprawiły minimalne ruchy kolumn

Przestawiłem głośniki. Ogromna różnica. Teraz słyszę, że to zestaw STEREO. Nie słychać też jak przedtem dźwięku z miejsc punktowych, tylko na większej przestrzeni z lewej i z prawej. Na niektórych utworach osoba śpiewająca jakby znajdowała się na środku, przede mną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.