Skocz do zawartości
IGNORED

Czy To Wada Membramy? - Monitory KRK

damein

Rekomendowane odpowiedzi

Pare dni temu kupilem moniotry studyjne KRK i po przewiezieniu do domu zauwazylem na membranie lekkie znieksztalcenie, widac je tylko pod swiatlo i nie wiem czy to moze byc wada ktora moze sie poszerzac , czy mogly wyjsc tak fabrycznie, gosc od ktorego kupilem te monitory mowil ze nie mial z nimi zadnych problemow, zreszta sami obadajcie na zdjeciach i powiedzcie co o tym sadzicie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37549-czy-to-wada-membramy-monitory-krk/

Na zdjęciu wygląda to bardziej na odbarwienie niż zniekształcenie mechaniczne. Polykevlar Focala ma to do siebie, że z wiekiem miejscami zmienia kolor, szczególnie pod wpływem działania światła słonecznego mogą powstawać takie plamy. Nawiasem, KRK - dobry wybór. Wrzuć zdjęcie całych kolumn.

Nie przebarwienia to napewno nie sa bo normalnie patrzac jest wszystko ok , ale jak pod swiatlo to wyraznie widac leciutkie pofaldowanie , tylko nie wiem czy moze ono byc szkodliwe czyi czy po pewnym okresie uzytkowania nie bede zalowal zakupu bo bedzie cos z nimi nie tak.

a to fotka o ktore prosiles

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym się nie martwił. Kiedyś miałem głośniki z twardą membraną (stop aluminium z czymś tam) i miały odkształcenie na membranie, które zresztą sam zrobiłem (śrubokręt mi upadł na głośnik - niefortunnie ostrym końcem i z dużej wysokości - ciężki był :), ale nie zauważyłem żadnych anomalii. Zresztą głośniki te odsprzedałem i grają z powodzeniem do dzisiaj (wiem, bo znam kupującego). Odkształęcenie się nie powiększało i grało tak samo.

Takie odkształcenia powstają mechanicznie bądź w trakcie produkcji i montażu już (niewypał) bądź przez uderzenie. Jeżeli tylko nie wycziwasz tarcia na cewce to bym się martwił.

mahler, 10 Lis 2007, 19:03

>Z tego co widzę na zdjęciu to już nowsza seria KRK.. bez Focali, ale wciaż stosują żółte głośniki,

>dużo gorsze ale bardzo podobne z wyglądu :-)

Czemu Twoim zdaniem gorsze ( dużo ) ?

Ja na tych zdjęciach widzę bardzo dobrze odkształcenie mechaniczne. Takie coś dzieje sie jak ktoś szybkim ruchem ( mniemam) zahaczy/ wciśnie / uderzy membranę. Przez co membrana sie odkształca, a później wraca na swoje miejsce , ale pozostają widoczne granice tego odkształcenia. Miałem tak kiedyś w tanich głośniczkach, więc nie wiem czy to wpływa na dźwięk, ale jeśli talk to wydaje mi sie że minimalnie.

Kyle, 10 Lis 2007, 19:21

>mahler, 10 Lis 2007, 19:03

>

>>Z tego co widzę na zdjęciu to już nowsza seria KRK.. bez Focali, ale wciaż stosują żółte głośniki,

>>dużo gorsze ale bardzo podobne z wyglądu :-)

>

>Czemu Twoim zdaniem gorsze ( dużo ) ?

Focale są z polikevlaru a żółte głośniki innych producentów sa z kevlaru lub nawet z malowanego na żółto włókna szklanego. A tak o tym mówił sam JACQUES MAHUL:

"Nasz problem polega na tym, iż wiele firm produkuje membrany w kolorze żółtym z kevlaru. Klienci nie widzą natomiast różnic między polikevlarem, a kevlarem. B&W używa mnóstwo kevlaru. Ten materiał istnieje od dawna. (...) Szczególnie na rynku azjatyckim audiofile kochają żółte membrany. (śmiech)

(...)Polikevlar i kevlar to zupełnie inne materiały, sztywność jest bardzo różna. Dźwięk jest zupełnie inny. Mamy mnóstwo problemów, aby to ludziom wyjaśnić.

(...)Membrany polikevlarowe są jedynymi, które przekazują mikroinformacje zawarte w sygnale. Często słuchając muzyki czujemy się przyjemnie. Przeżycie to dopiero jednak wywoływanie emocji. Nie można tego uzyskać ze zwykłymi membranami. Nawet poliglas wyraźnie odstaje w tej materii.

Spotykamy się z zarzutami, iż nasze membrany są żółte - powinny być w innym kolorze. Ale kevlar jest żółty."

a reszte sobie przeczytajcie tutaj (co się będę wysilał):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> zoltar7, 10 Lis 2007, 21:08

Ale w KRK Rokit nie zastosowano kevlaru tylko włókno szklane i to nie jest tajemnica ! Jeśli myślałeś że tam producent chce naciągnąć kupującego pisząc że jest kevlar to jesteś w błędzie bo od początku do końca było wiadomo i można to sprawdzić nawet na stronie KRK że kavlaru w Rokit nie ma. Co do "mikro informacji" ... to za to raczej odpowiada głośnik wysokotonowy ... co nie zmienia faktu że było by lepiej mieć kevlar na basie.

... Kevlar zastosowano w najwyższym modelu KRK czyli VXT !

rozmawialem z poprzednim wlascicielem i mowil ze nigdy nie bylo nic udezone w tych monitorach , takie jakie sa takie byly od nowosci poza malymi ryskami na gorze obudowy, a wiec jaka nastepna mozliwosc??? mam sie tym przejmowac i cos radzic w tym kierunku??

damein, 10 Lis 2007, 21:23

>rozmawialem z poprzednim wlascicielem i mowil ze nigdy nie bylo nic udezone w tych monitorach ,

>takie jakie sa takie byly od nowosci poza malymi ryskami na gorze obudowy, a wiec jaka nastepna

>mozliwosc??? mam sie tym przejmowac i cos radzic w tym kierunku??

... czyli wada fabryczna ...

Czy się martwić ? - mi by na nerwy działało no chyba że kupowałeś świadomie z wadą po znacznie niższej cenie

Kyle, 10 Lis 2007, 21:16

>Ale w KRK Rokit nie zastosowano kevlaru tylko włókno szklane i to nie jest tajemnica ! Jeśli

>myślałeś że tam producent chce naciągnąć kupującego pisząc że jest kevlar to jesteś w błędzie bo od

>początku do końca było wiadomo i można to sprawdzić nawet na stronie KRK że kavlaru w Rokit nie ma.

>Co do "mikro informacji" ... to za to raczej odpowiada głośnik wysokotonowy ... co nie zmienia faktu

>że było by lepiej mieć kevlar na basie.

>

>... Kevlar zastosowano w najwyższym modelu KRK czyli VXT !

Kyle

1) guzik mnie obchodzi co jest w tych KRK, ja tylko odpowiedziałem na wasze pytanie czym się różni polikevler, więc twoje uwaga jest nieuprzejma i niestosowna. Chciałem wam tylko podać ciekawego linka. Zresztą Mahul dobrze powiedział, że oni w JMlab mają problem z wyjaśnieniem ludziom, tej różnicy... Kyle jesteś tego dobrym przykładem.

2) Ty chyba nie wiesz i nawet nie sprawdziłeś kto to jest JACQUES MAHUL i jaką ma pozycję w tzw. Branży :)))

Lepiej w ogóle nie porównuj polikevleru do włókna szklanego... to dwa różne materiały (każdy ma swoje wady i zalety), ale dość ryzykownie jest polemizować z Mahul'em na temat działania głośników polikevlerowych :)) Rozbawiłeś mnie kolego, tą uwagą o "mikro informacjach"... a średnica to nie ma "mikro informacji"...

Pozdr.

A poza tym napisałem, że inni producenci stosują kevlar albo malowane na żółto włókno szklane... nawet nie wiedziałem, że w tych KRK jest właśnie malowane wółkno szklane :))

zoltar7, 10 Lis 2007, 21:40

Ja jestem nieuprzejmy w tamtej wypowiedzi? Skoro tak sądzisz to musisz być bardzo zarozumiałym człowiekiem.

Ja "porównuję" polikevlar do włókna szklanego ? ... skoro tak sądzisz to nie czytałeś uważnie.

szczezrez mowiac zainteresowalem sie tym po kupnie monitorow jak swiatlo sie dziwnie w nich odbujalo, poprzedni wlasciciel mowil mi ze monitory te bymymiezone i testy wykazaly dokladnie taka sam charakterystyke, sam mowi ze nie ma sie czym przejmowac , on pracujac na nich rok , nawet tego nie zauwarzyl.A jeszcze jedno wsumie juz po zakupie , ale spytam was o cene , jaka jest rozsadna cena za takie monitory , skoro poprzedni wlasciciel mial je nieco ponad rok, tak z ciekawosci pytam zeby wiedziec czy przeplacilem czy nie:)

Nowe kosztują 2K. Za używane, z ryskami i tą wadą dał bym na prawdę mało ... tak trochę strzelam ... 1000 PLN za parę to taki max ... ale dla kogo innego mogą być warte jeszcze mniej a kto inny da za nie więcej ...

Zarozumiały ? Dlaczego, bo zwracam Ci uwagę, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi...

Ale dobra, powtórze Polikevlar to jeden z najlepszych materiałów na głośniki średniotonowe i nie tylko, a Focal robi najlepsze polikevlarowe głośniki i tyle. Żegnam.

Tak już tylko kończąc odnośnie membran. Nie interesowałem się specjalnie Focalem ... ale teraz jak patrzę to produkują membrany z poliglasu ... czyli też pewnie odmiana nazwijmy to szkła ;) . Zastosowano "poliglass" w :

- Focal Chorus

- Focal Profile

- Grande Utopia

- Diva Be

itd. itd.

>> damein

z tym tarciem na cewce, to sprawdzasz następująco => przykładasz trzy paluchy do membrany naokoło nakładki (w miarę symetrycznie) i naciskasz delikatnie. Nie powinieneś czuć ocierania. Chodzi o to, że gdy głośnik zostanie mocno uderzony w membranę "niecentrycznie", że się tak wyrażę (bok lub obrzeże), to zawieszenie może nie powstrzymać wychylenia się od osi (przechylenia się membray - zawieszenie odpowiada za to, aby zespół cewka-membrana poruszłay się tylko w osi) i może dojść do zniekształcenia cewki w środku (na przykład gdy cewka uderzy/otrze się o naiegunnik wewnętrzny bądź zewnętrzny). Inna sprawa, że zniekształcenie masz blisko środka, więc nawet gdyby, to zmniejsza to prawdopodobieństwo przechylenia się membrany podczas uderzenia. Ocieranie cewki (jeżeli występuje) też słychać, najlepiej przy odtwarzaniu fortepianu (występują wtedy odgłosy, które nie powinny i są raczej łatwe do zidentyfikowania).

Kończąc - jeżeli dotychczas nie usłyszałeś żadnych anomalii, to bym się nie martwił. Powiedział sobie po prostu, że mam po prostu wielce nietypowe i oryginalne głośniki z dzwiną trochę membraną, a grają wspaniale :) i tyle.

no CHRUPER wsumie chyba bede musial tak wlasnie soebie wkrecic , bo nie slyszalem zadnych bledow , a mi wyglada to wszystko na troche niedokladne doklejenie , przez co inaczej sie ulozyla, tak czy siak graja naprawde fajnie , ale jak widzisz cos takiego to zawsze masz lekki niedosyt bo chesz zeby to bylo idealne,

zoltar7, 10 Lis 2007, 22:38

>Dzisiaj usłyszałeś o polikevlerowych Focalach i dziś się stałeś ich znawcą. Gratuluję !

... od dawna o nich słyszałeś a nie wiedziałeś tak na prawdę z czego są ... tylko umiesz rzucać marketingowe hasełka i wywyższać się ponad innych

TAK dzisiaj usłyszałem o polikevlarowych membranach Focala i w ciągu pięciu minut dowiedziałem się o nich więcej niż ty przez lata swojego życia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.