Skocz do zawartości
IGNORED

Help Antiscating-mały problem w CEC 5200

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

HEJ!

Kupiłem na Allegro ten oto gramofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ogólnie jestem bardzo zadowolony, bo jest w świetnym stanie, ale mam 2 pytania:

1. Ramię dosyć gwałtownie się opuszcza na płytę. Czy sądzicie, że zastosowanie smaru klejącego pomoże mu? Gdzie taki smar dostać w Wie?

Inny problem:

2. Podczas regulacji antiscatingu, mimo, że podziałka jest ustawiona na "0", a ramię wisi bezwładnie nad płytą (jeszcze przed dokręceniem ciężarku nacisku na igłę) podczas przesuwania ramienia do środka osi samo wraca. Czyli zachowuje się tak, jakby antiscating nie wynosił "0". Czy to poprawne zachowanie? Ciekawe, że w moim drugim gramofonie też tak jest, tylko nie aż tak mocno. Co może być tego przyczyną? Nie powinno być tak, że skala na zero i siła ściągająca ramię wynosi "0". Gramofon jest wypoziomowany, więc to nie to. Moał ktoś może podobny problem? Ogólnie wygląda to tak, jakby była za mocna sprężyna, ale gramo wygląda na całkowicie nie grzebane, więc o co chodzi? Dzięki za pomysły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przed chwilą sprawdziłem u siebie.

Przy skręceniu ciężarka przeciwwagi na zero i odłączeniu ciężarka antiscatingu -

- można ramię przesuwać w poziomie w dowolne miejsce, a ono w tym miejscu pozostaje,

- popchnięte ku środkowi lub od środka na zewnątrz przesuwa się w kierunku pchnięcia,

- w pionie naciskając w dół lub w górę, ramię zawsze wraca do tego samego położenia (poziomego?).

Janusz z Torunia

>>>Therion,

Co do antyskatingu, to czy na pewno jest sprężynowy ? Może jest magnetyczny ? Musisz jakoś spróbować "nieinwazyjnie" podejrzeć. Jeśli jest magnetyczny, to to co opisujesz jest dość typowe. Aby magnesy zupełnie przestały oddziaływać na siebie, trzeba by je znacznie dalej odsunąć niż na to pozwala konstrukcja samego antyskatingu. Nawet przy ustawieniu na zero, pozostaje jeszcze słabiutkie, wzajemne oddziaływanie magnesów i ramię dryfuje. Dla pocieszenia dodam, że świadczy to bardzo dobrze o klasie i stanie łożysk ramienia, przynajmniej tych poziomych.

>Yanoosh

Dzięki, że chciało Ci się sprawdzić. Też mi się wydawało, że tak powinno być. Ciekawe, że wczoraj zrobiłem odsłuchy kilku płyt i mimo, że antiscating ustawiony na max ciągnie naprawdę mocno, to nie było żadnej różnicy w brzmieniu przy min i max . Zgłupiałem. Bo przecież jeden kanał powienien wtedy być bardziej niż drugi.

Najwyżej jak będę pakował smar w amortyzator, to podejrzę. Cholera wie, może jest i magnetyczny antiscating? To nawet lepiej. Ze sprężyną nie wygrałbym :)

Ale gramofon jest super. Obecnie uczestniczę w targach i nie bardzo mam czas mu się przyjrzeć, ale tyle ile sie zorientowałem, to i tak jestem pod wielkim wrażeniem - wszystko dopracowane, pokrywa znajduje się w jakichś specjalnych mocowaniach tak, że opuszcza i podnosi się niemal przy dmuchnięciu :) amortyzowanie talerza wyśmienite, dobre materiały... a dźwięk...- poprostu wulkan. Naprawdę robi wrażenie!

Ps. A możecie mi jeszcze coś powiedzieć na temat tej firmy? Jakoś w Necie ubogo o tym. Visonic - przyzwoita półka czy kompletny budżet? CEC 5200 to w miarę wysoki model?

Ps. Sprawa antiscatingu rozwiązała się. Zajrzałem do gramofonu. Ktoś tam był przede mną i źle go złożył - kable sygnałowe były skręcone i źle zawinięte. Po wyprostowaniu zrobiło się OK. Dzięki za Wasze podpowiedzi.

Z tymi kablami i antysk. to dziwne jest, chociaz moze chodzilo o to ze w srodku gramofonu byly zle ulozone (nadmiar pozawijany) i mialy kontakt z dolna czescia poruszajacego sie ramienia gdzie jest regulacja antysk. bodajze mechaniczna (sprezynka) - tak domniemam. Ciezko o materialy i opinie na temat tego gramofonu. Moim zdaniem w tej cenie jest OK, solidnie wykonany, ja ciagle nie mam czasu na porzadna regulacje i ustawienie wiec nie wypowiadam sie o brzmieniu calosci - mam wkladke AT AT12XE. Nie wiem rowniez jakie ramie jest w tym gramofonie (firma, model?). Zwroc uwage tez na ustawienie tego ciezarka z boku ramienia - pytalem o to na forum i dostalem odpowiedz -

Ukryta Zawartość

Licze ze moze inni koledzy z forum podziela sie wiedza na temat tego gramofonu ?

Ukryta Zawartość

Hej.

Czy udało się może rozwiązać problem opadającego ramienia? Mam podobną sytuację w gramofonie Technics sl - 1910 i szukam płynu do tłoczka. Generalnie kilka słów na temat aplikacji tegoż również mnie bardzo zainteresuje.

Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.