Skocz do zawartości
IGNORED

[AUDIO CAR]Jaki Głośnik Do Skrzyni

wronka

Rekomendowane odpowiedzi

Otoż będe budował zabudowe w bagażniku(skrzynia) chce na głośnik wydać ~500zł,nie należe do młodych z tubami itd,lecz szukam dobrego dzwięku!Głośnik to min 30cm średnicy,wole kupic jeden dobry niż dwa i wydać nawet wiecej..Co byscie mi mogli polecic?

I teraz Otwarta czy Zamknięta obudowa.Dziękuje

pytanie czy będziesz miał go czym napędzić ... minimum 30 cm średnicy ? w wielu pojazdach taki głosnik jest za duży i zbyt wolny ..poczytaj troszkę na forach car audio ...

ps.za 500zł to nie kupisz dobrego głosnika choć samo "dobry " to mocno wzgledne określenie

Toscie mnie pocieszyli,wiem ze nie kupie bog wie jakiej rewelacjim,ale napewno niema co porownywac tego z tubami i skrzyniamiz a 100zł.No planuje zakupic wzmacniacza carpowera 1500w dla samego suba!

nie mowie ze 500zł i tyle jak faktycznie dokładajac stowe baz dwie skocze o poziom jakosci wyzej to jestem wstanie to wydać..Dziekuje

Choc jeszcze można wszystko pozmieniać,na dniach planuje zając sie wygłuszeniem przednich drzwi,lub njalpeiej oddać to do kogoś co się zna..(posuzkuj z tarnowa lub okolic osoby,firmy co się zajmuje tym i podjeła by się wyciszenie drzwi przednich w vw vento)I potem zabudowa przednich drzwi(PowerBass ES-6C) i na końcu dobre kable do wzmacniacza-suba (na to jakies ~`200zł chce przeznaczyc) i wzmacniacz i skrzynie.

Jak chcesz głośnik do suba to zainteresuj się: ravemaster BSW 124II, Hertz ES 300, Peerless XLS 830877. Te dwa pierwsze zmieścisz się w 500zł ten ostatni to już różnie. A tak na marginesie to lepiej poczytaj na www.diyaudio.pl i www.elektroda.pl dział audio bo tam się chłopaki więcej bawią w suby do aut. Tu na tym forum raczej sprzęt domowy jest.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Fajny głośnik do suba to Phase Linear Thriller 2500 lub 3000. Pierwszy to 25cm drugi 30. Marka zapomniana, brak reklamy itp. Na allegro można dorwać za dobra kaske. W budżecie się zmieścisz spokojnie nowy i z gwarancja, nie bedziesz żałować.

• 1 miesiąc później...

Teraz problem ze wzmacniaczem.Od jakeigos czasu planowalem zakup CARPOWER HPB-1502,lecz mam teraz okazje kupic tanio CARPOWER HPB-602 i mam dylemat

I Teraz pytanie czy ten HPB-602 Wystarczy do uciągniecia nawet 30cm głosnika niskotonowego?Widze ze mozna zmostkowac go i wtedy jest wstanie dać ten ~250W wiec wydaje mi się że jest to dużo..

Miałby byc on tylko podpięty do skrzyni z głośnikiem niskotonowym

I TEraz pytanie warto się pchac w drogie kable sygnałowe,sieciowe(od wzmaka/akumulatora ) do wzmacniacza czy nie?CZy kupić takie wmiare nie drogi lecz nie najtansze

Z carpowerami nie mialem do czynienia, slyszalem tylko ze daja rade cignac suby 10' i nie te najmocniejsze. Wszytko zalezy od glosnika jaki wybierzesz. Co do kabli. Sygnalowki musza byc o tyle dobre zeby nie gwizdaly. W samochodzie jest to czasami bardzo duzy problem. Odradzam wszystkie wynalazki z allegro za 30zl. Fajny i nie drogi kabel to kabel firmy Directed. Audiocomplex jest tego importerem. Kosztuje w granicach 50-100zl i za ta cene nic lepszego nie znajdziesz i masz spokoj z zakluceniami. Pradowe musza byc poprostu grube. Odradzam alphardy bo w nich jest wiecej powietrza niz miedzi, chociaz sa tanie, czasami wyroby dalekowschodnie to jest stal pomiedziowana. U siebie mam zwykle linki energetyczne LGY 35mm2. Jest to chyba jedna z najlepszych opcji jak masz dostep do hurtowni energetycznej. Dobrze jest tez dac mase bezposrednio z akumulatora. Czasami masa brana ze sruby masowej w bagarzniku lubi gwizdac w glosnikach. Pamietaj o bezpiecznikach, pierwszy jak najblizej aku, drugi opcjonalnie przy piecu. Jak masz 2 wzmaki to rozeta bezpiecznikowa.

Witam, moim zdaniem hpb-602 nie wystarczy, może ewentualnie do niezbyt głośnego przygrywania i dla łatwego do napędzenia głośnika (czyli nie o Xmax +/- 10 mm i 82 dB efektywności). Z resztą lepiej wydać kasę raz a dobrze - tyczy się to również instalacji - każda poprawka boli podwójnie.

Co do samych głośników z carpowera polecam predatory - mają sporą efektywność (bliską deklarowanej) i są dość szybkie. Do normalnego grania 10" zdecydowanie wystarcza - przynajmniej u mnie ;)

pozdrawiam - Tomek

Wiesz przyjmij zasadę raz a dobrze bo kupisz raz taniej a potem za 3 miesiące będziesz zmieniał i wydasz dwa razy. Od razu kup lepszy i mocniejszy, ja się już nauczyłem. Teraz zaoszczędzisz 200zł a potem będziesz płakał. Lepiej od razu 200zł więcej i spokój na klika lat.

Co do wzmacniacza nie podam ci modelu czy coś bo sie nie orientuje. Ale przyjmij zasadę żeby miał dużo Watt był w miarę firmowy i miał regulacje odcięcia filtru dolnoprzepustowego i dobrze jak filtr jest 12db/octave. Nie ukrywajmy ale taki wzmacniacz tez kosztuje więcej, ale tak jak mowie raz a dobrze. Kupisz takiego 400-500W realnej mocy i masz na lata (jakiegoś blaupunkta czy coś) ale patrz na moc ciągłą RMS a nie jakieś chwilowe czy coś.

Co do głośnika właśnie tez jestem w stanie obserwacji ale tu ta sama zasada raz a dobrze parę zł więcej nie będziesz zmieniania za pól roku. Mam BSW jestem bardzo zadowolony szybkość i siła ale człowiek zawsze coś zmienia. Szukam coś z estradowych basowych 12 cali bo mają duże SPL, duże Bxl, często duże wychyły mimo ich estradowości, co to daje taki głośnik to siła uderzenia, nie gubienie czy mulenie w muzyce, często niskie f3 na poziomie 30 paru hz. Po porostu świetnie nadje sie do muzyki. Wczoraj czytałem o beyma power 12 lub 15g40 ale to trze neodymki po doklejać ale to tak na razie czytałem. Wybór głośnika to cieżka sprawa dużo czytania. Nie ukrywam ze głośniki to sie od 500-600zł zaczynają. Nie licząc bsw bo jest tani a dobry. Ale teraz to bym 15 cali kupił a nie 12.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Witaj,

ja zrobiłem skrzynię zamkniętą na Hertz-u ES250, wrzuciłem parametry głośnika w program ściągnięty z sieci -nie pomnę niestety nazwy, może koledzy coś podpowiedzą? - zadawało się parametry głośnika, typ obudowy np zamknięta, bassreflex, komory itd, on podawał sugerowane wymiary i teoretyczną charakterystykę takiego zestawu, można było zmieniając poszczególne ścianki oglądać jak się zmienia charakterystyka, generalnie założenie było takie żeby bas dopełniał całości dźwięku w samochodzie a nie był treścią muzyki, był możliwie szybki -jak na taką membranę- , no i żeby nie było z daleka słychać że mam sub w bagażniku, płyty co do milimetra docięli w castoramie, całość poskręcałem smarując klejem powierzchnie styków płyt, po wyschnięciu smarowałem od wewnątrz jeszcze silikonem dla uszczelnienia, całość wyciszyłem czymś w rodzaju filcu, całość okleiłem tzw. kocem i efekt mnie bardzo satysfakcjonuje - mam to czego chciałem :-)

Piotr

Co do glosnikow estradowych w samochodzie, to jak sie ma caly bagaznik do wykozystania to ok. Te glosniki potrzebuja duzych bud zeby zagraly no i do tego BR. Jezeli chodzi o szybkosc to tylko zamknieta. A zeby bylo zejscie to musi byc duzy wychyl. W zamknietej w aucie litr w ta czy w ta niewiele zmienia. Przydaje sie tez subsonic bo inaczej bas chodzi po budzie i nie chce wyjsc. Przez to mamy efekt zamulania. Inna wazna rzecza sa opoznienia. Trzba opoznic caly przod zeby zgrac go fazowo z basem

• 1 miesiąc później...

Ground Zero GZTA 2.500tx-takie wzmak bede kupowal zapewnie,chodz sie zastanawiam nad U.S.Amps XT-800.2(którego mi polecil czlowiek mający firme car audio) I tu mam dylemat

Jakie sygnalowki zakupic do przedniego systemu?

Ground Zero GZTA 2.500tx-takie wzmak bede kupowal zapewnie,chodz sie zastanawiam nad U.S.Amps XT-800.2(którego mi polecil czlowiek mający firme car audio) I tu mam dylemat

Jakie sygnalowki zakupic do przedniego systemu?

W cenie ok 500 zł jest jeden głośnik - który raczej nie ma rywali pod względem brzmienia.

Intertechnik MDS 10 S - cena 597 z (obniżona cena z prawie 700 zł )

Polecam ten głośniczek - jeśli ktoś lubi dobre brzmienie - nie wspominając o bum cyk ;]

Czy czesto montujesz go w systemach audio car?w jakiej budowie os sie najlepiej sprawuje?(closed,br)I Jaki polecasz kable do systemu przedniego cena/jakosc i od wzmaka do skrzyni oraz wew skryzni zastosować?

Dosyć często. Przeważnie w obudowie zamkniętej - jest bardzo dobry efekt. Jeśli jednak lubisz troszkę więcej basu - ale dobrej jakości - proponuję bass-reflex - jednak odpowiednio zaprojektowany i wykonany. Podstawa to dobry port bass-reflex. Ze słabej jakości portem będzie pierdzieć i będzie grać źle.

Jeśli chodzi o okablowanie - to od skrzynki do wzmaka 2 x 4 mm2 a w skrzynce - tak samo.

Kabelki do systemu przedniego - może byc Cordial 2 x 2,5 mm2

cordial to sie za doba opinią nie cieszy...chce cos dobrego i nie kosmicznie drogiego,facet co ma firme robiaca zabudowy audio polecil phonocara model:3303 bodajze.Od tych opini człowiek głupieje

I Znowu zgłupialem odnosnie systemu przedniego...Pomozcie w wyborze...muzyka to glownie TRANCe ale słucham muzyki z roznych gatunków

1.PowerBasss ES-6C - te od początku były moim faworytem az do wczoraj...

2.Helix Blue

3.Helix Espirit

4.Focal 165 V1

Narazie będzie to grało bez wzmacniacza na radiu JVC KD-G821 lecz potem będzie wzmacniacz

Focale są drogie lecz czy napewno warte tej kasy?

W paru słowach jak byscie mogli wypowiedzieć sie na temat w/w głośników to byłbym wdzięczny

• 2 miesiące później...

Mam problem chce włożyc jakiś sprzęcik do swojego autka już nawet wypartzyłem ale nie znam sie na tym i prosze o opinie... czy to jakoś razem bedzie grało... chce kupic suba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tj. GTb 300 Dual) bede chcial go napedzić wzmacniaczem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Infinity REF 1600A)do tego radyjko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (BOSS DVD-9500B)ma szanse to jakoś razem dobrze pograć? Czy może przeplacam? A może tego duala da sie napedzic jakimś tańszym wzmacniaczem?- byle to nie zaważylo na jakości dzwieku. Prosze o opinię...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.