Skocz do zawartości
IGNORED

RLS - wszystko na temat tych głośników

Iceman

Rekomendowane odpowiedzi

Po wizycie na AS dowiedziałem się o istnieniu firmy RLS. Kolumny tej marki charakteryzują się niesamowitą przestrzenią, sceną. Dlatego chciałbym zapytać:

- kto ma te kolumny;

- z czym one najlepiej grają;

- jakie macie wrażenia po odsłuchach tej marki na AS;

- dlaczego niewiele o tej firmie słychać?

- a może sam twórca jest na tym forum i sam się również wypowie?

Bardzo kibicuję RLS-om, z tego co mi wiadomo człowiek montuje zestawy prawie w pojedynkę i bardzo fajnie brzmią i są zajebiście wykonane. Na AS także byłem urzeczony tym jak grają. Ze śledzenia po necie, czasopismach i paru odsłuchach wygląda trochę jakby człowek "poszedł" po pasji i robi głośniki nie bawiąc się w "na siłę" rozdmuchane bycie na rynku. Taka uczciwie wyceniona manufaktura.

Kiedyś bardzo nam się podobały malutkie Elary. Naprawdę dobry dźwięk, nie można było uwierzyć, że taki duży z tak małych skrzynek.TRudno było się do czegoś przyczepić. Naprawdę, za tę cenę rewelacja. Niezłe też były Nereidy, ale to nie był wtedy nasz zakres cenowy więc słabiej pamiętamy dźwięk.

Napisałem maila do twórcy kolumn, z prośbą aby może sam napisał coś o swych produktach na tym forum. Mam nadzieję, że nie obrazi się za to, jeżeli ośmielę się przytoczyć fragment.

"Witam.

Dziękuję za zainteresowanie jakie wykazał Pan w stosunku do moich produktów i chęć lepszego zaprezentowania

RLS na forum. Jednakże nigdy w żadnych forach się nie udzielałem i chcę żeby tak pozostało.

Cieszy mnie że zwrócił Pan uwagę na przestrzeń gdyż właśnie ta cecha brzmienia jest dla mnie priorytetowa

i to od pierwszych zestawów które zbudowałem.Wtedy właśnie czyli ponad 16 lat temu nie miałem o konstruowaniu żadnego pojęcia, nie było też polskojęzycznej literatury fachowej.Ocena moich kolumn dokonana przez przedstawiciela salonu

do którego wstawiłem mój zestaw była bardzo krytyczna właśnie pod względem przestrzeni. Od tego czasu dążyłem konsekwentnie do uzyskania jak najlepszej stereofonii. Stpniowo wraz ze zdobywaniem coraz większego doświadczenia kładłem nacisk na pozostałe aspekty brzmienia.

Co do cen, to powinien Pan zdać sobie sprawę że,aby móc sprzedawać towar w sklepach trzeba uwzględnić odpowiednią marżę komisową a w przypadku zakupu towaru przez sklep za gotówkę to marża musi jeszcze wzrosnąć.Kupując głośniki w niedużych ilościach też nie będzie tanio.Do tego doliczyć trzeba czynsz za warsztat stolarski i ZUS . Jeśli od tego odliczymy część VAT-u i podatku to nie zostani tak dużo.Do niedawna sam wykonywałem obudowy ,

więc trudno było ocenić jaki dokładnie jest ich koszt.Próba współpracy z zewnętrznym wykonawcą pokazała że,

zrobienie niedużej serii dprawidłowo wykonanych obudów ,w rozsądnym terminie nie będie tani.

Reasumując, w przypadku małej (takiej jak moja) firmy albo nic się nie zarobi albo ceny nie mogą być zbyt niskie.

Inna sprwa że, jak ceny będą za wysokie to też nic nie zarobię bo nikt tego nie kupi.Mam jednak nadzieję że moje wyroby przy porównaniu z konkurencją w podobnych cenach dorównają jej ,a może przewyższą. Tak na marginesie dodam że, na tym jak i poprzednim Audio Show słyszałem opinie że,moje kolumny są za tanie (nie dotyczyło to konkretnie Charonów, ale np:Deimosów, Phobosów czy Elar..."

Wszelkie testy w prasie branżowej nauczyłem się czytać między wierszami , tam jest najwięcej informacji.

Zgadzam się z wcześniejszym wpisem , testy i oceny Kisiela o kolumnach są dosyć miarodajne i wiarygodne , chociaż czasem miałem wrażenie ,że nie widzi nic po za Scan Speakiem.

O RLS krążą pochlebne opinie , szkoda że o firmie cicho.

Na RLS zwróciłem uwagę w zeszłym roku, bo grały wyjątkowo ładnie na tle innych prezentacji. Ceny były zaskakująco przyjazne. W tym roku przysłuchałem się Oberonom II i te grały znakomicie. Barwa instrumentów solowych (słuchałem skrzypiec) była świetna. Fakt, że współpracowały z dobrą elektroniką Naima, ale widać, że te kolumny mają potencjał. Moim zdaniem jest o nich zbyt cicho.

Warto tylko zwrócić uwagę na fakt, że prawie wszystkie konstrukcje to BR do tyłu (!) a także na dość szeroką rozpiętość skuteczności 85-91 dB. Trzeba to uwzględnić dokonując wyboru elektroniki.

RLS Callisto II to moim zdaniem bardzo fajne kolumienki dla kogoś, kto może przeznaczyć nieco więcej pieniędzy na zestaw, ale z jakichś przyczyn musi umieścić go w pokoju 12-14 m2. Tym niemniej duża klasa wychodzi z nich nawet w połączeniu z bardzo budżetową elektroniką. Nie są tanie (dwa razy droższe niż np. takie KEF iQ3), ale to już jest przedsionek naprawdę dobrego, plastycznego brzmienia. Pewnie z uwagi na przetworniki łatwo je zniszczyć próbując robić dyskotekę, ale nie do tego one służą.

• Redaktorzy

"To cechy kolumn ze zwrotnica pierwszego rzedu."

Dodajmy jednak, że dobrze zrobionych. RLS są dobrze zrobione.

Recenzowałem Oberony w Magazynie HiFi, razem z guttenem. Bardzo dobre kolumny. Nie jest to marka nieznana, chyba wszystki modele miały recenzje w prasie, wystarczy przejrzeć archiwalne numery np. HFM.

jozwa maryn, 15 Lis 2007, 14:19

>"To cechy kolumn ze zwrotnica pierwszego rzedu."

>

>Dodajmy jednak, że dobrze zrobionych. RLS są dobrze zrobione.

Dodajmy jednak, że nie tylko. Kolumny ze zwrotnicami wyższych rzędów, jeżeli dobrze zrobione również będą przejawiały te cechy. Kluczem jest tu właściwe zgranie fazowe przetworników, a nie sama w sobie ideologia zwrotnic pierwszego rzędu.

• Redaktorzy

"Kluczem jest tu właściwe zgranie fazowe przetworników, a nie sama w sobie ideologia zwrotnic pierwszego rzędu."

Jasne. Nie lubię oświadczeń typu: TYLKO zwrotnica taka czy owaka, TYLKO tranzystory, Tylko lampy...

jozwa maryn, 15 Lis 2007, 14:37

>"Kluczem jest tu właściwe zgranie fazowe przetworników, a nie sama w sobie ideologia zwrotnic

>pierwszego rzędu."

>

>Jasne. Nie lubię oświadczeń typu: TYLKO zwrotnica taka czy owaka, TYLKO tranzystory, Tylko lampy...

Ja tam uwielbiam TYLKO lampy, choć nie wszystkie. Tranzystory co niektóre najwyżej lubię. Ale to są moje indywidualne upodobania i krucjat z tego powodu rozpętywać nie zamierzam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam, miałem RLS Triton w swoim systemie przez ok. 5 lat. Z perspektywy czasu wciąż oceniam je jako bardzo wartościowe, uniwersalne kolumny. Świetny, czasem spektakularny bas, w szczególności w relacji do wielkości głośnika. Bardzo dobra dynamika w skali makro, w mikro - ok, ale mogłoby być lepiej. Przyjemne wokale, brak agresji. Budowa i jakość wykonania godne większych pieniędzy. Nie wiem, czy Oberony są lepsze, ale jeśli rzeczywiście są, to może to być pewniak.

pzdr

Co do skutecznosci, o ktorej wspomnial Edward, to tylko Charon II moze sie pochwalic tak wysoka skutecznoscia (91dB), Reszta konkustrucji to 85-87, a wiec potrzeba troche wiekszego piecyka zeby wykrzesac z nich odpowiedni poziom glosnosci.

>tylko Charon II moze sie pochwalic tak wysoka

>skutecznoscia (91dB)

Skuteczność bardzo wysoka. Osobiście widziałem i słyszałem na AS, jak naim na charonach już na godzinie ósmej - ósmej trzydzieści grał całkiem głośno. No i przy tym basik jak na te małe głośniczki też rewelacyjny, całkiem ładnie schodził.

>----> macie jakieś zdjątka tych zespołów głośnikowych ? choćby z AS 2007 ??

>

>Wklejcie coś ..... Pozdrawiam

No właśnie - może ktoś robił fotki w tym pokoju?

annawroc, 15 Lis 2007, 18:38

>tu można znaleźć:

Ukryta Zawartość

Nie chodzą mi linki - a Tobie?

Ukryta Zawartość

KIedyś słuchałem najtańszych monitorów ELara, jak na tak małe monitorki grały zacnie, dobrze kontrolowany bas, w prawdzie nie za niski ale nie ma się co dziwić skoro to tak mały głośnik, średni bas rewelacyjny, wysokie i przestrzeń również na wysokim poziomie, żywe i energiczne-do 2tyś to propozycja jedna z lepszych. Osłuchiwałem ich z vickiem chyba 233, i denkiem pma 1500ae, z denkiem lepiej się zgrały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.