Skocz do zawartości
IGNORED

Audiovector Mi 3 - jakie opinie ?

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Panstwo czy ktoś zna brzmienie kolumn Audiovector Mi3, takie jak na zdjęciu?

Jakie brzmienie, sposób prezentacji sceny czy nie wysunięta do przodu, do jakiej elektroniki pasują, jakiego repertuaru, itp. Z gory dzięki za odp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37641-audiovector-mi-3-jakie-opinie/

Od Audiovectora spodziewaj sie:

- tanich przetwornikow

- wykonturowanych skrajow pasma pracy

- liniowej srednicy

- suchego dzwieku

- poluzowanego basu

Generalnie sa to glosniki ladne, klasyczne i mile dla ucha ale oplacalne raczej z drugiej reki.

Słuchałem na podłogowych Audiovectorach, gdy chciałem testować nowy wtedy Meridian G 06, amplifikacje - jakieś topowe dzielone Naim'y z extra zasilaczami. I brzmiało to +/- jak pisze kolega wyżej. Sprzedawca także był zaskoczony słabiutką prezentacją i wymienił kolumny na Swedish Audio coś tam (to było w Goeteborgu) na SS. Różnica była "porażająca". Audiovectory chyba zaczynają się od najlepszej wersji tuningu,które to producent oferuje.

To ciekawe co piszecie o tych Audiovectorach. Ja tam zadnym fanem przesyconej srednicy nie jestem a weic fakt ze nie jest wypchana do przodu nie musi byc dyskwalifikujacy w zadnej mierze. "Tanie przetworniki" - nie znam sie na tym, zasadniczo byle graly. Sa jednak klopoty z ich odsluchem, dystrybutor nie zaopatrzyl zadnego sklepu w Wawie na ich odsluch.

witam,

jeśli nie masz zbyt dużego pomieszczenia spróbuj raczej modeli serii Mi1,

seria Mi3 ma dość sporo basu,

jest bardzo przyjemna w odsłuchu,

ja słuchałem ich z Naim'em i grały wyśmienicie (rock,jazz) ...

Piotr1111, monitory to sobie chce do drugiego zestawiku kupic ale powoli. Jako nr 1 musza byc podlogowki z uwagi na dziecko.

A ten duzy bas z Mi 3 to co oznacza, duzo ilosciowo czy mocne uderzenie? Nie lubie duzej ilosci niskiego basu, w ogole niskiego basu moze nie byc.

Pozdrawiam

w moim przekonaniu był to niski bas,

trzeba jednak zaznaczyć, że odsłuch przeprowadzany był przy użyciu Naim'a NAP 250.2 który to potrafi wycisnąć bas nawet z najmniejszych monitorów ....

Aha... ja niestety lubie bas punktowy, wybijajacy rytm a nie "pomrukowy"... Niemniej gdy nadarzy sie okazja z checia Audiovectorow poslucham bo nic sensownego w doborze kolumn do glowy mi juz nie przychodzi.

Tu masz widmo modelu M1Super - bez i ze skarpetka wokol gwizdka. BBC dip daje ponoc dalsza perspektywe dzwieku. Gwizdek nie najlepiej radzil sobie z perkusja. Moze wsadzili tam chlodziwo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

JarlBjorn,

Słuchałem tych głośników wczoraj w salonie BestAudio w Łodzi. Jeśli będziesz w okolicy koniecznie tam zajrzyj, zawsze mają kilka Audiovectorów 'na sklepie'. Ale przejdźmy do wrażeń odsłuchowych:

MI 3 podłączone do Primare CD21/I21 na neutralnych kablach zagrały ładnie czystą górą i szczegółową, precyzyjną średnicą. Niestety zamiast basu słyszałem tylko głuche buczenie co nie robiło zbyt dobrego wrażenia. Być może działo się tak dlatego, że głośniki wyjęte były prosto z kartonów i potrzebowały kilku godzin wygrzania. A może to ja mam nieobiektywne spojrzenie bo na co dzień słucham Paradigmów Monitorów 9 v.3, które basem potrafią wybijać szyby w oknach. ;=)

Drugie podejście to MI 3 Super - i tutaj miła niespodzianka. Dźwięk równie szczegółowy i precyzyjny w średnicy co w MI 3, wysokie perliście czyste i lekko podbite (ja tak lubię ;) ale bonusem jest dokładnie poprowadzony bas. Ten głośnik ma w sobie to 'coś', co potrafi rysować dźwiękiem w trójwymiarze. Średnie są tak dokładne i wyraźne, że niektóre swoje kawałki słyszałem 'na nowo'. Z pewnością wrócę do nich jak podejmę decyzję o upgradzie systemu.

Na koniec posłuchałem też MI 3 Signature. Między nimi a MI 3 Super nie ma aż takiej przepaści jak między MI 3 Super a MI 3, choć Signatury wydają się jeszcze bardziej szczegółowe co powoduje, że dźwięk trochę traci na muzykalności. Podejrzewam, że w tym konkretnym przypadku tuning kablami mógłby zdziałać cuda.

Pozdrawiam,

bia

• 2 tygodnie później...

Biadzi, troche mnie zdziwiles, gdy w Audio testowali pare m-cy temu Audiovector Mi 3, kolumienki za bas wlasnie zebraly pochwaly ze zwarty, twardy, rytmiczny nawet kosztem lekkiego podbicia. A z jakim wzmakiem sluchales?

Co to się w tym audio teraz wyrabia? Kolumny na głośnikach Vifa TC po 20 euro, i z tajwańskimi tweeterami Logic chyba po 8 euro czy coś, kosztują 8200zł? IMHO rozbój. Takie same głośniki są w Avance Dana 509.

Zapewne Audiovector ma lepsze skrzynki i zwrotnice, ale to i tak jest cenowe przegięcie pały. Ja bym w tej kwocie szukał czegoś innego, zrobionego na uczciwych przetwornikach. Nie należy popierać takiego zdziwrstwa, bo się producenci rozbestwią i wkrótce za 8200zł będą sprzedawać kolumny na alpierdach.

taaa.

tak samo jak Dali, Infinity i Pro Ac...

Audiovector co najwyżej zamawia u producentów wersje kosmetycznie zmodyfikowane, co wcale nie jest trudne. U Vify, Peerlessa i Scan-Speaka ponoć każdy może zamówić modyfikowane głośniki pod warunkiem że zamówi co najmniej 100 sztuk, pisał o tym kiedyś Elberoth po rozmowie z ichnim inżynierem.

McGyver, 7 Gru 2007, 14:53

>taaa.

>tak samo jak Dali, Infinity i Pro Ac...

Masz marne informacje - nigdy i nigdzie Dali nie chwalilo sie 'swoimi' przetwornikami bo jest to firma robiaca tylko kolumny a nie przetworniki. Przetworniki zamawia sie w firmach produkujacych przetworniki a natrualna rzecza jest kooperacja by dobrac paramtry pod porjektowane kolumny i to firmy robiace przetworniki z checia robia bo same w ten sposob dostaja dobra informacje od producentow kolumn co moze byc sprzedawalne i w ktora strone isc.

pzdrw

soso

Producenci kolumn zamawiają modyfikowane przetworniki ze znacznie bardziej prozaicznych przyczyn. Otóż nie da się sklonować w prosty sposób kolumn, w których użyto niedostępnych w handlu wersji głośników o zmienionych parametrach.

Natomiast jeżeli jakiś producent twierdzi, że potrafi zaprojektować głośnik mlepiej niż Vifa, to dlaczego zamawia mimo to przetworniki u Vify a nie zajmie się sam ich produkcją?

McGyver, 7 Gru 2007, 15:18

>Natomiast jeżeli jakiś producent twierdzi, że potrafi zaprojektować głośnik lepiej niż Vifa, to

>dlaczego zamawia mimo to przetworniki u Vify a nie zajmie się sam ich produkcją?

Bo tak jest wygodniej. Naprawde masz dziwne wyobrazenie o biznesie, McG. Dawno, dawno temu w Chinach faktycznie jeden czlowiek robil slomiany kapelusik i u nikogo nie zamawial wstazeczki pod szyje a robil ja sam. Ale to byla naprawde bardzo, bardzo dawno.

Tak na marginiesie, nie wiem czy wiesz ale europejska Vifa jako taka juz nie istnieje. Nazwe przejely Chiny i z taka nalepka robia rozne smieci, nie tylko drivery. W Danii zas nie ma juz Vify od kilku lat.

pzdrw

soso

soso, 7 Gru 2007, 18:10

>Tak na marginiesie, nie wiem czy wiesz ale europejska Vifa jako taka juz nie istnieje. Nazwe

>przejely Chiny i z taka nalepka robia rozne smieci, nie tylko drivery. W Danii zas nie ma juz Vify

>od kilku lat.

>

>pzdrw

>

>soso

Oj soso, wiesz że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele. Głośnikową markę handlową "Vifa" istotnie zlikwidowano, ale to wcale nie oznacza że zaprzestano produkcji. Spółka Danish Sound Technologies z firmą Tymphany jest od lat właścicielem marek handlowych Scan-Speak, Vifa oraz Peerless. Od lat też najtańszych głośników Vifa nie produkowano w Danii, lecz zamawiano na Tajwanie w potężnych, aczkolwiek mało w Europie znanych fabrykach NMB, i firmowano jako serię "Logic by Vifa". Te głośniki są tanie, ale bynajmniej nie są śmieciami. Są stosowane w Audio Physicach po kilkanaście tys.zł, omawianych tutaj Audiovectorach, Avance, Tannoy, Magnat, Heco, Canton, Mission, a nawet B&W szczycące się własną produkcją przetworników zamawia u NMB głośniki do tańszych serii.

Kilka lat temu w ramach porządkowania oferty istotnie zdecydowano się na zaprzestanie firmowania głośników marką Vifa, ale nie oznacza to końca produkcji. Głośniki Vifa są nadal produkowane, tyle że teraz jest to seria V-line firmowana przez Peerlessa. I nadal wytwarza się je w Danii, w tych samych fabrykach i na tych samych maszynach.

Jest coś takiego jak Living Voice Auditorium, ale tam zastosowanie tanich Vifek serii C było podyktowane dążeniem do uzyskania wysokiej efektywności i łatwości napędzenia wychodząc naprzeciw posiadaczom słabowitych lampeczek DHT SE. No, i skrzynki w Living Voicach to jest klasa, a tweetery lepsze. Ceny od 15000zł za najtańszą opcję.

mahler, 7 Gru 2007, 18:39

>8 tys za taki badziew w środku to jeszcze nie jest tak źle...

>Takie same głośniki spotyka się w 2x droższych kolumnach.

Kurcze, trza sprzedać moje Vivace za 5kpln, są chętni?;-)))

McGyver, 7 Gru 2007, 18:26

>Oj soso, wiesz że dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele.

Wiem znacznie lepiej niz Ty.

>Głośnikową markę handlową "Vifa"

>istotnie zlikwidowano

Nieprawda.

>Kilka lat temu w ramach porządkowania oferty istotnie zdecydowano się na zaprzestanie firmowania

>głośników marką Vifa

Nieprawda. Zadne porzadkowanie oferty ale po prostu Dunczycy zle skonstruowali umowe z Chinami i de facto sprzedali marke Chinczykom.

pzdrw

soso

Tak jak pisałem, podłączone były do Primare I21. Sprzedawca też zachwalał ich możliwości w dolnych zakresach ale wspólnie doszliśmy do wniosku, że te odsłuchiwane przeze mnie były wyjątkowo niewygrzane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.