Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wkładką grado prestige black

Lasica

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z nową wkładką grado prestige black. Słyszałem wprawdzie, że na niektórych gramofonach (które nie mają ekranowanego silka i transformatora) ona brumi, mój problem polega na tym, że ona brumi nawet wtedy, gdy gramofon wyłączony jest z sieci. Ponadto gdy wyłączę z sieci przedwzmacniacz i wzmacniacz, czyli gdy przez jakiś czas wszystko "chodzi na kondensatorach" - to też brumi; czyli odpada nieodfiltrowane dokładnie napięcie z sieci jako przyczyna brumu. Wygląda mi na to, że ta wkładka brumi sama z siebie (Taki generator brumu może ma wbudowany? No bo skąd sie on bierze?!). Może ona jest uszkodzona? Jeśli nie jest uszkodzona, to czy można jakoś spróbować zmniejszyć ten brum? Pomóżcie, bo to miała być moja pierwsza porządna wkładka, a tu taki problem : (

Na poprzedniej wkładce MF101 nie było żadnego brumienia.

"Obawiam sie, ze jedynym wyjsciem bedzie ... wymiana gramofonu."

Czy wymiana gramofonu na pewno coś da? Przecież ona brumin nawet wtedy, gdy gramofon jest wyłączony, czyli ani silnik ani transformator nie wytwarzają żadnych zakłóceń.

Gramofon to Bernard gs 465 (czyli paskowiec). Ale z transformatorem wyprowadzonym daleko poza chassi, właśnie żeby nie absolutnie nie buczało.

Jak to jest, że na niektórych gramofonach podobno nie brumi, skoro ona brumi "sama z siebie"; czyli powinna brumieć w każdym TT.

Krystian dobrze pisze. Ta wkladka nie ma wogole ekranu. Wystarczy troche pola magnetycznego i brumi.

Gramofon moze byc wylaczony, a wkladka bedzie brumiec jesli znajduje sie w jakims polu magnetycznym, bo przewody z ramienia sa praktycznie bezposrednio polaczone z kablem polaczeniowym.

Chyba, ze podczas montazu Grado cos zlego stalo sie z masa. Podlacz jeszcze raz na chwile MF-100 i sprawdz czy bedzie brum.

>>>Łasica,

Grado Black nie brumi "samo z siebie" - to oczywisty nonsens. Czy to jest fabrycznie nowa wkładka ? Czy aby czegoś nie zerwałeś (kabelka ?, może trzyma się tylko na izolacji ?) podczas przekładania wkałdek ? Czy nasunąłeś konektorki do końca na piny wkładki ?

Dobrze mówisz Yul. Oczywiście, że to nonsens, aby sama z siebie brumiała! Ale tak to wygląda.

No bo za brum odpowiedzialna jest pewna siła elektromoryczna. Gdy nieekranowany gramofon jest włączony, wytwarzają ją zmienne pola magnetyczne trafa i silnika, ale u mnie wszystko jest wyłączone, a brumi. W pobliżu nie stoi żadne inne trafo. I bądź tu mądry człowieku...

Mnie ten "brum znikąd" bardzo mnie zdziwił. Co ciekawe, po włączeniu gramofonu i obrotów brum się nie nasila - jest cały czas taki sam. Inna ciekawostka - przy WYŁĄCZONYM gramofonie brum się nieznacznie zmienia, gdy przemieszczam ramię ku środkowi.

Wkładkę zamontowałem bardzo delikatnie z zegarmistrzowską precyzją i cierpliwością. Myślałem nad tym co robię - wszystko jest zamontowane zgodnie z instrukcją dołączoną do wkładki. Nie pomyliłem się - piny "hot" połączone są z kabelkami "hot" ramienia, a piny "ground" z kabelkami "ground".

Jeśli chodzi o połączenia wewnątrz ramienia, to jest OK; bo po założeniu MF101 nic nie brumi. Ponadto sprawdzałem te połączenia buzzerem w multimetrze - jest OK, prąd płynie swobodnie (nic nie wisi na izolacji).

Może ktoś ma jakąś koncepcję? Może jeszcze można sytuację uratować, zanim dojdę do wniosku, że 150 zł na wkładkę poszło w kanał.

>>> tungsol

Uziemioną wkładkę? Jeśli chodzi o przewody ekranujące w ramieniu, to te na pewno są uziemione (oba łączą się za masą gramofonu). Natomiast preamp nie posiada 3 przewodu uziemiającego od nowości, ale ten preamp jest ok, na poprzedniej wkłądce nic mi nie buczał.

Co to za preamp? Mialem wkladke Grado i w owym czasie taki problem wystepowal gdy nie podlaczylem uziemienia preampu do uziemienia wzmacn. tranzystorowego. Uziemienie wkladki bylo realizowane przez lewy kanal kabelka

z ramienia (nie bylo kabla uziemiajacego).

>>>tungsol

Dobrze są podłączone. Jak już pisałem Yulowi, wszystko jest zgodnie z instrukcją grado i tym, co widać na schemacie połączeń bernarda (tam pokazany jest sposób połączenia wkładki z gramofonem).

>>>tungsol

"Uziemienie wkladki bylo realizowane przez lewy kanal kabelka z ramienia (nie bylo kabla uziemiajacego)."

Ale przecież nie można połączyć lewego kanału wkładki z masą!!! Wówczas cały sygnał z tego kanału popłynie sobie do "ziemi".

Witam

Mam tą samą wkładkę zamontowaną w "Adamie".

W/g mnie gra bardzo miło.

Nie mam żadnego brumienia ponieważ mam wyprowadzoną masę z ramienia osobno do wzmacniacza.

Trafo usunięte poza gramofon, i cisza jak makiem zasiał.

Pozdrawiam Jacek

>Lasica

>

>Ale przecież nie można połączyć lewego kanału wkładki z masą!!! Wówczas cały sygnał z tego kanału

>popłynie sobie do "ziemi".

Tak to jest rozwiazane w Rega RB300. Nic na to nie poradze:) ale dziala...

"Wiring is slightly unusual in that the arm tube is grounded via the left channel ground wire so there is no earth wire to connect back at the preamp."

>>>Lasica

Odłącz masy wkładki od masy ramienia i gramofonu i puść bezpośrednio przez ic (ekran) na preamp,

a masę ramienia i masę gramofonu puść osobnym kabelkiem do masy pre w 80% pomaga

jak nie wiesz o co chodzi podaj na PW mail to prześlę rozrys w PDF

A jak jest z "umasieniem" samego headshella, jezeli jest odłaczalny(Std SME)

A może wkąłdka jest "trefna" Nie ma rzeczy niemożliwych. Jak masz płyte z rowkiem 1000HZ zmierz napięcia z kanałów.Powinny być symetryczne.Lub płyta mono.

Dziękuje wam za rady, ale niestety oddzielenie masy ramienia i TT od ekranu IC i puszczenia ich osobnymi przewodami nie dały rezultatów. Brum nic a nic nie zmniejszył się. Powiem inaczej – zmniejszył się, ale dopiero wówczas, gdy na końcówkę ramienia z wkładką, tzn. na headshella nałożyłem kubek z permalloyu zdjęty z transformatora. Wtedy było cicho, ale oczywiście takie rozwiązanie ekranowania wkładki całkowicie niefunkcjonalne (no chyba żeby mieć płyty nie z winylu, ale właśnie z permalloyu, hehe). Przynajmniej wiem, że na brum jest wynikiem zakłóceń magnetycznych (zmiennego pola magnetycznego), a nie źle poprowadzonej masy (jakiejś pętli masy czy czegoś podobnego).

Muszę kupić nową wkładkę. Trochę szkoda, bo następne po Grado dobre wkładki zaczynają się od wysokich pułapów cenowych. Przy okazji pytanie - czy wkładki Goldring Elektra i AUDIO TECHNICA AT440MLa są ekranowane? Żeby znów się historia nie powtórzyła. I która z tych dwóch ma więcej basu i ogólnie bardziej nadaje się do bernarda z ciężkim ramieniem? A może ktoś wie, ile kosztuje igła do tej AT? Chyba musi być droga, bo ma jakiś superszlif. A może brać sumiko oyster? Jakoś mało piszą o tej ostatniej wkładce na audiostereo. Ale ma szlif sferyczny, to powinien być dobry bas.

>>>Lasica,

Brumi od zmiennego pola magnetycznego ? Szczerze mówiąc wątpię. Sam mam dwie Grado Prestige (Green i Gold), i nie ma takich problemów o jakich piszesz. A może jednak ? Co w takim razie może być źródłem pola magnetycznego ? Sam gramofon ? W takim razie najlepiej zmienić gramofon, a nie wkładkę, bo problem będzie się powtarzał. Ostatecznym testem powinno być zamontowanie tego Grado do innego gramofonu. Nie masz kogoś znajomego, kto ma gramofon lub może jest jakiś sklep w zasięgu ręki ? Pozostaje jeszcze reklamacja w Topwinylu.

"...ma szlif sferyczny, to powinien być dobry bas...."

To zdanie nie jest niestety prawdziwe. Ze szlifów sferycznych dostaje się bas kosztem góry pasma - jest mało wysokich - wydaje się wtedy, że jest dużo basu. To jest prosty przypadek zachwiania proporcji i równomierności odtwarzania. Trzeba szukać czegoś lepiej zrównoważonego, z lepszym szlifem.

>>> Yul

"Brumi od zmiennego pola magnetycznego?"

Ja już sam nie wiem, ale fakt jest taki, że po założeniu ekranu z materiału, który jest nieprzenikalny dla zmiennego pola magnetycznego brum znika.

"Co w takim razie może być źródłem pola magnetycznego ?"

Nie mam zielonego pojęcia, ale zajmuję się trochę amatorsko elektroniką i już nie takie rzeczy wprawiały mnie w zdumienie. :)

"Nie masz kogoś znajomego, kto ma gramofon lub może jest jakiś sklep w zasięgu ręki"

Wiem, że takie sprawdzenie na innym sprzęcie to dobry pomysł, ale niestety ani znajomych a nie chcę "zawracać głowy" swoimi problemami jakże miłym polskim sprzedawcom.

Ponadto coś jest ewidentnie nieporządku z moim gramofonem lub/i tą wkładką grado, bo wczoraj na gramofonie złapałem jakąś rozgłośnie radiową (polską; pozdrawiali jakiegoś Pawła). LOL. Teraz martwi mnie także to, że szumy, które słyszę w słuchawkach pochodzą nie tylko od szumu tranzystorów w pre, ale także z eteru (bo przecież źle nastawione radio też szumi). Czy komuś też się zdarzyło, że gramofon zamienił mi się w radio? Może ktoś miał podobny problem i wie, jak go wyeliminować? Gdzieś w gramofonie muszę mieć pasożytniczy obwód rezonansowy.

Czy ktoś wie może, ile kosztuje igła do wkładki AUDIO TECHNIA AT440MLa. Czy można igłę tę kupić w Polsce? Szukałem wczoraj w necie igły do tej wkładki, ale nie znalazłem nigdzie.

>>>Krystian Majer

Dziękuję, że mi ją polecasz, ale ta wkładka ma nietypowe parametry - napięcie wyjściowe 0,3mV (ponad 10 razy mniej niż w przypadku typowych wkładek); impedancja wyjściowa 40 ohm zamiast "standardowych" 47k ohm. Trzeba mieć do niej preampa z silnym wzmocnieniem, a to oznacza większe szumy, co w połączeniu z szumami z płyty nie wróży dobrze.

"Trzeba mieć do niej preampa z silnym wzmocnieniem" - zgadza się - 10 razy lub o 20dB.

"a to oznacza większe szumy, co w połączeniu z szumami z płyty nie wróży dobrze" - nie zgadza się :-).

Ten denon daje niesamowitą przyjemność ze słuchania muzyki, poza tym jest tani. Do Elektry czy 440tki nie ma go w ogóle co porównywać ... oczywiście na jego korzyść.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Lasica. Tu sa igly do 440 MLa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Czytajac ten wątek mam nieodparte wrażenie że jednak masz źle podpięte kabelki do wkałdki.

Mam tą wkładke w swoim gramofonie i przydzwiek (brum) występuję tylko gdy dotknę przewodu sygnałowego palcem.

Jak jeszcze chce ci się to zamień dwa przewody pod pod kątem czyli prawy górny z lewym dolnym lub odwrotnie.

Pozdrawiam Romek

A jak polaryzacja w gniazdku, wyłapałem na słuchawkach lekkie brumienie jak miałem źle podpięty sprzęt, może ta wkładka to uwydatnia, jakieś syfy z sieci... hmmm... nie wiem, nie znam się... ale sprawdzić nie zaszkodzi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.