Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo

Scibor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem od paru dni rozgladam sie po allegro w poszukiwaniu "mojego pierwszego zestawu stereo" i niestety moje poszukiwania zakonczyly sie niepowodzeniem- ilosc sprzetu oferowanego na allegro jest ogromna, a ja sie na tym po prostu nie znam. Na caly zestaw chce przeznaczyc okolo 1000-1500zl. Slucham glownie rocka czasami troche klasyki czy delikatniejszej muzyki. Zestaw ma grac w pokoj ~20m2.

Z gory dziekuje za pomoc w zlozeniu tego zestawu

https://www.audiostereo.pl/topic/37930-pierwszy-zestaw-stereo/

Mimo wszystko sklanial bym sie w strone opcji z glosnikami podstawkowymi bo mam troche zagracony pokoj i chcial bym uniknac rewolucji. Chociaz rowniez jestem otwarty na propzycje kolumn podlogowych-jezeli roznica (mimo wszystko mam maly pokoj) bedize duza tj. przemeblowanie bedzie oplacalne :]

witam! jeśli chcesz stereo czyli kolumny, wzmak, cd, i np tuner to bież używańce np. z allegro sprzęt taki "markowy"-to co ogólnie ludzie polecają nie tylko w tym wątku ale i w podobnych... nie masz jeszcze swoich preferencji więc kup coś żeby mieć punkt zaparcia, nie stracisz, zapoznasz się i zaczniesz słuchać, wtedy zaczniesz definiować temat po swojemu, zaczniesz przesuwać, ustawiać...-tak wygląda początek przygody, nikt nie jest jasnowidzem żeby powiedzieć Ci co kupić (żebyś trafił w sedno), usłyszysz i poczujesz, pierwszy zestaw stereo jest jak krok w ciemno, poobcujesz, rozkminisz usłyszysz może całkiem odwrotnie niż ktoś Ci sugeruje jakiś zestaw o danym charakterze, zaczniesz nieć swoje zdanie, nie oczekuj gotowizny (co kupić) rady na forum są indywidualne choć niektóre prawdy są ogólnie przyjęte. przysyłam pozdrowienia i życzę radości z zestawienia Twego stereo.

np. CD Denon DCD890 ( albo Onkyo DX7211) + wzmak Rotel RA-921 (931) + Tannoy M2 (jak maja byc podstawkowece) + kabelki Procab LS25 , IC Procab - powinienes sie zmiescic w 1500zl akurat.

Podstawki rowniez zajmuja miejsce na podlodze . Do niedawna uzywalem tannoy m1 na podstawkach , obecnie audio phisic spark i chyba zajmuja tyle samo miejsca ....bo chyba nie polozysz minikolumienek na szafie ...

Tak patrzylem i przegladalem znowu allegro i tak w tej cenie znalazlem takie cuda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ladnie to bedize dzialac ? czy szukac czegos innego ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmmm tak czytam i im wiecej czytam tym bardziej glupieje i nie wiem co jest co .... W tym momecie korzystam z jbl creature przy pc-cie, nie sa to najgorsze pierdziawki ale mimo wszystko jestem swiadomy ze czego bym nie kupil w tej cenie bede zachwycony (przynajmniej na poczatku xD), ale niechcial bym wywalic pieniedzy moze nie tyle w blote ale zle ich zainwestowac ;]. Dlatego prosil bym o jakies konkrety ( odrazu mowie ze nie jestem w stanie odsluchac za bardzo bo niemam gdzie) a kupujac bede niestety opieral sie na waszej subiektywnej opini bo innej opcji niemam.

Hmm, no kiedyś słuchałem JBL creature, no i niestety, to sa "pierdziawki" ;D 2.0 takie typowo komputerowe za jakies 200-300 to najlepiej logitechy z-10 da się kupić, albo creative m80 ( wiem wiem, creashit itp, ale tanio do kompa to jest niezłe;). dokup wzmacniacz i głośniki za ta kase, i podepnij do kompa. potem jak uzbierasz to dokupisz cd. Już ostatnio to gdzieś radziłem ( ;D ), ale wydaje mi sie że to najlepsze wyjście.

jbl e 30 może, a może, sa bodajże po 800 jakieś fajne b&w dm 602 na allegro, a jeszcze może tonsil premium podstawki narazi i lepszy wzmak? cieżko powiedzieć, zależy jaki lubisz dźwięk.

Dzwiek lubie w miare cieply, z w miare wyraznym basem :] i w sumie trudno mi nazwac inne moje subiektywne wrazenia nt dzwieku bo naprawde nigdy nie mialem doczynienia z lepszym sprzetem audio dlatego chce sie zdac na opinie kogos kto sie na tym zna :] a osobiscie niemam kontaktu z takimi ludzmi . z tego co sie wczytuje w te forum to coraz bardziej mnie ciagnie s trone tannoy m2 bedize to dobry wybor do tego typu muzyki ? i jezeli tannoy m2 to jaki wzmacniacz ?

Proponuję na razie złożyć bezpiecznie. Ponieważ największy wpływ na jakość dźwięku mają kolumny proponuję jakieś sprawdzone. Pokój 20 m2 to już sporo. M2 to dobry wybór, o ile są na allegro. Proponuję też Eltaxy 3+, gdyż spokojnie nagłośnią takie pomieszczenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

możesz też zainteresować się tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to bardzo dobre głośniki (Grundiga na Peerlessach), lepsze od Tannoy czy Eltaxów. Pójdą tanio, gdyż nie są "sławne".

Możesz też spróbować Technicsów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to egoztyka ze względu na konstrukcję przetworników, ale nie zmienia to faktu, że bardzo dobrze grają i są zrównoważone

do tego "wieża" na początek w całości, którą może kiedyś pewnie sprzedarz, przykładowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Onkyo chodzą taniej niż NAD-y, srady i inne im podobne, gdyż nie mają takiej famy :), wskazana w linku bardzo ładnie gra i możesz spróbować w ciemno, do tego jej charalter dobrze zgra się z wymienionymi dotychczas monitorami.

Tyle na początek. Zmieścisz się w 1500 zł, a wrażenie masz murowane. Za jaaaakiś czas być może zaczniesz po woli wyczuwać czego Ci brakuje i wtedy być może się zacznie "szajba" :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha i jeśli da radę podłogówki, to takie coś będzie bardzo dobre.

Ukryta Zawartość

Grają rewelacyjnie. Zresztą już dorobiły się swoistej renomy.

Ukryta Zawartość

Nie wiem czemu ale jakos odczuwam obawe przed zakupe calej wiezy na raz, moze nie obawe ale czy nei bylo by madrzejszym zakupic sam wzmacniacz za te 500-600zl podlaczyc to narazie do pc-ta i pozniej sobie dokupic jakis tuner i cd ? Mam pytanko jeszcze do tych grundigow (cena jak narazie jest smieszna w porowniu do pozostalych) czy aby napewno sa one lepsze od pozostalych wymienionych przez ciebie ? Mam jednak pewne obawy co do taniego sprzetu i jestem jednak swiadomy ze w wiekszosci cena determinuje jakos sprzetu.

Miałem bądź przez dłuższy czas bądź odsłuchiwałem (dłuższe pożyczenie/wymiana :) wszystkie głośniki o których napisałem powyżej i Grudigi są co najmniej równie dobre a i lepsze w niektórych zakresach. Po prostu nie chodziły u nas w testach (w prasie), dodatkowo za czasów, gdy były produkowane mało kto u nas je kupował, dltego też są raczej nieznane.

Kurde i te dali odrazu odpadaja bo o ile mam mozliwosc ustawienia podstawkowych ~1m od sciany tak podlogowych nie ustawie inaczej jak 30-40 cm od sciany :/ a posiadaja br z tylu wiec raczej to by troche przeszkadzalo

PainoCraft to szczególny przypadek. Cechuje się, że tak to ujmę, wysoką kulturą grania i zestrojenia, i jeżeli zdecydowałbyś się na taki zestaw, to raczej byś nie żałował, ale chcesz do 20m2. Po pierwsze Piano ma za małe głośniki, mam koleżankę, która ma ten zestaw w takim pomieszczeniu i o ile Piano jest zestrojone tak, że nie odczuwa się rozjaśnienia (wynikającego z braków zdolności w oddawaniu ciśnienia na basie), po drugie jak dla mnie Piano jest trochę specyficznie zestrojone, zawsze odnoszę wrażenie, że gra jakby miało załączony jakiś "dopalacz" (loudness/kontur ?), jest wyżyłowane konstrukcyjnie i szybko łapie kliping.

Co do możłiwości łączenia wieżyczki Piano z innymi głośnikami, to mimo wszsytko decydowałbym się na Onkyo, ale to ja. Onkyo potrafi być bardziej "aksamitne", szczgólnie CD, natomiast Piano jest "ostre" w sposobie prezentacji (no nie napiszę, że krzykliwe).

Tutaj mam znowu pytanie odnosnie glosnikow podlogowych czy one musza byc rozlozone w miare symetrycznie wzgledem miejsca odlsuchu i skierowane w jego strone bo niestety moje warunki pokojowe nie pozwalaly by mi na ustawienie ich w moim kierunku + lewy glosnik byl by nieco blizej....

Co do ustawienia.

Aby po prostu grało, to możesz ustawić gdziekolwiek.

Ale jeżeli chce sie uzyskać "iluzję" przestrzenną, czyli czasami usiąść sobie, zamknąć oczy, puścić muzę i odczuć dreszczyk emocji, "widzieć" wielkość orkietry albo jak pochylony nad gitarą człowiek szarpie struny i śpiewa podnosząc czasami głowę do mikrofonu, to musisz zadbać o symetryczne rozmieszczenie wszystkiego. Zresztą dodatkowo efekt ten utrzymuje się, że jeżeli nawet nie siedzi w przewidzianym na "odsłuchy" miescu, tylko jest gdziekolwiek, to "budowanie się sceny dźwiękowej" nie znika zupełnie i odczuwa się ją w normalnym krzątaniu po pokoju.

Co do samych glosnikow

Ukryta Zawartość

jak oceniacie ta opcje i jaki wzmacniacz do tego ( tak jakos zwrocilem na nie uwage bo mieszkam w sz-n) i jezeli takie glosniki jakies konkretne wskazanie na wzmacniacz ?

Ukryta Zawartość

Moga być, ale nie sądzę aby poszły w takiej kwocie. Po drugie są niebezpieczne, gdyż na dłuższą metę są za ostre i za jasne (wprowadzją jakąś taką nerwowość i część osób w przypadku B&W z tego zakresu, że na są "męczące"), Musiałbyś posłuchać, tylko posłuchaj też czegoś innego, gdyż te głośniki mają w sobie silny efekt pierwszych pięciu minut szczególnie dla (wydaje mi się) dla osoby nie mającej wcześniej doczynienia ze sprzętem grającym.

Wiec jednak nie bardzo sie sprawdza bo muzyki slucham raczej non stop niezbyt glosno ale zawsze lubie slyszec muzyke w tle czy to sprzatam czy sobie robie obiad :P. Potrzebuje wiec glosnikow ktore raczej nie bada meczyc :]

wprowadzją jakąś taką nerwowość (przynajmniej tak to odbieram, takie podskurne napięcie i niepokój i ciągle coś przeszkadza, uwiera . . . część osób w przypadku B&W z tego zakresu skarży się, że są "męczące")

Ale tak w ogóle, to za tę kwotę to bardzo dobre głośniki, szcególnie biorać pod uwagę, że B&W jest za drogie (w moim odczuciu) w momencie zakupu w sklepie (wykonanie jest na poziomie typowej masówki, wióry, zwyłe głośniki i komponenty w śordku - tylko szumnie rozpropagowane, czyli a to kopuła z tuba, a to kevlar na membranie, a to wgłębienia w B-R, takie pieredy marketingowe)

Pytanie troche konkretniejsze - eltaxy 3+ i tannoye m2- ktore z nich wypadna lepiej przy muzyce klasycznej i delikatnym rocku ( slucham czasami czegos ciezszego ale to dos rzadko), najczesciej slucham klasyki i muzyki typu pink floyd red hot czy troche soada. Bo z tego co czytam nie tylko w tym temacie to jakos wewnetrznie ciagnie mnie w kierunku tych 2 glosnikow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.