Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja SONY CDP-490

Darek B

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zakupiłem uszkodzony odtwarzacz CD SONY CDP-490. Wiem że model nie jest z wysokiej (może nawet z żadnej) półki, ale pomyślałem, że będzie to dobry początek na małe poprawianie producenta. Niestety uszkodzenie pierwotne (brak ruchu głowicy wzdłuż prowadnicy) jest tylko jednym z przyczyn nieprawidłowej pracy wpomnianego delikwenta. Obecnie jego stan jest lepszy niż początkowo jednak, z tego co czytałem na forum, w grę wchodzi prawdopodobnie regulacja serwa. Niestety nie mam w tej materii żadnego doświadczenia, więc przed ingerencją w kręcenie potkami, chciałbym skonsultować swoje zdanie z Waszymi. CD w tym momencie działa tak, że po włożeniu płyty za każdym razem dobrze odczytuje katalog. Po wciśnięciu PLAY czasem od razu, czasem po długiej chwili zaczyna odczytywać pierwszą ścieżkę. Tak czyta płytę do pewnego momentu, potem coś mu się miesza i albo przeskakuje do poprzedniego utworu, lub co gorzej cofa się do początku płyty zmniejaszając numer utworu. Potem właściwie znów bajka zaczyna się od początku. To przeskakiwanie pojawiać się zaczyna raczej w róznych miejscach, więc wykluczam problem z mechaniką (np. brudne zębatki, prowadnica itp.) Wydaje mi się że przyczyną może być błędnie ustawiona wartość tracking focus (nie wiem co się działo ze sprzętem wcześniej). W tym momencie staram się go wygrzewać jak najdłużej, bo podobno CD stał nieużywany 2 lata. Nie ukrywam, że próbowałem też czyścić soczewkę i regulować prąd lasera, jednak i to nie przyniosło jakiejś szczególnej poprawy. Wnioskuję jednak, że laser radzi sobie całkiem dobrze i nie jest potrzebna jego wymiana. Czy ktoś może podpowiedzieć jak ustawić to serwo lub sprawdzić jeszcze coś innego co może wpływac na takie zachowanie. Nie dysponuję oscyloskopem ani serwisówką, więc nie będzie to na pewno łatwe. Czytałem jednak coś o rysowanie mazakiem lini na płycie i regulację potkami, ale nie mam do tego przekonania. Da się coś tu zrobić?

https://www.audiostereo.pl/topic/37941-regulacja-sony-cdp-490/

Mam serwisowke od CDP 790 i do ustawiania lasera w/g SONY niezbedny jest oscyloslop i plyta testowa. Mam podpbny problem z graniem pierwszych utworow ale dzisiaj zaryzykowalem i kupilem nowy laser. Zobaczymy czy wymina cos da. Popatrz na DIY ale tam generalnie ostrzegaja przed kreceniem na oko (czasami mozna mocno pogorszyc sytuacje)

mozliwe ze brudne są prowadnice lasera-psiknij je czyms, np wd40. jezeli to nic nie da, to laser jes do regulacji, z tego zo pamietam siedzi tam kss150a, obecnie juz nie produkowany, ale ma bardzo tani zamiennik-kss210A.

jego koszt tookoło 25zł, chyba ze oryginał sony to zdaje sie 50zł. jezeli po zabiegch kosmetycznychwciaz bedzie tak samo, to olałto-kup nowa głowice, szkoda czasu.

>mozliwe ze brudne są prowadnice lasera-psiknij je czyms, np wd40.

Problem w tym, że mechanikę (czyli prowadnicę i zębatki poruszające laserem) czyściłem i wszystko wygląda dobrze. To przeskakiwanie "słychać" jakby nagle ze sterowania przychodziło polecenie zmiany położenia. Choć można i na to spojrzeć odwrotnie: laser źle czyta, więc sterowanie każe mu zmienić bieżącą ścieżkę. Chciałbym najpierw upewnić się, że sterowanie dobrze działa, a potem wymienić laser. Bo na ślepo trochę szkoda pieniędzy. Może ktoś ma serwisówkę to takiego modelu? Oscyloskop na siłę bym załatwił...

Na PCB są 4 pot. montarzowe: Tracking i Focus Gain/Offset, zaznacz sobie mazakiem ich początkowe położenia, teraz możesz kręcić i regulować aż uzyskacz prawidłwoy odczyt - cichą pracę głowicy (bez szumu i zgrzytu), szybkie wczytywanie katalogu i ścieżki. Oba Gain powinny być ustawione orientacyjnie na około 1/3 zakresu potencometru (więcej - wyrażny szum od pracy cewek soczewki). Na początek może to być w połowie. Jeśli płyta się nie kręci lub kręci w lewo to znaczy że te wartości są ustawione za nisko.

Najtrudniejsze i najważniejsze jest jednak ustawienie właściwych Offsetów pozostałymi dwoma potencjometrami.

Na PCB jest dokładnie 5 peerek.Oznaczone są jako: F.G (focus gain), T.C (tracking gain), F.E (???), EF.BAL (???) i VCO. Bawiłem się pierwszymi czterema, po uprzednim zaznaczeniu pozycji początkowych. Z moich obserwacji wynika, że właśnie położenia początkowe lub zbliżone do nich generują najcichszą pracę lasera. Zastanawiające jest również, że laser prawidłowo ustawia się na ścieżce i "stoi" na niej z czasem 0.00. Dopiero po dobrej chwili, nawet po paru minutach zacznie odczytywać ścieżkę. W tym czasie pracuje bardzo cicho. Jeśli nie jest to ścieżka pierwsza, to można go "cofać" za pomocą klawisza "

Po dość intensywnych poszukiwaniach w google trafiłem na ogólny opis regulacji CD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może się komuś przydać. Przy okazji zapytam, co o tej procedurze sądzicie. Czy jest wiarygodna i zgadza się z waszą wiedzą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Procedura wyglada poprawnie.

Jak mi podeslesz maila to Ci jutro wysle skany do regulacji CDP790 z orginalnej serwisowki. Moze sie przyda.

Ja wlasnie zmienilem laser i jest OK (nie gubi poczatku ale mam wrazenie ze troche pływa - moze musi sie wygrzac)

Własnie chyba udało mi się dojść do ładu z regulacją serwa. Ładnie przełącza sie na wszyskie ścieżki i z marszu je odczytuje. Będę jednak wdzięczny za serwisówkę, bo pewnie na oko i ucho to nie jest idealna regulacja. Jednak dobre miałem przeczucie, że laser jest sprawny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.