Skocz do zawartości
IGNORED

Czy kolece mogą bardzo poprawić jakość

manioslawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie czy kolce faktycznie poprawiają jakość dźwieku bo otrzymałem owe razem z infinity beta 40 i własnie nie wiem czy mam je zakłądac czy faktycznie poprawią czy nie . Pewnie zapytacie czemu nie założysz i nie sprawdzisz , otóż mam u siebie parkiet i robią wielkie dziury i musze kupic podkładki dlatego pytam czy warto prosze o wasze opinie na ten temat? z góry dzieki

założyłem przed momentem na jednej kolumnie , i tak jak by troszke natężenie dźwieku słyszane troszke sie zmniejszyło ale za to bas jak by taki kulturalniejszy dokąłdniejszy zaraz spróbuje założyć drugie , ale tak z reguły to co powinno sie poprawić co pogorszyć ...?????

Z całym należnym szacunkiem. Masz komplet kolców, to je zainstaluj i posłuchaj. Potem ewentualnie podziel się wrażeniami. Opinie innych nie mają tu żadnego znaczenia.

Głównie powinien poprawić się bas - zniknie "snucie", buczenie i rezonanse. Początkowo możesz odnieść wrażenie, że basu jest mniej. Zakres zmian zależy głównie od konkretnych kolumn oraz od podłoża, na jakim stoją.

Świetne efekty dają też granitowe płyty pod kolumnami.

tak jak pisze Teo

dodanie pod kolumny solidnych standów, kolców oraz granitów powoduje w ogólności:

na plus:

- polepszenie szybkości i definicji basu

- stabilniejsza scena

- wychodzi więcej niuansów z nagrań

na minus:

- można przesadzić i basu faktycznie sporo ubędzie

- dźwięk stanie się klinicznie sterylny

trzeba samemu dobrać optymalne zestawienie pod dany zestaw

Teo, 25 Lis 2007, 14:03

>Zasadniczo poprawiają, ale efekt u siebie sprawdzić musisz sam. Podkładek nie musisz od razu

>kupować - pod kolce podłóż np. monety. Do roboty ;)

Większej bzdury DAWNO NIE CZYTAŁEM:):)

________________________________________________________________________________________--

Kolce czy absorbery stosuje się w celu wymodelowania brzmienia. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi czy poprawi sie brzmienie czy zepsuje. Wszystko jest kwestią co (jaki efekt) chcesz osiągnąć. Jesli mam dudnienie na basie, jest kluchowatą poduchą dodanie kolców "rozświetli" brzmienie, wyostrzy, doda konturu ale efekt działani oparty jest na wysuszeniu i od muzykalnieniu. Absorbery wszelkiego rodzaju są kombinowane by łączyć plusy i minusy róznych materiałów.

Opisz brzmienie jakie Cie denerwuje i co chcesz osiągnąć (poprawić) a łatwiej będzie odpowiedzieć.

Krótko odpowiadając- uzycie prostych kolców spowoduje że dzwiek stanie się klinicznie cyfrowy. Jeśli taki efekt chcesz uzyskać to tak. Jesli coś innego to możliwości pochłania drgań jest mnóstwo.

A tu na fotografii masz przykład "łałdiofilskiej" głupoty czyli:

1. Stylowy stolik (mam w domu taki sam), który jest meblem mało stabilnym dla lampy.

2. Lampa Delta powinna być ustawiona na vibra stożkach

3. Kompakt Vincenta na vibrapodach + vibrastozki ( efekt na plus zdumiewający)

4. Ustawienie na kolcach i kamieniu suchych klinicznych JMlabów zamiast na: bibrapody pod kamień a kolumny na vibrastozkach.

5. Kable od lamki nocnej zamienić na przewód z litej miedzi (drut- o przekroju minimum 2x4mm2)

Potem mozna zaczynać dalszą zabawę.

Jesli więc podpowiedzi takich osób padają na forum to wyłącznie jest i bedzie coraz trudniej uzyskać konkretną informację.

Dziękuję za uwagę i do zobaczyska za miesiąc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

przede wszystkim zalezy mi na lepszym oddawaniu niskich bo mam pół poddasze i moje infinity ciężko ustawić dlatego troche kombinuje , po tym jak założyłem te kolce faktycznie dźwiek sie zmienił czy na lepsze czy na gorsze jeszcze nie wiem bo mysle ze potrzeba kilku dni żeby sie wsłuchać

Najlepsze i najtansze rozwiązanie z grupy audiofilskich bajerów- arcymistrz świata w tej kategorii:)

Już zmykam :):) bo nie będzie czekał:)

Ukryta Zawartość

post-773-100008778 1204114362_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy te vibrapody faktycznie aż tak zmienią dźwiek a przede wszystkim bas, bo faktem jest ze mało nie kosztują na str producenta i wogule czy warto inwestować czy przy tych infinity coś dadzą

Zydelek, 25 Lis 2007, 14:55

>A tu na fotografii masz przykład "łałdiofilskiej" głupoty czyli:

>1. Stylowy stolik (mam w domu taki sam), który jest meblem mało stabilnym dla lampy.

>2. Lampa Delta powinna być ustawiona na vibra stożkach

>3. Kompakt Vincenta na vibrapodach + vibrastozki ( efekt na plus zdumiewający)

>4. Ustawienie na kolcach i kamieniu suchych klinicznych JMlabów zamiast na: bibrapody pod kamień a

>kolumny na vibrastozkach.

>5. Kable od lamki nocnej zamienić na przewód z litej miedzi (drut- o przekroju minimum 2x4mm2)

>

>Potem mozna zaczynać dalszą zabawę.

>Jesli więc podpowiedzi takich osób padają na forum to wyłącznie jest i bedzie coraz trudniej uzyskać

>konkretną informację.

>Dziękuję za uwagę i do zobaczyska za miesiąc.

Tak Zed, masz całkowitą rację... i jeszcze zamiast kieliszka czerwonego wina widocznego na focie systemu Teo - postawić trzeba pół litra gorzały Stargardzkiej i ogórek kiszony lub cebula na zakąskę; przecież nie będziesz zakąszać tego czerwonego kwaśniaka kotem widocznym na focie...

Kiedy ćwoku zrozumiesz, że systemy audio każdy buduje dla siebie i wedle własnych upodobań i doświadczeń?!

A twoje eksperymenty opisywane na tym forum gówno dawały, boś nawet dobrze nie rozumiał, co robisz - kleciłeś sieciówki i nie kumałeś jak to prawidłowo zrobić... a teraz wszystkim wciskasz vibrapody, bo nawiozłeś ich całą walizę z USA i nikt nie chce ich od ciebie kupować, podobnie jak AntiCables... handlarz, akustyk i elektryk z ciebie jak z koziej dupy pizdy reisentasche... pa!

x.

No dobrze panowie powrzucaliście sobie , ale tak faktycznie to jak to sie ma do mojego problemu ale XANAX w sumie to też tak sądziłęm bo nie wieże że faktycznie vibrapody mogą tyle zmienić w dźwieku przecież kolumny mają gumowe nózki takze z przestrzenia powientrzną i to jak by to samo tylko dokąłdasz 2 razy tyle...?

kolce pomogą ale nie liczyłbym na cuda,odczujesz poprawę w basie,kup kolce,najlepiej przyklejane(bo szkoda niszczyć kolumny,nawiercać itd)koniecznie kup podkładki do kolców chyba że kupisz kolce zakończone kulką(można takie kupić i te nie niszczą parkietu)największe zmiany przy zakładaniu kolców i kolce same w sobie są potrzebne w momencie kiedy przykładowo masz mały pokoik i kupujesz monitory które niestety stawiasz na meblach bo ci miejsce nie pozwala na nic więcej,w takim wypadku przed założeniem kolców meble tańczą razem z basem,i wtedy jak założysz koce zmiana może być drastyczna,oczywiście w jak najbardziej pozytywnym tego słowa znaczeniu:-)

Może lepiej samemu sobie wkręcić te kolce , usiąść i posłuchać?

Nie dość, że odpowiesz sobie na pytanie to jeszcze trochę zabawy .

Pozdr. Krzyżak

manioslawa,

w skrócie: chodziło mi o to, że Zed czepia się cudzych systemów, których NIE SŁYSZAŁ i jednocześnie po wszystkich wątkach wpisuje się tylko po to, żeby zahandlować pokątnie swoim gównianym towarem. nie dostałeś jeszcze od niego PW ze ekskluzywną ofertą na "vibratory od Zeda" oraz "AC's - red wirez na footy(stopy)" itd? to dostaniesz... poczekaj spokojnie...

I - wbrew bełkotowi Zeda - polecam Ci sprawdzić płytki granitowe pod kolumnę (tak jak np. na foto systemu Teo) i dopiero na nich postawić kolumnę na kolcach; posłuchasz i ocenisz efekt ;-) myślę, że to lepsze rozwiązanie, niż np. podkładki pod kolce, czy vibrapody. oczywiście jest droższe, niż podkładki, ale działa pozytywnie, szczególnie w przypadku podłóg z tzw. panelami podłogowymi oraz na legarach...

x.

:) Zalecanie przez wszystkich kolców to tak samo jak ubranie wszystkich ludzi w takie same ciuszki:)

Używam vibra zabawek i powiem że są warte każdej wydanej na ten cel złotówki!

W Łodzi od polskiego dystrybutora można zamówić. Jesli nie spełnią swej roli zwrócić. Nic wiec.... na siłę. A usłyszeć znaczy uwierzyć.

z tym że nikt nie zaleca w sumie tych kolców.....zapytanie brzmi:czy kolce mogą poprawić jakość?"nie twierdzę że rozwiązanie o którym mówisz może być lepsze.........:-)

Kmicic,

oczywiście, jesli jest taka możliwość, warto vibrapody samemu wypróbować i zdecydować - kupuję czy nie. ale tu jeden pan prezentuje nieustający product placement pokątnie importowanych przez siebie towarów i wciska je na siłę potencjalnym "jeleniom"... nie przeczę że vibapody są skuteczne, ale nie sądzę też, że są też cudownym remedium na każdy problem.

x.

a orientujesz się ile gdzie dokładniej można to zamówić??może bym się skusił i sprawdził??w tej chwili nieużywam nawet kolców,ale kto wie?sprawdzić zawsze warto przecież...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zydelek może mieć taniej niż krajowy dystrybutor,ale podstawa to przetestować w swoim systemiku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

robroy1979, 25 Lis 2007, 16:17

>a orientujesz się ile gdzie dokładniej można to zamówić??może bym się skusił i sprawdził??w tej

>chwili nieużywam nawet kolców,ale kto wie?sprawdzić zawsze warto przecież...

możesz też na początek podłożyć zwykłe metalowe kulki, 4 wystarczą, byleby było poziomo, a jak nie masz kulek, to można podłożyć nakrętki fi 10mm a jak i tego brak, to powbijaj specjalne oksydowane gwoździe.

Poszperajcie w tematach kolumn i znajdźcie początek historii kolców !

Kiedyś, była solidna obudowa, tylko.

Teraz, tylko czekać, aż ktoś opatentuje zestaw kolumn pokrytych unikalną powłoką antycośtam, pływających w audiofilskiej cieczy.

hehe,dobre.kiedyś miałem radmorki ls-10 nameblach i kolce naprawdę pomogły,ale to wiadomo(na meblach:-))poprostu nie miałem warunków .nie można raczej powiedzieć że to kompletnie nie ma sensu,nie sądzisz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.