Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki 10cm do przenośnego radia

Varrol

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak - daaawno temu kupiłem radio z CD Phillipsa za niebagatelną kwotę 600zł - niestety nigdy nie grało to dobrze - dziś postanowiłem w ramach odpoczynku :) je rozkręcić i już wiem, skąd wynikał problem. Poza komorami na głośniki z plastikowymi ramkami i płytkami w środku (gdzie w radiu poza komorami jest pełno pustego miejsca) wsadzone głośniki wyglądają żałośnie - może to tylko wygląd, ale zupełnie jak w starym ruskim radiu, które jakiś czas temu rozbierałem.

Obudowę radia już przygotowałem, ale pasowało by zmienić głośniki - i tu mam problem - oryginalne głośniki są 4 omowe i pisze na nich 6W MAX - sugeruje to dość słaby wzmacniacz - ale może można kupić jakieś sensowne głośniki w zamian. Nie chcę inwestować dużo, bo i tak niewiele z tego wycisnę (w sumie traktuję to bardziej jako zabawę niż poważną modyfikację) - także na głośniki przewiduję ok. 40zł.

A jeżeli kształt kosza nie przeszkadza, to może warto odżałować trzy dyszki (15zł86gr/szt.*) na GD 10/20/3, już nawet GDN 10/30 (ten sam kosz etc.) całkiem sympatycznie się sprawuje w roli szerokopasmowca - a tu powinno być jeszcze lepiej (mimo iż jest to tylko głosnik uniwersalny - a nie szerokopasmowy).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

*

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy ten Visaton - zastanawiam się, czy model FR8 nie byłby lepszy w tym wypadku.

Kształt kosza nie ma większego znaczenia, byle by miał standardowy rozstaw 4 otworów. Ten GS ma 8 omów - boję się, że wzmacniacz w radiu nie da rady.

Zapewne przy 8 omach nie wyciśniesz z tego wzmacniacza pełnej mocy, alo za to powinien się mniej grzać ;)

A tak przy okazji, to na jakiej kostce(kostkach) jest tam oparty wzmacniacz?

Na kostce jest radiator, który jest przylutowany do płytki - nie wiem, czy jest sens odlutowywać, żeby sprawdzić, bo ten wzmacniacz bardziej chyba pasowałby do domofonu niż do sprzętu audio...

Eeee wstawianie tu obrazków jest dość osobliwe...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają jak przerośnięta wersja "wszawej trąby" ;)

Ale wygląd wszystkiego nie przesądza, możesz spróbować je nieco ulepszyć, np. wywalić te plastikowe nakładki przeciwpyłowe i dać w ich miejsce stożki rozpraszające około (1zł/szt.) i/lub nasączyc (środek) membrany (rozcienczonym klejem modelarskim do kartonu czy inną żywica damarową).

Dzięki za odpowiedzi :) w następny weekend kolejne modyfikacje.

Mam jeszcze pytanie o bass-refleksy - w radiu na jedne głośnik przypadały dwa tunele - jeden okrągły z przodu radia i jeden mały elipsowaty z tyłu - dla mnie to lekka przesada jak na tak mały głośnik - tylny zatkałem i chyba jest trochę lepiej. Czy może lepsza by była całkowicie zamknięta obudowa - tu mógłbym mieć problemy z uszczelnieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.