Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre, podstawkowe i bez bass-reflexu?

pietres

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam kolumn podstawkowych, które zagrają przyzwoicie w 13-metrowym pokoju w "sąsiedztwie" gipsowej ścianki i gipsowego skosu (poddasze). Właściwie, to po uwzględnieniu ustawienia kolumn i kształtu pokoju, do "dyspozycji" jest nie tyle 13 co 9 metrów.

Na tą chwilę posiadam kolumny podłogowe Tannoy F3 - bas jest dudniący i męczący i jest to na pewno efekt wspomnainego sąsiedztwa, ponieważ wcześniej ustawione były w innym miejscu i grały dobrze. Niestety po przemeblowaniu muszą stać akurat tam gdzie nie powinny :(

Zatkanie otworu bass-reflex trochę pomoga, ale niewiele. Przypuszczam, że najlepszym wyjściem byłaby jakaś konstrukcja zamknięta a mimo to dysponująca dobrym, przyjemnym basem. Czy takie kolumny w ogóle istnieją? Pytanie to zadaję oczywiście mając na uwadze mój budżet, tzn. im mniej tym lepiej ;) Najlepiej w okolicach tysiąca zł (realne maksimum 2 tys.). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam :)

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/38268-dobre-podstawkowe-i-bez-bass-reflexu/

po co zmieniać kolumny tylko dlatego ze bas jest dudniacy, kazda kolumna zagra podobnie bo zapewne problem tkwi w ustawieniu i akustyce pomieszczenia. radziłbym najpierw troszke "pobiegac" z kolumnami po pokoju i odnaleść to odpowiednie miejsce ich ustawienia, mniej to kosztuje a pozwoli poznac swoj pokoj i uniknac dodatkowych kosztów, ktore zapewne niewiele dadzą i tylko sie rozczarujesz a pieniadze pojda w błoto....

ale to tylko moje zdanie

eDDie, zgadza się - tak jak pisałem ustawienie zmienia wiele, tylko co z tego skoro warunki mieszkaniowe są jakie są i kolumny po prostu muszą stać w tym miejscu.

Dlatego też chciałbym znaleźć złoty środek, np. w postaci dobrych kolumn podstawkowych umieszczonych na ruchomych podstawkach - tak wiem... to bardzo nieaudiofilskie, ale mi to akurat... wisi :D Taka, ograniczona co prawda przez kable, ale jednak mobilność dawałaby mi o wiele większe pole manewru.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.