Skocz do zawartości
IGNORED

all in one czy osobne klocki

hazardzista5

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat pojawiał się w innych wątkach - ale myślę, że warto go rozwinąć, bo już kilku kolejnych producentów przedstawiło urządzenia all in one. Było o linn classic, arcam solo, primare I10, kenwood RK1.

Mnie natomiast bardzo zainteresowała audio analoque enigma (piękne włoskie wzornictwo). Czy ktoś już to odsłuchiwał i jak to ocenić w stosounku do ww. konkurentów. Niestety nie mam numeru AV z listopada br., gdzie był test. W teście jakiegoś angielskiego czasopisma zarzucono m.in. nadmierną natarczywość wysokich tonów, co mnie niepokoi. Zapraszam do dyskusji o tym urządzeniu oraz do tematu ogólnego jak w temacie. Ta enigma kosztuje ok. 5k, a z tunera raczej nie korzystam, zatem czy nie lepiej kupić dwa klocki za 2,5 k. Z kolei przy all in one nie trzeba kombinować z interkonektami (z drugiej strony wiem, że większość z Was to lubi).

https://www.audiostereo.pl/topic/38425-all-in-one-czy-osobne-klocki/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeszcze jest to :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam, miałem AA Paganini/Puccini i wszystko można zarzucić ale nie natarczywość wysokich tonów - wysokie tony są delikatnie wycofane. To dla mnie jest taki dźwięk firmowy- myślę, że Enigma gra pewnie w podobny sposób choć nie słuchałem.

Dla mnie jednak zdecydowanie osobne klocki- zawsze coś można pokombinować choćby kablami - albo wymieniając jakiś klocek.

Pozdr. Krzyżak

Ja na dobrej diecie raczej mam all in one, kiedy sa osobne klocki to zaczynam sie zastanawiac czy nie mam problemow z trawieniem.

Do rzeczy - jesli nie uzywasz tunera i sprzet ma dobrze grac, to IMO raczej urzadzenia dzielone. To jednak moje zdanie. All in one moim zdaniem jest dobre dla kogos kto:

1. Ceni wygode

2. Chce sie uratowac przed "bakcylem" zmian i upgrade'ow

3. Chce, zeby to bylo bardziej lub mniej designerskie itd.

Rozwiazanie dzielone IMO moze zaoferowac wiecej (warto sprawdzic jak sa rozwiazane jest zasilanie itd), a na pewno dac wiecej mozliwosci konfiguracji - doboru zrodla i wzmocnienia. Wszystko zalezy jaki sposob uzytkowania przewidujesz.

Chyba systemu Audio Analogue (nowego) za te 5000 zl nie kupisz.

Pozdr.

Kiedyś w Londynie słuchałem Linn Classik podłączone do ichniejszych Tukan czy jakoś tak + mały sub. Nie był to optymalny odsłuch, ale grało dobrze (a to już dużo! ;-). Używki chodzą na ebay teraz po 500 funtów, czyli jakieś 3 tyś zł przesyłką (kiedyś to było 6 tyś...).

Ale to jest pytanie bardziej filozoficzne. Bo nie o to chodzi w zabawie żeby złapać króliczka, tylko gonić go. I choć większość chce go złapać, to jednak tak naprwdę nie chce i po kilku latach coś zmienia w optymalnym systemie, żeby znowu szukać optymalnego IC. Albo zmodyfikować. Albo zmienić. A. Nervosa.

Bo to jest uzależniające - ale nie słuchanie, tylko samo szukanie wyimaginowanego "optimum", które tak naprawdę nie istnieje.

Tak więc: eleemtny osobne - radość po wymianie jakiegoś elementu z usłyszenia czegoś innego i inaczej, "odkrywania" innych warstw w znanej muzyce itp, radocha z uczestnictwa w forum, jeżdżenia po kraju i ludziach żeby czegoś posłuchać, poznawanie nowych ludzi, wydawanie i wtapianie mnóstwa kasy w wymiany, w nietrafione zakupy - zalet jest całe mnóstwo.

A linn classik: kupujesz gdzieś eposy 12.2 z 2 ręki (trudna sprawa though, bo dobre, ale już się zdarzają, ktoś tu sprzedaje 15.2 - warto!), przypinasz 2 kable głośnikowe, zapusczasz jakąś muzyczkę i zajmujesz się innym hobby - klejeniem statków, zbieraniem znaczków, freestylem snowboardowym, cokolwiek.

Twój wybór. ;-)

Pozdr.

mowisz masz...o godz.16 bedziesz miec skany z recenzji(teraz mi sie laduja baterie) Engimy

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

obiecane sakny z recenzji:

Ukryta Zawartość

ja dodam od siebie tylko tyle ze chyba lepiej te 5000zł zainwestowac w zestaw stereo np. Pioneer PD-D6-J / A-A6-J (cena 3400zł)

dokupic jakies fajne kolumny podstawkowe za 1600zł. I ma sie nowy zestaw o dobrym, dojrzalym brzmieniu.

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zaleta pioneer PD D6 jest jego niska cena (sam go kupilem z Melbourne za A$550) i latwosc obiecujacych modyfikacji. Zdecydowalem sie na kupno dopiero po przestudiowaniu service manual. Warto tez zerknac na www.Passion-tube.com z Francji gdzie wstepne mozliwosci modyfikacji sa dosc szczegolowo omowione.

Sam PD D6 prosto z polki nie jest zly choc ogolnie rzecz biorac nie rewelacyjny ale za cene po jakiej jest sprzedawany do rewelacji ma nie tak daleko.

Dzięki wszystkim za opinie i rady,

Najpierw jeszcze trochę o enigmie - co sądzicie o tych elementach lampowych - czy to trochę zbliży brzmienie do lampy, z drugiej strony trochę słabe parametry sygnał/szum i dynamika - poniżej 80db! - trochę jak w prawdziwych mini - wieżach.

To gonienie króliczka u mnie dotychczas wynikało głównie z tego, że byłem po prostu niezadowolony z dźwięku marantzów a potem nadów (nawet chwalonego cd 542). Ale wiadomo jak to jest, nawet jak będę w miarę zadowolony to zawsze może być lepiej, wyleczą mnie prawdopodobnie banki, które w pewnym momencie nie udzielą kolejnego kredytu (a jak już pisałem mnie mimo wszystko zawsze będzie interesował tzw. sprzęt nowy - chociaż w polskich sklepach jest to pojęcie względne).

Odgadliście moje myśli poruszając temat tych pioneerów 06 (rozmyślam o nich od kilku tygodni); moim zdaniem średnia opinii daje w miarę obiektywny obraz - czyli chyba są naprawdę niezłe - ciekawe jak wypadłby porównawczy odsłuch z tą enigmą. Z kolei te modyfikacje to już nie dla mnie - nie mam widzy ani kontaktów i pewne obawy przed taka ingerencją.

Co do kolumn - jak wynika z opisu o mnie - mam juz usher V 601 - i jak pisałem jestem zadowolony i tu na razie nie będzie zmian, ewentualnie w dalszej przyszłości druga para innych podstawkowców, bo została mi jedna para podstawek (coś w rodzaju dynaudio focus 110, xavian xn 125, 250). Zaraz się na mnie rzucicie sugerujac, że ushery, dynaudio i xaviany (na scanach) wymagają porządnych pieców a nie enigmy 54W, ale tu mnie nikt nie przekona - po prostu uważam, że decyduje jakość wzmacniacza a nie moc (i np. taki Cyrus vs6, 40W, pewnie również wspomniany pioneer 06 45W przy 8om, napędzą każde monitory w pomieszczeniu do 20m.) Zresztą firma Dynaudio twierdzi na swoich stronach podobnie - oczywiście nie wskazuje konkretnej nazwy, tylko piszą, że wzmak ma być dobry.

Mysle ze w tym linku ktorym Ci poslalem z skanow recenzji, wyraznie daje sie odczuc ze brzmienie jest subtelne, ale bardzo mile dla ucha. Z drugiej strone te parametry(ale juz nie raz parametry na papierze nie odwzorowaly tego co bylo slychac), moja Piano Craft ma wieksza;). Mysle ze musisz tego po prostu posluchac. Moze zadzwon do jakiegos lokalnego dystrybutora,albo do sklepu Media czy Avans(tu raczej nie bedzie problemow-mi sprowadzili mojego Piano i Denona D-F102 w celach porownawczych), niech sprowadza 2 czy 3 sprzety na odsluch i wybierzesz ten ktory Ci najbardziej pasuje.

DawidM

Jeszcze raz dzięki za linka (na razie jestem w pracy i tu nie można go otworzyć) i wszelką pomoc. Ale chyba z pianocraftem jest łatwiej (większa popularność tego sprzętu), w Polsce dystrybutorem Audio Analoque jest audioklan ale ich salon w Katowicach (mieszkam na Śląsku) jescze nie miał tego sprzętu! Myślisz, że takie sklepy jak media czy avans by to sprowadziły indywidualnie (bo napewno tego nie mają). Właśnie te pionnery A6/A9 to jeden z nielicznych dobrych sprzętów audio, który posiada np. saturn.

Powiem szczerze wolę kupować w sklepach typu saturn, media (mam wtedy mniejsze podejrzenia, czy np. sprzęt jest całkowiecie nowy) - ale jak wiadomo dzisiaj audio to może 5% udziału w rynku w stosunku do kina domowego - i możnych to nie intersuje.

ja tez jestem z slaska(ruda śląska 1 dokladnie) ;) Mi Avans sprowadzil, tylko to trzeba tak rzeczowo pogadac, sprzet byl napewno nowy(zaklejone paczki z nalepkami audioklanu) no i sprzet zarejestrowalem na stronce audioklanu na 3 lata takze napewno orginal ktory mial trafic na Polski rynek.Chociaz troche zepsulem sprawe, bo w Chorzowie jest firmowy sklep Yamahy i tam mial bym znizke-lub dostal kable(ale madry czlowiek po fakcie hehe) Poczytaj ta recenzje, ona Ci rozswietli sytuacje. Sprobuj jeszcze w katowickim Mega HZ(maja tez swoja stronke).

Zmęczony chorobą sam myślałem o Enigmie w ub. roku - na pokuszenie wiodła mnie recenzja w HFC( i lampa). Potem poczytałem na TNT włoską recenzję o włoskim sprzęcie. Tu nie było narodowych sentymentów i zwłaszcza ograniczenie do wysokoomowych kolumn odwiodło od tematu (poza tym, ówczesny dystrybutor wykluczył możliwość wypożyczenia).

Chyba jest na rynku także pieco-cedek Advance Acoustic.

zildjan,

czy mógłbyś sprecyzować (nie jestem tak obeznany w terminologii branżowej), ogranicznie do wysokoomowych kolumn - czy to oznacza że już np. z 8OM- ówkami będzie coś nie w porządku. Co jeszcze zarzucono enigmie w tej recenzji.

Tak też napisałem - ograniczenie do wysokoomowych kolumn (min 8 ohm). Chyba tylko z wyjątkiem all in one Linna i Shanlinga wszystkie inne mają słabiutkie zasilanie i na kolumnach 4omowych się wykładają (Arcam ,Primare, AA). Proszę zauważyć,że w odniesieniu do Primare recenzent z Audio stwierdził,że nabywca od razu musi zrezygnować z 90% kolumn dostępnych na rynku.

zgadza się, dzisiaj czytałem tę recenzję enigmy w AV i tam też zalecają małe monitory (czego można się było spodziewać) i pewnie też mają na myśli łatwiejsze do napędzenia, czyli 8OM, z drugiej strony moje usher V 601 są 8OM i dalej nie wykluczam enigmy (brzmienie jest muzykalne a to dla mnie ważne). Chociaż rozrzut mam duży, bo dzisiaj odkryłem te nowe lampy xindaka MT-1, MT-3 - i też je rozważam. Generalanie wszystko idzie w kierunku myzykalanego, nienatarczywego brzmienia (po kontakcie z budżetowymi nadami i marantzami) w rozsądnych cenach, chociaż cenę enigmy nie wszyscy tak określą.

Dalsze rozważnia na temat enigmy (jeżeli wcześniej nie kupię xindaka) chyba po nowym roku, bo wtedy ma ten sprzęt mieć polski dystrybutor.

• 2 tygodnie później...

Pojawił się fajniutki kombajnik od Magnata - lampowe pre, końcówka tranzystor 160 w/8 ohm, tuner ,cedek za bodaj 4,5 kgzet. Może na Śląsku już gdzieś go mają. Ja na razie nie dostałem od dystrybutora żadnej odpowiedzi na moją pocztę :-(( a czekam już kilka dni. Z U$A w sprawie lamp, jak tylko wstali w Kalifornii.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

DawidM

o mnie | ignoruj | PW

stat: 77 / 115 / 1

13 Gru 2007, 15:53

obiecane sakny z recenzji: http://s001.wyslijto.pl/?file_id=31137229125786665821

ja dodam od siebie tylko tyle ze chyba lepiej te 5000zł zainwestowac w zestaw stereo np. Pioneer PD-D6-J / A-A6-J (cena 3400zł)

dokupic jakies fajne kolumny podstawkowe za 1600zł. I ma sie nowy zestaw o dobrym, dojrzalym brzmieniu.

Nie no bez jaj:)

zildijan,

właśnie byłem na ich stronie

jeżeli gra tak jak wygląda to byłby mój nowy przedmiot zainteresowania, ale jak jest oceniana ta firma w eklektronice (nie mam tu żadnej wiedzy). Swoją drogą all in one przeżywają dynamiczny rozwój (moda?).

Sam mam na to to chrapkę. Ale bez odsłuchu nic nie kupię za te pieniądze. To czy firma ma doświadczenie jest chyba nieistotne - zauważ,że często firmy kupują projekt lub zlecają wykonanie fachowcom.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.