Skocz do zawartości
IGNORED

Czy oclą używany winyl ?

bat73

Rekomendowane odpowiedzi

Od małego sprzedawcy mi się nigdy nie zdarzyło - bo oni deklarują małą wartość przesyłki i nie dorzucają faktur. Mam na myśli zakup np. 5 płyt, nie wiem jak by było jeśli płyt byłoby np. 30.

Przy nowych płytach od "dużych" firm, jest to bardziej prawdopodobne - trzeba napisać "DO NOT DECLARE REAL VALUE AND DO NOT INCLUDE ANY INVOICE" lub coś w tym stylu. Tak robię z www.elusivedisc.com - od nich ani razu ie zapłaciłem VAT. Tak poza tym parę razy zapłaciłem, gdy sprzedawca niezaczaił i miałem pecha. Paczki przychodzą na tyle różnych sposobów (np, odbieram je w kilku różnych - (dokładnie w 4) urzędach pocztowych - i nikt nie wie od czego to zależy na który urząd paczka przyjdzie.

Więc kwestia zapłacenia VAT-u zależy też trochę od przypadku chyba ..

VAt zalezy od wartosci przesylki, na co sklada sie koszt wysylki plus jej wartosc wpisana na paczce (faktura, rachunek).

jesli przekroczy rozwnowartosc 40-50 euro nie pamietam) doliczane jest clo. jesli poprosisz sklep o napisanie na paczce "GIFT" wtedy cla na 99% nie bedzie gdyz prezentow sie nie cli jako darowizny ALE przesylk anie jest ubezpieczona i jesli ginie - ginie na calego.

teraz, czasami clo nie jest naliczane wogole - tak mialem ja sprowadzajac pare rzeczy z japonii, ale nie wiem czemu tak sie stalo.paczki byly normalnie opisane, z cena i koszt byl duuuuzo wiekszy niz 40 e ajednak. paczka przyszla, pokwitowalem odbior i hej.

dodatkowo, dwie plotyL: przy wysylce morskiej (min. dwa tygodnie) paczek nie sprawdzaja. przy wysylce samolotem niektore tak a niektore nie.

tyle wiem. wszystkie moje dotychczasowe transporty z USA mialy na sobie clo. i to takie ze kupujac wychodzilem na to samo, gdybym kupil sprzet tutaj.

mysle ze urzad podatkowy albio po porstu biuro celne beda to wiedzialy doklacndniej, nic nie stoi na przeszkodzie zeby zadzwonic i zapytac, to normalna informacja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.