Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp Bugle - stałe czasowe

Lasica

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej jest fragment schematu przedwzmacniacza gramofonowego Bugle.

Policzyłem stałe czasowe dla filtrów RIAA w tym wzmacniaczu i wyszło mi, że wartości rezystorów w jego filtrach nie są optymalnie dobrane.

Jak wiadomo, stałe czasowe wg standardu RIAA powinny wynosić:

75uS dla 2122 Hz

318uS dla 500 Hz

3180uS dla 50 Hz

3,18uS dla 50k Hz [no to już nie jest standard RIAA, ale to teraz nieważne]

Stałą dla 2122 Hz wytwarza R8 i R13. Na schemacie wynosi ona 87,66 uS; gdyby R8 dać 7,15K a R13 dać 320R, to wynosiłaby ona 74,7uS, czyli lepiej. Można zmienić R13 z 316 R na 320 R, bo po tej zamianie stała dla 50 kHz będzie miała taką samą odchyłkę (tyle że w druga stronę).

Stałą dla 500 Hz wytwarza R14. Na schemacie wynosi ona 314,6 uS; gdyby R8 dać 1,45K , to wynosiłaby ona 319uS, czyli znów lepiej. Wymiana R14 poprawiłaby również stałą dla 50 Hz, bo teraz wynosi ona 3174,6uS, a po zmianach wynosiłaby 3179 uS.

Czy uważacie, że warto wprowadzić takie poprawki? A może ja coś źle policzyłem a w Bugle jest wszystko dobrze?

Gdzie jest błąd? Przecież tego Bugle projektował prawdziwy "Fachmann", to skąd takie odchyłki od krzywej RIAA?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/38483-preamp-bugle-sta%C5%82e-czasowe/

Zdecydowanie ważniejsze by wartości w obu kanałach były takie same niż walka o us. Hagerman dobrał takie wartości by były łatwo dostępne. Oczywiscie można próbować robić 'idealną' krzywą :-). Zasymuluj sobie i zobacz jakie wyjdą wykresy.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.