Skocz do zawartości
IGNORED

problem, trzaski, podłączenie sprzętu

dj3500

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poradę. Nie mam doświadczenia w sprawach sprzętowych, więc to może okazać się

błahostką.

Mam zestaw stereo podłączony do komputera (karta E-MU 0404): wzmacniacz h/k PM 645, kolumny

jbl e30, kabel procab ls25 nieskonfekcjowany. Muzykę odtwarzam na Foobarze.

Najpierw sprawdźcie czy w ogóle wszystko dobrze połączyłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli jest dobrze połączone:

Dźwięk jest nieczysty, trzeszczy szczególnie przy wyższych partiach, ale jakość jest ogólnie

zła zawsze. Jak to naprawić?

Z góry dziękuję :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

W przypadku grania z komputera powodem trzsków i zniekształceń może byc problem z softem karty albo problem z playerem.

W foobarze warto spróbować zmienic bufor (Buffer Lenght).

W przypadku E-mu trzeba w mikserze wyłaczyc wszyskie inserty poza insertem "send to" i skasowac wszystkie stripy które nie sa uzywane.

Sprawdź w mikserze E-mu jaki sygnał wychodzi z karty - niezbalansowany (consumer -10dB) czy też skonfigurowane wyjście jest pod sygnał zbalansowany.

Odtwarzasz za pomocą Kernel streaming czy Asio?

Grasz z dysku twardego czy z napedu CD/DVD?

Dzięki za wszystkie Wasze rady. Zastosowałem się do nich (pomogło skrócenie nieizolowanego odcinka kabla) i wszystko grało dobrze, do czasu. Możecie mi wytłumaczyć, jak to jest możliwe, że lewy głośnik cały czas gra bez zarzutów, a prawy ciągle trzeszczy? Wszystko jest tak samo podłączone.

Konkretniej:

Zworki zainstalowane, nieizolowana część kabla już nie wystaje. Zaobserwowałem znaczną poprawę, jednak ciągle mam problem z prawym głośnikiem. Jak bym wszystkiego nie ustawiał, zawsze prawy trzeszczy (lub w ogóle nie wydaje dźwięku), więc musi być to wina wzmacniacza (nie zależy to od tego, który głośnik ustawię jako prawy). Czy wiecie w czym może być problem? To nie jest wadliwe gniazdo, bo na drugim (speaker system B) dzieje się to samo.

Poza tym, może nagrzewanie się wzmaka nie jest dobre? Kiedy jest chłodny, działa poprawnie, potem w miarę nagrzewania (czyli czasu od włączenia) jest coraz gorzej.

• 4 lata później...

A mi się wydaje, że przez blisko 5 lat kolega dj3500 zdołał już wyeliminować usterke ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.