Skocz do zawartości
IGNORED

HK PM655 problem z balansem

_goblin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów

Proszę o pomoc w wycenie naprawy lub pomocy w naprawie wzmacniacza H/K 655 który kupiłem jako sprawny technicznie a okazał się sprawny inaczej. Mam do wyboru, albo go oddać sprzedającemu, albo go naprawić i podzielić się z nim kosztami naprawy. Wolałbym drugą opcję, ponieważ gra świetnie z moimi kolumnami (Heybrook Heylios) i nie chce od nowa szukac wzmacniacza który mi się spodoba.

Problem jest następujący. Wszystko toczy się wokół przycisku Tone Defeat, który omija korektę treble i bass i pokrętła balans.

Jeżeli balans jest skrajnych pozycjach to jeden kanał gra, a drugi nie (czyli OK)

Jeżeli balans jest na środek, a TD jest wciśnięty, oba kanały graja równo (czyli OK)

Jeżeli balans jest na środek, a TD nie jest wciśnięty jeden kanał gra głośniej.

Jeżeli bass i treble są ustawione na 0 (środek), balans jest w pozycji skrajnej prawej, to ten kanał gra ciszej przy wciśniętym TD niż przy niewciśniętym.

Jeżeli bass i treble są ustawione na 0 (środek), balans jest w pozycji skrajnej lewej, to ten kanał gra tak samo wciśniętym TD niż przy niewciśniętym.

Dodatkowo TD trzeszczy przy wciskaniu. Sprawdzałem na wejściach AUX i TUNER, na wyjściu A i B i słuchawkach - taki sam problem.

Proszę o pomoc jak się do tego zabrać i ile może kosztować naprawa. Zanim sam zacznę grzebać we wzmacniaczu lub oddam go do naprawy, muszę sie jakoś dogadać ze sprzedającym co do kosztów. Mam podstawowe pojęcie o elektronice, mam schemat wzmacniacza, ale na razie jedyne co zrobiłem to przedmuchałem sprężonym powietrzem całe wnętrze wzmacniacza i przeczyściłem potencjometr balansu kontaktem. Widać, że wzmacniacz był naprawiany, były wymienione 2 końcówki mocy (2 są zielone a 2 czarne), kilka ścieżek było wypalonych, są mostki.

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)

goblin

https://www.audiostereo.pl/topic/38588-hk-pm655-problem-z-balansem/

Witam, mam w swoim to samo. Problemem jest przełącznik TD, jest ciężko się do niego dobrać, zeby dokładnie przeczyścić. Kiedys prysnąłem na niego (tak dokładnie jak to mozliwe) jakimś "kontaktem" w sprayu i był spokój na kilka tygodni. Potem problem wraca. Myślałem, żeby rozbebeszyc całkowicie i zrobić tak aby TD był cały czas nieaktywny-czyli, żeby działała regulacja treble/bas. Wymaga to niestety dość poważnego rozkręcania i nigdy nie znajduję czasu. Ale trzeba to zrobić, bo szkoda głośników, czasem zatrzeszczą i boję sie o nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.