Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa na 6F2 i EL34-kilka pytan

kichanadeta

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosze o pomoc szanownych forumowiczow, interesuja mnie lampy jak w temacie, nie bardzo jestem zorientowany jakie sa ich zamienniki o EL34 jest troche na forum, ale o 6F2 niewiele znalazlem. To moj pierwszy wzmacniacz lampowy i nie chcialbym nic w nim uszkodzic tzn uzyc nie nadajacych sie don lamp. Chcialbym tez spytac jak czesto nalezy wymieniac lampy we wzmacniaczu? W moim pracuja dwie male 6F2 i cztery EL34. Gdzie ewentulanie moglbym je kupic jako ze z dostaniem El 34 nie ma problemu ( z przeczytanych tematow dowiedzialem sie takze, ze moge je zamienic na KT 77) tak jesli chodzi o 6F2 jest juz gorzej. Chcialbym takze sie dowiedziec ktore lampy sa "lepsze" tzn , ktore polecalibyscie EL34 czy KT77, 6F2 czy ECF 82 z tego co znalazlem w sieci ECF82 jest wlasnie zamiennikiem 6f2 -byc moze ktos poleci mi jeszcze inne

Mam jeszcze sporo innych mianowicie jaki kabel zasilajacy dobrac do wzmacniacza i odtwarzacza, moze jakas niedroga listwe zasilajaca wiec jesli ktos zechcialby troche mnie oswiecic bylbym wdzieczny. Pozdrwiam wszystkich i licze na pomoc.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

https://www.audiostereo.pl/topic/38593-lampa-na-6f2-i-el34-kilka-pytan/

Dodaje zdjecie wzamcniacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wielkie dzieki za wyczerpujace odpowiedzi, widze , ze mozna tu liczyc na spora pomoc. Jeszcze raz dziekuje łabędzie.

> kichanadeta

Nie ma co się irytować. Masz wzmaka, o którym niewielu wie, więc nie pisze.

Lampy sterujące masz rzadkie, sam zresztą znalazłeś już zamienniki, więc

za 1-2 lata kup parkę NOSów. Wymień i posłuchaj. Lampy pograją Ci 6-7 lat.

Więc nie ma co się śpieszyć. Te EL34 też z czasem możesz zmienić na lepsze.

Kable zasilające powinny mieć przewody przekroju co najmniej 1.5-2 mm kw.

Można kupić za 10-15 zł.

Dla lamp ważne jest stabilne napięcie, bez "wahnięć".

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Swietna opinia widac, ze neizly z Ciebie nie wiem jak cie nazawac nalesnik? Gdybys mila cos ciekawego do dodania a nie wyrazania opinii o czyms o czym pewnie nie masz zielonego pojecia to prosze. Niestety na dzien dziesiejszy nie stac mnie niestty na drogi wzmacniacz wiec szukalem kompromisu. Poza tym wzmacniacz ten mial zupelnie przyzwoite opiniee w prasdie fachowej niemieckiej znany jak Dynavox Vr 70 ten akurat pod nazwa Palcom TA 70 (ta sama konmstrukcja)robiony dla Conrada. Wspomniany Dynavox rywalizowal z Cayinem A 50 T i niewiele mu ustepowal za to Cayin cenowo ponad dwa razy drozszy. Tak wiec jesli nie masz nic do powiedzenia Salcefix to sie nie wypowiadaj bo to raczej twoje wypowiedzi to jedno wielkie G.

Co to sa te Nos-y wiel sie naczytalem ale nie bardzo wiem co to. Cio do kabli w tej chwili sa podpiete zwykla komputerowe. Co do stabilnego napiecia co proponujesz Grzechniks? Kondycjoner nie wchodzi w gre ze wzgladu na cene moze jakas listwa alternatywnie . Dziekuje za pomoc, ale mnie zagrzal ten salcefix.

> kichanadeta

Uff, ale długi nick, może go skrócisz?

Na Twoim miejscu lampiaka bym nie ruszał.

Kup te kable zasilające. Komputerowe do wymiany.

Bez kondycjonera lampy będą miały krótszą żywotność.

NOS to "New Old Stock" czyli nowe lampy ze starej produkcji.

Ale, by wymieniać lampy i słyszeć poprawę należy zbudować resztę

toru. Obawiam się, że źródło i kolumny nie dorównują wzmakowi.

A kable, jakie masz interkonekty i głośnikowe?

Co Ci się nie podoba w obecnym dźwięku?

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

>grzechniks

Interkonekt DIY Dexon www.dexon.pl lub zamiennie tani cambridge audio atlantic ,glosnikowe dosc grube profigoldy. W dzwieku obecnie podoba mi sie wszytstko po przesiadce z Yamahy ax 396, cdx 396 to przepasc, dla mnie to niemalze high-end. Jesli chodzi o kolumny Magnat Qantum 506 narazie musza pozostac choc wydaje mi sie ze z lampa graja naprawde niezle z yamaha gora byla dosc wyostrzona momentami nie dalo sie sluchac no i basisko zalewalo cale pomieszczeni. Teraz pojawiola sie kontrola oglada i separacja dzwiekow. Co do zrodla niestety musi pozostac DVD , gdyz wzmacniacz posiada tylko jedno wejscie liniowe a lubie czasem obejrzeec film w stereo, poza tym odtwarzacz czyta SACD, ktorych tez posiadam kilka. Chcialem kupic DVD Denona 2930, ale ten Sony byl przeceniony na 400 euro wiec klamka zapadla wydawalo mi sie ze to nuiezly sprzet byc moze sie mylilem. Tak wiec jak wspomnialem narazie ciesze sie muzyka. Nie mniej jednak bardzo ciesze sie ze mozna na kogos liczyc. Dziekuje Ci jeszcze raz za pomoc. Co do kondycjonera to juz pisalem ze narazie poza moimi mozliwosciami finansowymi wiec moze polecisz jakas niedroga listwe przeciwzakloceniowa. Zdaje sobie sprawe ze kondycjoner to inna bajka ale coz w tej chwili odpada. Jakie niedrogie kable do wzmaka i odtwarzacza polecilbys jestem w stanie przeznaczyc na listwe i kable zasilajace do 1000 zł. Pewnie tez polecisz wymiane IC i glosnikowych jesli tak czekam na sugestie z Twojej strony.

Pozdrawiam

zalaczam zdjecie odtwarzacza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kichanadeta

No nie, nie wydawaj na kable zasilające i listwę 1 tys.

Na to przyjdzie czas później.

Martwi mnie ten DVD player.

Kup jednak IC i głośnikowy. Małym kosztem możesz mieć sporą poprawę.

Lampa jest bardzo czuła na kable.

Jak masz możliwość to weź za kaucją kabelki do odsłuchu. Raczej nie DIY.

Ostatnio szwagier kupił jakieś DIY ( zasilające, ic i głośnikowe). Czegoś mu brakowało.

Przyniosłem swoje ic luxman jpx, posłuchał, spodobało mu się. Po kilku dniach, dzwoni z pracy, że

kabel nie daje mu spokoju. No i nie mam wyjścia: załatwię mu ten kabelek (ok. 400 zł).

Ale w Polsce niedostępny.

Śmiało mogę polecić Audioquesta, zarówno ic, jak i głośnikowy. Ofertę mają szeroką.

Więc: kableki (ic i głośnikowe) i źródło. Spróbuj wypożyczyć i posłuchać.

pozdr,

Dziekuje grzechniks za wszelkie porady postaram sie wymienic kable jak napisales niestety zrodlo musi narazie pozostac malzonka nie zniesie kolejnego wydatku narazie. Pisales wczesniej o stabilnym napieciu jak wiec moge je poprawic niskim kosztem moze kablem(ami) zasilajacym(i)?

>kichanadeta

Napięcia kablami nie ustabilizujesz.

Kondycjoner, ups, i inne ustroje.

pozdr,

UPS sugerujesz zeby podpiac wzmacniacz do zasilacza komputerowego? Kondycjoner bylby najdrozsza czescia zestawu. Wiec raczej nie ma sensu. Dzis pozyczylem IC od zanjomego OEHLABACH MASTER NF 213 Rzeczywiscie poprawa dzwieku jest wiecej szczegołow, wykonawaca bardziej slyszalny, bas bardziej zwarty byc moze zakupie owy kabelek cena ok 200 zł. Sprawdze jeszcze sugerowanego przez Ciebie Audioquest'a Copperhead'a.

>pozdr

ups to nie jest zasilacz komputerowy. Choć stosuje się go głównie w systemach serwerowych,

gdzie nie można pozwolić sobie na "shutdown" serwera z powodu chwilowej awarii zasilania

zawodowego.

Dobry ups działający w technologii true on-line spisuje się równie dobrze co kondycjoner.

Mój APC kosztował trochę, a ponadto ma baterie...

pozdr,

Nie moge znalezc lamp typ 6F2 lub ECF82

Czy lampy: ECF80 - 6BL8 - 6U8 - 6U8A - 6F1P - 6GH8 sa jej odpowiednikami?

ECF82, identyczna z: 6U8, 6F1P, zbliżone lampy: 6678, 7731.

ECF80 - zdecydowanie NIE!

PCF82 - to dokładnie (!) ta sama lampa co ECF82, ma jedynie zmieniony grzejnik i w razie podmiany trzebaby zmienić żarzenie (prąd 300mA zamiast napięcia 6,3V).

>dudivan

Wilekie dzieki pierwszy wzmacniacz lampowy, wiec i brak orientacji z mojej strony.

>"PCF82 - to dokładnie (!) ta sama lampa co ECF82, ma jedynie zmieniony grzejnik i w razie podmiany

>trzebaby zmienić żarzenie (prąd 300mA zamiast napięcia 6,3V)."

:-) Zmienić zarzenie ale w jaki sposob? Tylko bez kpin dla mnie to czarna magia.

>pozdr

W stopniu sterującym dobry wybór to ECF82 Polamp, znam temat, porównywałem osobiście wiele różnych i te są okej. Jeśli chodzi o EL34, chińskie fabryczne są rozlazłe, zmienić na cokolwiek RFT, JJ lub Svetlana. Dużo daje też wywalenie kondensatora, o którym mowa w punkcie pierwszym poniższej listy usprawnień podanych przez jednego z bardziej doświadczonych amatorów przeróbek Dynavoxa (niestety po angielsku i niestety tuning wymaga dobrej znajomości elektroniki; ale popłaca).

---

Here are some of the (cheap and simple) modifications I did to my Dynavox VR-70E.

My general experience has been that capacitors play a big role in the overall sound. The standard capacitors in this amp are bad sounding cheap junk. That said, all the other parts also play a big role in the soundquality

1) Remove input capacitors = first capacitor of each channel after the volume poti. Replace it with a straight wire: Improvement: big! Much deeper bass and clearer sound. These caps have no function but to filter out dc from the cd-player, but the output stage of your cd-player has output caps with the same function, so they really do nothing except mess up your music!

2) Replace coupling capacitors (0.47µF) with high quality types, best are paper-in-oil (you can find them cheap if you search a little on ebay): improvement: huge: much clearer sound, deeper and more controlled basses (even with the same value replacement). There's no real use in replacing with higher values.

3) Replace decoupling capacitors with high quality types, best are paper-in-oil

4) Replace the lousy standard Chinese EL34 with =SED= El34: biggggggg improvement: terrible floppy bass is gone, sound has much more air etcetera

5) Replace the Chinese 6f2 with other type ECF82 = 6U8A. I found the standard chinese not so bad, but a little laid-back midrange. I've tried several makes of ECF82 and EI are in my opinion the best: airy, flowing sound + you can see their construction is top quality

6) Remove the lid (Haube) that covers the transformers: this opens up the sound (the cover shields them magnetically, which has certain advantages, but also results in a more 'closed' sound)

7) Replace the standard diodes (needless to say they are junk) with (Ultra) fast soft recovery diodes. I just did this an hour ago and am surprised with the result: much more airy sound and more controlles basses, music comes more in the room instead of staying in the speakers, huge authority!!!

Future modifications:

- replacing the very very crap volume poti with a stepped attenuator with 1% tolerance RN military spec metalfilm resistors: this should give a much better imaging (I'm really not happy at all with the imaging at the moment, no pinpoint at all!!! + much clearer sound). A good quality carbon pot like Alps is also good, but imo 20k is a difficult value to find

-replacing the cheap elkos in the power supply with paper-in-oil should also be a big step forwards

-Maybe replacing all the resistors with high quality carbon types (allen bradley). I haven't disected the standard resistors yet, but am pretty sure they are cheap metalfilm type. Expected improvement: warmer, less sharp sound

- replacing all the capacitors with better quality types

---

Inna sprawa, że ten wzmacniacz trzeba dobrze wyregulować, gdyż nie ma auto-biasu, więc moja rada- poszukaj kogoś znającego się na lampowych wzmakach i uderz do niego z listą. Ale jeszcze lepiej- zmień kolumny i wtedy się zacznij bawić w tuning. CD player też by się oczywiście przydał,

pozdrawiam

No i jeszcze jedno;

przy regulacji, po wylutowaniu kondensatorów, wzmacniacz wyregulować względem poziomu brumienia, a nie ogólnego poziomu zniekształceń (i tak nie powinny byc wyższe niż 0,3%).

kichanadeta, 23 Gru 2007, 22:56

>>"PCF82 - to dokładnie (!) ta sama lampa co ECF82, ma jedynie zmieniony grzejnik i w razie podmiany

>>trzebaby zmienić żarzenie (prąd 300mA zamiast napięcia 6,3V)."

>

>:-) Zmienić zarzenie ale w jaki sposob? Tylko bez kpin dla mnie to czarna magia.

Tu bez dość głębokiej interwencji fachowca z lutownicą się nie obejdzie, tak jak napisałam trzeba doprowadzić do nóżek żarzenia zamiat napięcia 6,3V - prąd 300mA. Jak by nie kombinować - potrzebny byłby dedykowany mały transformatorek (nawijany na zamówienie)

Ale taka kombinacja miałaby sens tylko w sytuacji rozpaczliwej - braku ECF82 a przecież te lampy można łatwo dostać.

Dzieki za podpowiedzi.

>wasylak

Jesli chodzi o wymiany lamp napewno sie pokusze. W srodku nie bede grzebal nie znam sie na tym, a narazie nie bardzo do kogo mam uderzyc , gdyz mieszkam na wygnaniu. Co do Magnatow Quantum wielu, powie , ze to niezbyt dobre kolumny sam nie bylem przekonany kiedy je kupowalem ale cena byla dosc rozsadna wydaje mi sie w stosunku do jakosci ok 1100 zlociszy (nowe) i odziwo musze Ci powiedziec ze spisuja sie calkiem przyzwoicie jest zreszta tez opinia www.audiostereo.pl/Magnat_Quantum505_kolumny_podlogowe-100-1920-1.html, moje to model wyzejk z mniejszymi acz 3 glosnikami niskosredniotonowymi, przy czym jeden robi jako sredniotonowy.

Dla mnie w tej chwili dzwiek jaki uzyskalem to ,że tak powiem poezja w porownaniu z wczesniejszysm sprzetem Yamaha + Tannoy M1, póżniej Eltax libert 1+. Jesli chodzi o DVD to juz wczesniej pisalem ze musi pozostac po pierwsze ze wzgledow ekonomicznych, po drugie to naprawde nie jest taki zly odtwarzacz. W kazdym razie dziekuje jeszcze raz za odpowiedzi zarono wasylak jak i dudivan. Zycze wam wesolych swiat i milego sluchania!!!

>pozdr

W razie jakichkolwiek watpliwosci bede do was uderzal jesli moge?

Z innej beczki.

W ogole to zastanawiam sie kiedy forumowicze sluchaja muzyki skoro duza ilosc czasu poswiecaja forumowym pogawedkom.

>pozdr

Gdzie moge dostac ECF 82?

Np. aha-logistyka (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - odpowiednik 6U8, 60 zł), allegro (polskie - znacznie taniej).

Ukryta Zawartość

Co do lamp- ludzie z forum trioda.pl bywają bardzo pomocni i niektórzy chętnie dzielą się swoimi zapasami.

A w omawianym przypadku nie wszystkie lampy w stopniu sterowniczym- się sprawdzają (mówię o odpowiednich typach, rzecz jasna). Na szczęście, lampy te są tanie i stosunkowo łatwo dostępne, więc można eksperymentować do woli.

I jeszcze raz powtarzam- jak tylko znajdziesz kogoś zdolnego do wyregulowania wzmaka, nie wahaj się, dźwięk zyska w 100%. Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale ze znanych mi miejsc Katowice dysponuja odpowiednim zapleczem (no i oczywiście w Bielsku, gdzie świetny warsztat ma zaprzyjaźniony ekspert od lamp).

No niestwty w obecnej chwili zycie wygnalo mnie na obczyzne, mieszkam obecnie w Hamburgu tak wiec niestety poki co z grzebania we wzamacniaczu nici. Dzieki

>pozdr

Kolejne pytanie o ile dobrze sie zorientowalem to przy wymianie lamp koncowych (u mnie EL34) powinienem wyregulowac bias. I tu wlasnie pytanie czy bede w stanie dokonac tegoz samodzielnie czy nie obejdzie sie bez pomocy fachowca. Mieszkam jak juz wspomnialem na obczyznie od ok roku wiec jezyka nie znam jeszcze na tyle aby dogadac sie w tej kwestii. Chcialbym wymienic za namowa forumowiczow lampy z tym , ze wlasnie z tym biasem bede mial problem. Co robic?

>wasylak

Jesli posiadasz Dynavoxa moze bedziesz mogl mi popmoc.

>pozdr

Niestety, wyregulowanie dynavoxa bez odpowiedniego sprzętu nie jest wykonalne. Tzn. możesz wyregulować napięcie, jeśli wiesz, gdzie przyłożyć miernik, ale regulacja tego wzmacniacza powinna sie odbywać przy podpięciu pod miernik zniekształceń, a przynajmniej takie są moje doświadczenia (z obserwowania tego, jak robi to fachowiec w swoim warsztacie),

pozdrawiam

>Wiec przy kazdej wymianie lam El34 musze udac sie do specjalisty od wymiany lamp. Nawet jesli bede wymienial EL34 na EL34 tej samej firmy? Co z lampami wejscia tzn przedwzmacniacza czy tez nalezy ustawiac, regulowac bias?

Przepraszam za trywialne dla ciebie pytania ale dla mnie to czarna magia.

>pozdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.