Skocz do zawartości
IGNORED

SENNHEISER - problem z kabelkiem

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sluchawki Sennheiser HD-580 i od jakiegos czasu mam problem z kablem, a mianowicie przerywa dziwek jak lekko porusze kabelekim przy sluchawce. Mial ktos juz taki problem?? mam pyatnie czy kabe jest tez objety gwaranacja? Dzis bylem w sklepie i pan powiedzial, z enie i nnowy kosztuje cos kolo150pln.

https://www.audiostereo.pl/topic/3868-sennheiser-problem-z-kabelkiem/

Ja nie miałem, mimo że "wahlowałem" kabelkami, a oryginalny kilka razy przydepnąłem wstając z krzesła, co powodowało wyrwanie wtyczuszek z gniazd. Ale opis tej przypadłości przewija się w recenzjach HD 580/600 na różnych forach. Nie wiem tylko, czy to kwestia kabla czy gniazda.

Jeśli słuchawki masz na gwarancji, to nie daj się spławić. To są jednak dość drogie słuchawki i mają obowiązek działać długo bez awarii.

Jeśli już po gwarancji, no to chyba pozostaje wyłożyć kasę na kabel. Spróbuj jednak wynegocjować możliwość sprawdzenia i ew. zwrotu, jeśli to jednak gniazdo, a nie kabel.

Pozdrawiam

sluchawki maja 9 miesiecy. A jest to na 100% wina kabla tuz przy czarnym (lewym) wtyku do sluchawki jak porusze to przerywa, jak zmienie wtyczki przy sluchawce to dalej przerywa ten czarny.

• 1 miesiąc później...

Ja miałem ten problem w HD535. Mają one ten sam kabel co HD580 i HD600. Próbowałem go jakoś naprawić ale nie udało się. Jedynym wyjściem w moim przypadku był zakup nowego - 133zł.

Pozdrawiam

Od czasu zainteresowania sprzętem i muzyką klasyczną w sposób poważniejszy niż wcześniej, musiałem już dwie rzeczy zwracać do sklepu: odtwarzacz CD Harmana i zestaw płyt Teldec'a. Strasznie mnie to irytuje. Moim zdaniem, przeciętna jakość wykonania masowo produkowanych towarów, pomimo relatywnie wysokich cen, jest beznadziejnie niska.

Ostatnio np. czytałem opis odtwarzacza Cmabridge Audio 500 SE. Jest wychwalany pod niebiosa za dźwięk. Ale każdy potwierdza, że farba z jego pilota schodzi jak plakatówka! Pytam się: dlaczego firma produkuje taki szmelc? Czy nie lepiej, zamiast malować tandetną farbą, pozoztawić gołe tworzywo sztuczne? Dlaczego sprzęt kosztujący w sklepie około 1500 zł obłazi jak jakiś wietnamski noname??? Takic przykładów znalazłbym zapewne o wiele więcej, gdybym siedział głębiej w sprawach audio.

Przy okazji - przyglądałem się z bliska Sennheiserom 580 i wyglądają jak jakieś plastiki za 50-100 zł. Cy za 800 nie można już niczego wymagać?

==>romekp

Słyszałem, że nawet istnieje specjalny dział inżynierii, zajmujący się takim projektowaniem podzespołów [nie tylko w audio, ale np. w komórkach], aby zużywały się po określonym czasie!

Nie twierdzę, że to światowy spisek, ale wszyscy jesteśmy ofiarami rozmaitych, nieuczciwych praktyk, w których "niewidzialna ręka rynku" nie sprawdza się [chociaż nie znam lepszego systemu ekonomicznego niż kapitalistyczny - najmniejsze zło].

Dlatego przy zakupach istotny jest dla mnie stosunek jakość/cena, nie za tylko i wyłącznie jakość przy danych granicach cenowych. Ale to półśrodek...

==>romekp

Uważam, że powinno się odróżniać pewne sprawy: niedomagania, których usunięcie jest b. kosztowne z racji konieczności użycia np. zaawansowanych materiałów i/lub technologii od niechlujstwa i złej woli, celem zaoszczędzenia paru groszy i zwiększenia usterkowości. Tytanowa rama to duży koszt, ale tandetny lakier na pilocie - sam przyznasz, że jest różnica ;-)

MWilon, ideologiczna - może, ale nie finansowa. Tytanowa rama to bardzo niewiele większy koszt (od dobrej alu) ale (niestety dla producentów) znacznie większa żywotność. Tak, jak np. niedokładnie położone spawy, miękka warstwa ochronna płyt CD, itp, itd. Ale już chyba zbyt mocno odbiegliśmy od głównego wątku, ja kończę ;)

Może mieliście kontakt z katalgami z gadgetami reklamowymi. W niektórych są jakieś elektroniczne nonane.

Spotkałame np. CD w identycznej obudowie jak mój 3D LAB. Wyświetlacz też ten sam i taki sam jak w CA.

nie muszę dodawać, że kosztował 400zł i można nim było umieścić logo swojej firmy...

• 2 lata później...

Mam problem z kabelkami w swoich Senkach HD 545. A dokładniej z wtyczkami przy słuchawkach. Wystarczy lekko je ruszyć żeby dźwięk przerywał. Miał ktoś może podobny problem? Wtyczki wykonane są z czegoś przypominającego aluminium, być może gniazdka też i po latach pojawiła się korozja? Próbowałem psikać kontaktem - pomaga na krótko.

W HD-600 przerwała się żyła w kablu. U sprzedawcy reklamacja nie została uznana.W gwarancji stoi : "gwarancja nie obejmuje przewodu".Musiałem w serwisie kupić nowy kabel.Kupiłem od HD-650 (jest grubszy i wydaje mi się,że dżwięk jest jeszcze lepszy).

Kiedyś nabyłem w Niemieckiej Media po okazyjnej cenie Sennheisery HD 580 (gwarancja 2-letnia). Po 1.5 roku posypał się kabel na styku z słuchawkami. Zareklamowałem i wymienili bez najmniejszych problemów na nowiutki kabelek. Koszty zerowe (zajeło im to tylko ustawowe 2 tygodnie). I tu wychodzi wyższość kultury i obsługi (sprawdzone kilka razy w ramach gwarancji różnych sprzętów, jest zdecydowanie lepiej niż w Polskiej Media).

Coex

Kabel kosztował 250 zł. Kupiłem go w serwisie Konsbud- Audio, który jest dystrybutorem Sennhaisera. Adres na stronie Konsbudu jest nieaktualny. Jak dobrze pamiętam serwis mieści się przed Piasecznem, ledwo znalazłem. Adres miałem gdzieś zapisany,ale się zgubił ( poszukam ).

Mam taki kabelek do sprzedania ,kiedyś go zamówiłem w konsbudzie ale w międzyczasie kolega przyslał mi go z Niemiec.Leży w szufladzie w oryginalnej folii nie odpakowany.Kosztował ponad 200zł ,mogę go sprzedac nieco taniej.Pasuje do modelu 600 i wielu innych tej firmy.Bliższe info.606750903.Pozdrawiam-Akis

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.