Skocz do zawartości
IGNORED

Wytrzymałość mechaniczna gniazd RCA.

Kyle

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy przyglądam się wielu interkonektom ( szczególnie tym droższym ) widzę niejednokrotnie wielkie, długie wtyczki chinch i grube ciężkie kable - to rodzi moje obawy. W tych modelach długie wtyczki wydają się idealnym narzędziem do niechcianego uszkadzania sprzętu ( dłuższa wtyczka działa jak dźwignia z dłuższym ramieniem ). Nawet jeśli nie uszkodzimy gniazda natychmiast to długa wtyczka + ciężki kabel + czas = odkształcenie/wygięcie w środku urządzenia.

Czy komuś zdarzyło się już uszkodzić przypadkowo gniazdo RCA ?

Żeby to raz ;)

Ale najczęściej były to wyjątkowo podłej jakości gniazda lub/i osłabione podczac lutowania (szczególnie jeżeli któryś ze stopów cyny ze srebrem był użyty).

Ja podobne objawy zauważyłem rok temu u Proteusa. Zostawiłem o połowę tańszego Phobosa a Proteusa sprzedałem. Phobos zresztą do dzisiaj łączy u mnie piec z tunerem.

Pozdrawiam

No niestety ja raz obruszylem sobie cala obejme masy w gniezdzie w przedwzmacniaczu Denona, który cieżko nazwac budżetowym. W MBL-u raczej juz nie bedzie tego problemu, wszystkie gniazda cinch sa odlane jako jeden ogromny odlew :) Podobnie pancerne (ale pojedyncze) gniazda były w UBA Integre.

Generalnie okrutną bzdura są te zakrecane wtyczki (za wyjatkiem WBT) , które nawet w wersji odkręconej wymagają dużej siły dla wciśnięcia w gniazdo. Sztywnośc kabli np Profigolda jest również absurdalna, w TV wlasnie przez Euro Profigolda mam naderwane całe gniazdo Eurozłacza. Kabel jest oblady jakąś sztywną siatką metalową i waży przez te wszystkie cuda chyba z pól kilo.

Z oryginalnymi wtykami WBT jakie mialem na czesci kabli nie bylo tego problemu, odkrecony wtyk wchodzil luzno w gniazdo, dopiero zakrecenie go w nim mocowalo na stałe.

Jeżeli jest wybór generalnie staram się unikać tego typu rozwiązań. Mocno przereklamowny pomysł imho.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.