Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli stereo czy wzmak do kina dom.

proz4c

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dostałem konkretnej odpowiedzi dot. pomyslu na naprawe mojego H/K PM655 więc boję się go rozbierac co spowoduje utrate gwarancji. Wzamian za niego potrzebuje cos innego kupic. W gre wchodzi tylko H/K, a dokladnie 2 modele:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - H/K HK 3380

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - H/K AVR 132

Pierwszy z nich to amplituner stereo, drugi wzmacniacz do kina domowego. Podlaczone bedzie to do JBL E30. Amplituner ma duzo ciekawsza moc, bo 2x80W, ten drugi tylko 2x40W. Zamiast tego AVR 132 ma wejscie cyfrowe (to chyba dobrze jesli chodzi nawet o stereo) i kiedys bede mogl go rozbudowac o jakiestam glosniczki surround. Problemem jest tylko ta moc i pytanie ktory z nich bedzie lepiej gral w stereo, bo przede wszystkim o to mi chodzi.

Z gory dzieki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39062-ampli-stereo-czy-wzmak-do-kina-dom/

Powiem tak, e30 z amplitunerami KD po prostu grają koszmarnie, bo amplitunery nie potrafią wydobyć z nich konkretnego basu. Lepszy efekt będzie z mocnym wzmacniaczem, ale tez beż rewelacji. Te kolumny to typowe "hałaśniki", cicho grać nie potrafią, bo gubią inf. muzyczną. Nawet z potężnym wzmakiem ~150W na kanał, grają tym samym charakterem dzwięku, tylko po prostu bardzo głośno. Ogólnie efekt będzie marny. Pozdrawiam

Na tym na czym graja (czyli H/K PM655) mi sie podoba. Lubie ich charakterystyke (moze jestem tym jednym z niewielu ktorym sie podoba). Przewaznie nie slucham bardzo cicho wiec to tez dla mnie nie wada. Poprostu musze kupic jakiegos Harmana (mam mozliwosc taniej sobie zalatwic) i potrzebuje wiedziec na ktorym lepiej wyjde :)

Jezeli miales HK 655 ... i chcesz czegos bardzo podobnego .. to zaden amplituner tej firmy nie da CI w podobnej cenie takiego dzwięku. Hk 655 to bardzo dobry wzmacniacz -mimo juz swojego dosc duzego wieku.

Jezeli musi byc to H/K... to skierowal bym sie ku wzmacniaczowi - HK 665(dual mono) ... wyzszy model od 655 ..

nie wiem jak z JBL ale ja swojego HK 3380 (grał z Paradigmami 7v4) wspominam bardzo przyjemnie... efektowny, bezpośredni dźwięk, lekko ocieplony i nie ostry na górze pasma, potężny nisko schodzący bas - w porównaniu z nim amplituner kinowy Denon 2106 zagrał beznadziejnie.... co do HK wzmacniaczy - miałem HK 6500 (kicha, gra na pewno gorzej od tego 3380) i HK 680 (bardziej "audiofilski" wzmacniacz, dynamiczne ale zrównoważone brzmienie)

generalnie do efektownej brzmiącej muzyki (i tak do innej niezbyt te JBL się nadają) ten HK 3380 powinien się sprawdzić w 100%, gra dosyć "miękko" i może tutaj złagodzić agresywnie brzmiące kolumny (bez utraty dynamiki)

Akurat mam jeszcze H/K PM655, ale jest chyba uszkodzony bo szumi (dosc irytujaco) i chyba go oddam sprzedajacemu, a polubiłem ten wzmacniacz. HK 3380 moglbym miec duzo taniej, dlatego na niego sie kieruje.

Pytanie nasuwa się jeszcze jedno, jak mozna porownac PM655 do tego HK3380 jesli chodzi o sam dzwiek? To nie ten sam przedzial cenowy, a HK3380 byłby zupelnie nowy, a nie stary wzmacniacz, w ktorym niewiadomo co jest uszkodzone tak jak w moim.

jeśli miałbym wybierać między KD a stero, to musiałaby być taka proporcja 90% filmy, 10% muzyka - w przeciwnym razie tylko stereo, miałem, może nie najwyżsych lotów, ale system 5 kanałowy, a teraz mam stereo i na pewno nie inwestowałbym już w KD, poza tym w ilu filmach tak naprawdę korzystamy z efektów? to zalezy też od gustu i preferencji uzytkownika....

Daruj sobie ten ampituner. W tej cenie możesz kupić znakomicie grający jakikolwiek wzmacniacz. Miałem HK 3470 i zagrał oon gorzej w każdym aspekcie brzmienia od wzmacniacza za 300 zł.

Wg. Ciebie dlaczego jest tak kiepski? A jak porownac ten amplituner lub H/K PM655 do takiego czegoś:

Ukryta Zawartość

Jak ogolnie graja Yamahy i czego moge sie spodziewac po podlaczeniu do E30?

Ukryta Zawartość

nie wiem jak z ampli stereo HK, natomiast z moich dociekań np. amplituner stero yamahy RX 797 to unowocześńiona wersja wzmacniacza AX 596 z dodanym radiem, nie zgodze sie z opinią, że zagra gorzej od tego wzmacniacza

proz4c

nikkt mi na tym ani na innym forum nie udowodnił jeszcze (poza czysto teoretycznym, nie popartym żadnymi pomiarami stwierdzeniem, że tuner wewnątrz wzmacniacza wprowadzi dodatkowe zniekształcenia), że budżetowy amplituner stero zagra gorzej niż zestaw osobny wzmacniacz + tuner, oczywiście jeśli mamy na myśli wzmacniacz o takich samych parametrach

dziwi mnie pogląd, że osobne klocki sa bardziej audiofilskie, może wyższe modela tak, ale budżet?

ja postawiłem na yamahę i nie żałuje, ale HK nie słyszałem, wiec radzę Tobie posłuchać róznych rozwiązań

aha na zakupie amplitunera a nie wzmaka + tunera zyskałem:

1. Ok. 500 zł

2. Więcej miejsca

jeśli masz 5 tys to kup amplituner jeśli nie to kup wzmaka najlepiej z możliwością podłączenia dwóch par kolumn różnica nie jest warta świeczki ale w stereo będziesz miał różnicę totalną, wiem bo miałem wcześniej ampli za 2,5, zamieniłem na wzmaka i cóż niebo a ziemia

No wlasnie... Bo roznica jest jednak miedzy zwyklym ampli a KD.

Sam juz nie wiem co kombinowac, lubie brzmienie H/K, a tego ampli mialbym po bardzo ciekawej cenie, lecz taniej napewno byloby znalezc cos uzywanego. Ale tzw. zapach nowosci i gwarancja robi swoje :P

z używkami czasem może być loteria, a wtedy szukaj wiatru w polu.... mnie troche skusiły nówki, bo:

1. 3 lata gwarancji i normalna polska instrukcja

2. estetyka, tj. żadnych obtarć itp.

3. łatwiejsza możliwośc dobrania innego, kompatybilnego klocka - w moim przypadku cd-ka

4. łatwiej przekonana żona,:))

na niekorzyść może przemawiać słabsze brzmienie za cene nowego, ale nie musi to być regułą

Wlasnie ja tak kupilem tego H/K PM655, niby ok, ale w domu okazalo sie ze syczy... Niby moge go oddac, lub zamienić na innego, ale niewiele rzeczy jest interesujacych u tego sprzedajacego. A szkoda bo ten wzmacniacz bardzo fajnie wg. mnie gra. Zebym tylko wiedzial czy bede bardziej zadowolony z nowego ampli HK niz z tego co mam teraz.

proz4c

a szumi od początku, czy zaczął później? nie maz już gwarancji? szumi zawsze, czy tylko po podaniu sygnału, nawet przy ściszonym potencjometrze głosności? z szumami mam kłopot w wieży technicsa EH790, ale tam myslę, że to kwestia procesora dźwięku i łączenia klocków dziwnymi taśmami z przewodami

Szumi odkad kupilem, jak sciszony nawet do zera i przy odpietym zrodle. Troche tez buczy, ale nieslyszalnie z 0,5 metra. Przy podglasnianiu coraz glosniej, podkrecajac niskie tony bardziej buczy, soprany - glosniej szumi.

W domu moze i znajdzie sie miernik, zmierze jutro. Obydwa kanaly tak samo sie zachowuja. Szkoda ze nigdzie nie moge znalezc schematu do niego. Gdybym wiedzial ze napewno da sie go jakos naprawic to by nie bylo tego tematu :)

a pytałeś w zakłądce DIY? kiedyś jak bawiłem się w elektronikę kilka razy posadziłem końcówkę we wzmacniaczu PW 3015, raz miałem posadzone tranzystory sterujące, czy był to nawet zimny lut i objawiało się to szumem własnie, ale dośc głosnym

Nie jestem elektronikiem, ale moj ojciec jest i to na jego wiedzy sie opieram. Cos slyszalem od niego na temat tych kondensatorow jesli chodzi o buczenie, ale jesli chodzi o owe buczenie to jest na tyle ciche ze niemal nieslyszalne (przykladajac ucho do kolumny slychac), natomiast syczenie slychac nawet z 1-1,5m. Juz mi ktos mowil na forum ze moga byc to zimne luty. Nie chce go bezcelowo rozbierac, bo strace wtedy gwarancje i jakakolwiek mozliwosc oddania/wymiany sprzetu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.