Skocz do zawartości
IGNORED

Spadek kursu walut a ceny klocków.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Jak waszym zdaniem to wygląda ? Pamiętam $ kosztował ok. 3.5 - 4 zł i- ceny u wielu dystrybutorów sprzętu audio dziś są takie same jak były parę lat temu ,a $ mamy poniżej 2.5 zł. ;-)

Uczciwie wygląda strona np. Audiofasta ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale już

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie zauważył ,ze $ spadł o 1/3 ;-)

Accuphase to samo

Ukryta Zawartość

Wystarczy zadzwonić ,raczej podnoszą ceny ;-)

Słyszałem ,że coraz więcej zabawek jest sprowadzanych z USA ,

po opłaceniu cła i tak wychodzi dużo taniej ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39080-spadek-kursu-walut-a-ceny-klock%C3%B3w/

Np. taka końcówka mocy cena od dawna 19 000zł powinna zakladjąc kurs $ kosztować ok. 12 000 zł !!! ;-)

Dystrybutor i tak by na tym zarobił , no moze nie sprzedałby jednego klocka , a np 5 .

A,ok. Wnoszę stąd ,że sprzęt sprowadzają dopiero po twoim zamówieniu. Wtedy również płacą za niego. A właściwie,co to nas obchodzi?!

Niedawno rozmawiałem dość sympatycznie z jednym z dystrybutorów także gratów z U$. Poprosił mnie o moją propozycję ceny, jaką chciałbym zapłacić za pewien piec. Posłużyłem się ceną ze sklepu w U$ , jaką znalazłem w sieci. I zacząłem głośno przeliczać x 2,50 + transport + cło + podatek.... Pan przerwał mi arytmetykę protestując ,że ja zaglądam mu w jego biznes. Ależ to są ogólnie dostępne dane !!!

zildjian=>

Ja nie neguje zysku - zarobku bo to przeciez jest oczywiste ;-)

Ale chodzi mi jakąś taką uczciwość kupiecką względem klienta.

Jak można nie zauważyć spadku $ z 4.20 na 2.48 i nie jest to chwilowe wachnięcie .

Uczciwe jest podanie cen w $ i jeśli ten spada to cena w zł klocka maleje.

Przecież ceny wzmaków, CD czy kolumn z USA u naszych dystrybutorów np.3 lata temu były identyczne ;-) ;-)

A euro czy funt też spada.

ta uczciwość jest taka sama, jak w przypadku recenzji sprzętu w gazetkach

handlujący przynajmniej mają na swoją obronę argument, że "to ich biznes i ich ceny"

a jak się kształtują ceny tych rzeczy w innych krajach UE? nie opłaca się od nich ściągać? cła i podatku nie ma, tylko transport.

ja nie ironizuje..........ale pisanie o cenach towarow w USA i porownywanie ich z naszymi to jest dziecinada.

mam przyklad swoich klientow na auta z USA.

zaden z tych madrzacych sie nie kupil ani u mnie ani sam.dalej od roku czy 2 lat szukaja.okazji!!

Przypominam, ze przy wpwadzaniu CD (1983) Philips i Sony zapowiadaly,

ze z poczatkowych ok. 15 $ cena plyty CD audio po amortyzacji wprowadzenia

nowej technologii, (po kilku latach) spadnie do 5 $ i ponizej !

Kilka dni temu widzialem w pewnym BARDZO znanym sklepie interesujacy mnie

podwojny album "Cream" - "Disreali Gears" (tytul sprzedany juz na calym Swiecie

w MILIONACH egzemplarzy, za... 119.90 PLN.

Czyli, o ile dobrze licze, za... ponad - 48 $ !!!

Za niewiele wiecej mozna kupic na Alegro fabrycznie nowy, zapieczetowany i z gwarancja

odtwarzacz DVD Pionier DV 200 o zawartosci wnetrza porownywalnej z Goldmundem za - 8900 $ !

Nie odnosicie wrazena, ze tzw, "przemysl muzyczny" itp. byzne-siki, widocznie w celu ciecia kosztow,

nie uzywaja juz nawet zwyklej wazeliny, rypiąc nas w dupę ?!

Tomek

To nie dziecinada.To kalkulacja. Po 1sze, zakładam,że nasz dystrybutor o3muje towar z fabryki za cenę niższą niż ta,po której sprzedaje sklep w U$A. A tę właśnie biorę pod uwagę w mojej kalkulacji. Czyli już zakładam zysk dla "naszego". Poza tym, ma pewnikiem premię na koszcie jednostkowym transportu.

Potem chciałem zapytać ile Pan jeszcze chce zysku ponad mą kalkulację,ale przerwał mi.....

kolekcjoner,

pamiętam przypadek opisywany w prasie brytyjskiej 15 lat temu:

pewien zespół muzyczny zażądał za swój album 2 funty od sztuki mniej niż zazwyczaj. ceny detaliczne spadły o ok. ... 15 penów.

tylko że rynek należy (należał) tam do bodajże 3 firm

I propose the SECRET WORD for tonight : FUCK THE MUSIC BUSINESS !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Towar zakupiony po wyższym, starym kursie nie może być sprzedawany wg ceny zaktualizowanej zgodnie z nowym kursem. Także nowy sprzęt zakupiony przy niskim kursie $, np. inny (wyższy) model, nie może być sprzedawany po cenie korzytniejszej niż stary. Ze względu na mały obórt i ew. zapasy nie ma co liczyć na spadek cen - to nie rynek FMCG.

Widocznie nie opłaca się sprzedawać po niższej cenie, a sprzedawcy mają to już przećwiczone :)

TomekL3, 4 Sty 2008, 15:55

>tak a pro po , sprowadzał z was ktoś płyty cd z amzona bezpośrednio do kraju?

Kupuję na amazon.com od kilku lat. Bez problemu. Duży wybór i niezłe ceny. Kupuje zarówno audio jak i DVD. Czas dostawy też jest przyzwoity - raz dostałem po 5 dniach. Standard to jednak 7-10 dni. Przy dużych zamówieniach należy jednak uważać, bo mogą przyczepić się celnicy (VAT + cło + opóźnienia = nic przyjemnego).

TomekL3=>

ostatnio kupowałem 9 płyt po 3 $ szt u nas 60 -80 zł ;-)

Molibden=>

jedno , "ale" $ tak nisko stoi od długiego czasu ,także można zamówić po kursie 2.5 zł i sprzedać ,

a znowu zawsze jak dzwonię i chce coś kupić to nigdy nie ma -tylko trzeba czekać ,

aż zamówią - sprowadzą !! ;-)

Może czekają na korzystną zmianę kursu? ;-)

Hm, ciekawe ile można mieć w magazynach czy na półkach niechodliwych wzmacniaczy, głośników i CD po 20 i więcej kzł? Raczej niewiele, stąd większość na zamówienie a nie od ręki. Inaczej płynności finansowej się nie da utrzymać.

"Jak waszym zdaniem to wygląda ? Pamiętam $ kosztował ok. 3.5 - 4 zł i- ceny u wielu dystrybutorów sprzętu audio dziś są takie same jak były parę lat temu ,a $ mamy poniżej 2.5 zł. ;-)"

To nie powinno dziwić, jeśli dystrybutor kupił kontener elektroniki to "chcąc nie chcąc" był to dość wysoki wydatek.

Znając nasze realia mógł się posiłkować dużym kredytem.

I tu jest Wielka Dupa ,sprzęt zalega regały, ceny na sztywno, zero ruchów promocyjnych.

A ewentualny nabywca jak sprawdzi ceny w necie z reguły rezygnuje.

Zresztą takich sztywnych dystrybutorów nie cierpię i życzę im wszystkiego najgorszego.

Nie dajmy się naciągać !

a w efekcie ludzie sprowadzają sprzęt i płyty z zagranicy. a przedsiębiorcy narzekają na podatki.

bo, jak pokazano powyżej, są w Polsce tacy, co sprzedają w dolarach, więc można.

Frank=>

To dziwi i to bardzo ,kto kupuje kontener klocków po ok.20 000 zł ;-) Dośc wysoki wydatek - tak ale liczą $ po ok.2,5 ;-) $ stoi nisko od lat paru !!!!

Przeważnie trzeba czekać na sprzęt ,chciałem kupić kolumny to odrazu mnie informowano ,że są zamawiane dla konkretnego klienta, że mają tylko jedną parę demo ?!

• Redaktorzy

"a jak się kształtują ceny tych rzeczy w innych krajach UE? nie opłaca się od nich ściągać? cła i podatku nie ma, tylko transport."

Przeważnie (nie licząc wyprzedaży) ceny w bardziej zachodnich krajach UE są jednak wyższe niż u nas. Dystrybutorzy, którzy tego nie pilnowali, już dawno musieli przejść na bazarowy handel warzywem.

"a jak się kształtują ceny tych rzeczy w innych krajach UE"

To nie ma najmniejszego znaczenia , to my mamy MOCNĄ ZŁOTÓWKĘ WZGLĘDEM $ I NIE TYLKO I POWINNIŚMY Z TEGO KORZYSTAĆ !!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.