Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka plazma 42 cale do 3,3 tys ??

marcelinho24

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zdecydowany na zakup plazmy, mam sztywne ramy pieniezne..moge wydac maks 3,3 tys na ten cel.

Jaki model obiektywnie obecnie za te pieniądze będzie najlepszym wyborem ?? Z tego co się orientowałem to w tej cenie jest jeden Philips, parę Samsungów, LG i Panasłoników. Ja przychylam się ku Samsungom bo wydaje mi się że ta firma co jak co to w matrycach i ogólnie obrazie się specjalizuje. Proszę was o pomoc ??!

https://www.audiostereo.pl/topic/39086-jaka-plazma-42-cale-do-33-tys/

Ja tez stalem dokladnie dwa miesiace temu przed takim wyborem. Wybieraj miedzy Samsungiem C91H a Panasem PV7/70. To moja subiektywna ocena i nikt nie musi sie z nia zgodzic...

Długo szukałem plazmy dla siebie i Panas był zawsze na pierwszym miejscu do czasu kiedy porownałem go z Samsungiem PS-42C91H, jakos obrazu porównywalna ale wykonanie i wzornictwo pierwsza klasa. Panas jest wg mnie gorzej wykonany i ta klapka pod ekranem pod ktora ukryte sa tandetne przyciski rodem sprzetu z wczesnych lat 90-tych, to zawarzylo ze go nie wybrałem. Samsung to inna bajka, obudowa na wysoki połysk "fotrepianowa" niezbedne przyciski z boku TV wygladaja swietnie no i te niebieskie podswietlenie, rewelacja. Jak wiadomo kazdy ma swoj gust i oczekiwania. Dla mnie Panas nie jest złym wyborem ale zanim sie zdecydujesz ostatecznie na Panasonica porownaj go bezposrednio z Samsungiem z serii C91 lub Q91. Mi udało sie go kupic za 3350 ze sklepu internetowego, nie kupuj w markecie "nie dla głupkow" bo przeplacisz, pozdro

A ja bym zachęcił do Panasonica.

PV7 mozna kupić chyba nawet poniżej 3 kpln, z tym, że ma jedno złącze HDMI.

Na PV70 trzeba troszkę wrzucić więcej kaski ( w euro był niedawno w promocji za 3.8, a do tego raty bez %)

Plazmy Panasonica smiem twierdzić jakością są tuż tuż za Pionierami, które z kolei mają ceny x2.

Jakość obrazu przy dobrym sygnale - porażająca.

Czerń jak smoła, kolory żywe, ale bardzo naturalne, ostry obraz.

Niektóre kanały z cyfrowego polsatu idą jak HD. Zwłaszcza Disney Chanel. Wzroku nie można oderwać.

Świetne skalowanie panas ma, w tym bardzo dobry tryb automatycznego doboru trybu wyświetlania obrazu.

W nim nie zobaczysz szerokiej mordy na żadnym kanale. Porównuje do LCD Samsunga,

który gubi się w tym temacie w stopniu nie do zaakceptowania.

Zresztą wogóle na mój gust plazma o niebo lepiej wygląda niż LCD.

Osobiście razi mnie obraz LCD - przejaskrawione kolory, zagubienie ostrości obrazu, szarzyzny zamiast czerni, kąty itd.

Strasznie też dziwi mnie dyskryminacja plazm w sklepach. Jeżeli palą się, to na lichych sygnałach,

gdzie obok wywalony LCD byle szmatławej firmy idzie pełnym HD z płyty demonstracyjnej z odtwarzacza blueray.

Wynika to chyba z wymogami obchodzenia się z plazmami. Muszą stać i mają ogromne pudła

(niech Wam nie przyjdzie do głowy pchać taki 42 TV do samochodu osobowego

- sprawdźcie najpierw jakie ma pudło).

A co do technologii LCD. to taska taki kliencina takiego LCDeka do domu, jest podjarany maksymalnie obrazem z blureja w markecie,

pcha kabel od kablówki, otwiera browca, wrzuca mecz...i.....

dramat.... Teatr cieni rodem z filmu Casper i przyjaciele i do tego ta zżerająca wszystko razem z piłkarzami trwa...

Od siebie mogę jeszcze dodać jedną radę - plazmy zaczynają się generalnie od 37 cali, choć widziałem 32 LG,

- nie bójmy się rozmiarów, szybko sie przyzwyczajamy do większego, tylko kilka dni bedzie dziwnie po przesiadce z 21"", później staje się normalką, a wrażenia z oglądania w większym tv - nieopisane. Te 42'' jest optymalne.

Ja ogladam nawet z 2 metrów.

maniek74

zgadzam sie w 100% z wiekszoscia twoich wypowiedzi na forum zwlaszcza dotyczacych telewizorow LCD:) i pod wszystkimi uwagami sie podpisuje.

Ja jednak bardziej w tym temacie stawiam na Samsunga (C91H) bo tez miedzy innymi go mam. Panas jest OK ale porownujac do Samsung wcale mu jakoscia obrazu nie odbiegal jednak Panasonik ma pewien mankament ktory mnie zniechecil do zakupu a mianowicie pojawiajace sie zielone duszki w dynamicznych scenach np w grach, podaje link jak by ktos chcial zobaczyc

niech wyboru dokona autor tematu na wlasne oczy, pierwszy juz dokonał trafnie, nie bedzie codziennie ogladac wigilijnej komety:))

Nie tylko zielone, ale również niebieskie. Zanim wszedłem na tę stronę pomyślałem sobie, że dobrze byłoby pokazać to na czarno-białym materiale, ale widzę że scena z tej gry ma praktycznie taki właśnie charakter. Nie wygląda to zbyt ciekawie.

ArtS :)

wojeknachmej,

mamy rację z tym wyborem PLAZMA vs. LCD, co?:)

Wiesz co,

muszę przyznać, że C91H parametrami dość znacznie przewyższa Panasonica.

Kontrast, co prawda dynamiczny - pokazuje na 15.000:1 - faktycznie taki czarny jest?

Bo Panas przy 10.000 jest smolisty wręcz.

To co jeszcze zauważyłem to Samsung ma PIP PC? Czyli okienko podłąoczonego kompa?

bo dwóch tunerów nie ma. W Panasie jest PIP dla telegazety.

Panas jest moim zdaniem lepszy dźwiękiem, choć jeśli dźwięk ma iść np. przez ampli,

traci to znaczenie.

Cały czas porównuję do PV70 - który dodatkowo jest droższy o jakieś 500 - 600 zł,

więc kolejna przewaga Samsunga.

Co do duszków to nieczgo takiego nie zauważyłem,

choć przed zakupem widziałem to na youtubie.

Oglądam TV i DVD - żadnych smużeń, przebarwień, czegokolwiek denerwującego.

Zresztą póki co nie używałem i raczej nie będę używał go do gier,

więc trudno jednoznaczenie zaprzeczyć.

Faktem jest, że z SD i DVD radzi sobie ta plazma świetnie, jak żaden LCD na rynku.

O HD już nie wspomnę, chociaż tutaj już nieco zmniejsza się przewaga Plazm.

Jednak w dalszym ciągu technologia LCD moim zdaniem nie nadaje się do pokazywania obrazów tv.

No chyba, że komuś nie przeszkadza cukierkowata wizja świata,

z kolorami nie odpowiadającymi rzeczywistości,

a co najgorsze - momentami wręcz wylewającymi się z konturów.

Obrazy są jakby studyjne, nie ma tej naturalnej plastyki co w plazmach.

Reasumując wojeknachemej,

po przeczytaniu Twego posta miałbym straszny dylemat przy wyborze,

i nie wiem czy czasem nie skusiłbym się na tego Samsunga:)

No ale już mam Panasa i tak musi zostać.

marcelinho24 - idź za radą wojeknachmej'a

po prostu poproś w "nie dla idiotów" czy gdzie tam o odpalenie tego samego na jednym i drugim,

sam porównaj, czy jest jakaś różnica,

sprawdż jak to idzie na sygnale TV - ale nie na wypasionym,

bo na takim różnic możesz nie zobaczyć żadnych - zwłaszcza jak jeszcze przejdziesz 15 metrów od jednego do drugiego po sklepie,

sprawdzaj na najgorszym sygnale,

a do tego weź jakąś płytę DVD to może Ci puskną na obudwu.

I wtedy męska decyzja - bo sam wiem, że inaczej to można stać tak do zamknięcia sklepu

i wyjść bez telewizora:))

A jak będziesz skrajnie nastawiony kontrolnie,

załaduj magnetowid z jakąś kasetą VHS plamistą z klasztorem shoaulin:)

Plazmy ogólnie mają jeszcze jedną zaletę - ukrytą.

Są jak wino - im starsze tym lepsze. Po prostu dopalają się.

Językiem motoryzacji - docierają się. Potrzeba jakichś 300 godzin, żeby ocenić obraz.

I potwierdzam, rzeczywiście tak jest - Panas z każdym dniem gra jeszcze lepiej.

Może zjawisko z gry pochodzi z tv odpalonego w pudle?:)

Jeszcze jedno, przypomnę się, ale jak nie masz żuka albo tarpana,

to zamawiaj opcję z transportem:))) Pudła plazm są wielkości bloków na osiedlu:)

ja akurat brałem w euro i miłe zaskoczenie - dwóch wystrojonych techników wniosło na górę,

mało tego - rozpakowywać chcieli i pomóc podłączać, ale ostudziłęm ich w zapędach

więc klepneli gwarancję i pogrzali do swego robura:)

pozdrawiam serdecznie,

maniek74

widzę jakby większą kulturę wypowiedzi niż w dziale ''stereo'' :)...nie spodziewałem się tak dobrych odpowiedzi.

Mi się wydaje, że większość jakiś negatywnych opinii jeśli chodzi o obraz w plazmach ( zielenienie, poświaty itp) wynika raczej ze złych połączeń z urządzeniami peryferyjnymi...kupują plazmę za blisko 4 tys i do tego kable za 2 zl i dvd za 120zl i oczekują ,że będzie brzytwa :)...zamiast pokombinować z połączeniami to zwalają wszystko na biedną plazmę :). ja lcd na pewno nie kupię wiem jak tragicznie wygląda w nich niesamowicie ważna czerń no i sygnał musi być HD-DVD lub blu ray inaczej także jest koszmar :)..poco się męczyć. Nie mówię że za kilka lat lcd nie zrobi postępów i dorówna plazmom ale na dzień dzisiejszy lcd to głównie marketing...

Co do sklepów dla idiotów...ostatnimi czasy obsługa jeszcze bardziej się pogorszyła... ci którzy jakieś tam pojęcie mieli odeszli z pracy zostali ludzie którz podchodzą do sprzedazy telewizorow czy sprzetu audio jak by nam sprzedawali ziemniaki ( ''niech pan ten weźmie, jest duży i ładny'', '' na ten jest promocja'', ''będzie pan zadowolony'') :]

jestem zdecydowany chyba na samsunga..teraz tylko muszę znaleźć dobry sklep.

Acha jeszcze jedno mam tuner cyfrowego polsatu dość archaiczny jest tylko wyjście euro :/...potrafilibyście polecić mi jakiś nie drogi tuner który przynajmniej komponent by miał ?? taki ok 150zl nie chcę wiecej wydawac bo nie wiem czy nie przejdę potem na ''n'' kę

W pełni zgadzam sie z opinią niejakiego -maniek74- odnosnie LCD.Te panele nadaja się na wyswietlacze do zegarków i komórek.Obraz jest masakrujaco niedobry.Jezeli zakup to tylko plazma( naturalne w miarę kolory) lub dobry wypasiony CRT .Co do całego szumu odnosnie HD moje zdanie jest takie ze szkoda na to czasu.Jezeli to tylko dla fanatyków gier wideo.

ps.

Po awari dobrego CRT( ale nietrwałego jak widac) JVC 28xbu mam 21 cali SHARP( top model) z 91 roku.I co najlepsze mozna to ogladac z przyjemnoscia.Jednym słowem z panelami LCD zrobiono nas w h*ja bo tylko slepy stwierdzi ze LCD jest lepszy od dobrego CRT. A potem płacz w domu ze cos nie tak .Dokad działał mój CRT JVC to na sygnale RGB z DVD kasował chyba wiekszosc LCD.

Grundig High Fidelity

mzawek nie był bym tak ortodoksyjny w poglądach jak ty, bo lcd w odpowiednich warunkach oświetleniowych i przy świetnym sygnale HD moim zdaniem lepiej wyświetla niż plazma, przede wszystkim chodzi o ostrość. Natomiast w pozostałych warunkach lepiej ejst z plazmą która jest uniwersalniejsza.

odtwarzacze hd dvd sa już po 800zl i lada chwila zrobi się z tego 400zl i technologia ta w ciągu 2 lat opanuje rynek a zwykłe odtwarzacze dvd przejdą do lamusa. Na dzień dzisiejszy plazma za dwa lata lepszym wyborem może się już okazać lcd ale to nei znaczy że plazmy będzie można wyrzucić przez okno :)...jakichś wielkich różnic już nie będzie

marcelinho24

Ja nie moge niestety przyzwyczaic sie do nowosci typu LCD.Obraz jest nienaturalny oraz czesto wyrazniejszy niz w naturze ( HD)...;-). No i co najgorsze spikselowany .Lud zawsze chciał ostrzejszego, wyrazniejszego obrazu to i dostał.Jak wiadomo LCD pieknie prezentuje animacje z PC .Kto nie kupi takiego fajerwerku na sciane..?

Grundig High Fidelity

Maniek74

jesli chodzi o czern to nie mam bezposredniego porownania jednak w opcjach mam ustawiona na poziomie srednim bo w najwiekszej jest za czarno:)

jesli chodzi o PIP to zgadza sie, moge sobie grac na kompie i jednoczesnie podgladac czy zaczal sie juz moj film/program, uwazam ze to przydatna funkcja

dziek jest beznadziejny ale w zupelnosci wystarczy do ogladania programow, wiadomosci itp i sadze ze konstruktorzy zrobili to umyslnie sadzac ze w wiekszosci przypadkow kazdy dodatkowo ma jakies porzadne audio

Samsunk C91H jest duzo tanszy od twojego panasa ale nie model Q91H ktory ma dodatkowo 3xHDMI lepszy filtr antyodblaskowy i jeszcze lepsza czern, na wiarygodnym przeze mnie magazynie AV zaliczyli ten model do najlepszych produktu roku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w sumie to mam to gdzies, ja wybieram to co mi sie podoba i gdybym nie kupił Samsunga to wzial bym Panasa i pogodzil sie z ta tandetna klapka pod wyswietlaczem delektujac sie wysokiej jakosci obrazem....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co z tego że wybrałem telewizor ( samsung 42q91H) jak nie mogę go kupić bo uwaga nigdzie go nie ma :/ komuna normalnie...w żadnym sklepie internetowym nie ma nie mówiąc już o dużych marketach...wyprzedane wszystkie...domyślam się ,że jak będzie kolejna dostawa do magazynów to sklepy sobie zażyczą większych pieniędzy a i też jakość telewizorów może spadać...koreańce podkręcą pracownikom normy...będzie byle jak byle szybko...:/ Telewizory są jeszcze jedynie w sklepech gdzie cena ich to ok 4 tys czyli sporo zawyżona...bo można je kupić za 3,5 tys...500zl nie w kaszę dmuchał...nie zamierzam przepłącać....chyba muszę poczekać do lutego bądź marca.

PS. Może zna ktoś jeszcze jakiś sklep gdzie mają ten telewizor??? może jakiś we wrocławiu???

• 2 tygodnie później...

3 dni temu kupilem LCD Panasonica 37 LZ70 obraz od razu mnie urzekl z czystym sumieniem moge polecic tego LCD-ika a tez bylem przekonany do plazmy. Czekam teraz na DVD S99 i zdam relacje

Nie ukrywam ze bałem sie wypalonych znaczkow stacji w prawym gornym rogu. A zreszta dobra plazma musi kosztowac widac to po cenach Pioneera,a te plazmy do 3 tys to chyba wiecej kompromisow niz jakosci .Mnie osobiscie obraz nie zachwycil ,ale to jest kwestia gustu :)

mysle ze troche przesada z tymi wypalonymi duchami, przy normalnym uzytkowaniu TV w naszych domach raczej nie ma sie czego obawiac. Funkcje ochraniajace wypalaniom pikseli na pewno troche robia swoje. Oczywiscie, gdy ktos ma wlaczony TV non-stop czy oglada cos czy nie i zwykle na jednym kanale, moze dojsc do wypalenia pikseli.

U mnie plazma jest drugim TV i wisi w salonie. W sypialni stary wysluzony Sony 21" CRT i na razie tak zostanie, wiec w wyborze przede wszystkim kierowalem sie jakoscia obrazu a mniej zwracalem uwagi na marketing LCD-kow i tych wszystkich mitach o plazmach. Wybaczcie ze uzyje tych słow: dla mnie tylko slepiec moze stwierdzic wyzszosc LCD nad plazma, (tej samej przekatnej i podobnej grupie cenowej), pod wzgledem czerni, kontrasu i głebi kolorow, smurzenia itd.

Ciekawosta. Dzis bedac w salonie "od kablowki" bylem zmuszony w poczekalni ogladac TVN24 na nowym Philipsie LCD 42" (odpowiednik modelu plazmy 5332) i.....nie dalo sie tego ogladac!! Pomimo dekodera cyfrowego (owego dostawcy sygnalu) obraz wygladał (a raczej nie wygladał) na cos nie do zaakceptowania. Kolor czarny wygladal jak szary, po prostu swiecaca czerń:) zero ostrosci, kontrastu, twarze naszych darmozjadow w rzadzie wygladaly jak plastikowe kukły:), zupełny brak przestrzeni, wszystko wygladalo jak na plaskim tle i jakby w pomieszczeniu unosila sie jakas mgła. Przepraszam wszystkich politykow i urzytkownikow LCD ale taki mi pozostal niesmak z obslugi i czekania na swoja kolejke u swojego dostawcy kablowki i internetu.

Ja swoja plazme uzytkuje od kilku miesiecy, kolega od 2 lat i nie widzialem u niego zadnego defektu czy ubytku na jakosci, nie wiem co bedzie za 10lat ale w sumie mnie to G obchodzi, bo zakladam ze bedzie mnie jeszcze, stac na taki "rarytas" jakim jest telewizor w domu:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.