Skocz do zawartości
IGNORED

Rozłańczanie się wzmacniacza

kriss1281

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem ostatnio wzmacniacz Pionieer A-757 (dużo osób mi to odradzało, ale jednak) i mam problem, tzn.

wzmacniacz potrafi "jak jest zimny" (zaobserwowałem tylko ten fakt-występuje on w pierwszych 10 minutach po włączeniu), że się wyłańcza, muszę go wtedy rozłączyć odczekać chwile i od nowa zaczyna grać. Dzieje się to zarówno przy cichym jak i głośnym graniu. Czym może to być spowodowane?

Śmiercią kliniczną? Czasami warto posłuchać dobrych rad ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Proponuję najpierw zaopatrzyć się w słownik a potem przejść do problemów związanych z audio...Jezuuuu co to jest ROZŁAŃCZA? Czy światło też WYŁAŃCZASZ, kabel ODŁAŃCZASZ i ROZŁAŃCZASZ? No offens, nie chce być złośliwy ani zgryźliwy ale gryzło w oczy...

No teraz błysnąłem, nie do po zazdroszczenia, ale pomimo tak wyraźnego analfabetyzmu umiem się przyznać do błędu - przepraszam.

Ale tak poważnie, czy macie panowie jakieś "lekarstwo" na mojego "dziadka", jeżeli mógłbym prosić to bez złośliwości.

Pozdrawiam

Posprawdzaj luty tam gdzie może występować wyższe napięcie (sekcja zasilania ZA TRAFEM czyli pojemności filtrujące, mostek, przekaźniki) lub wyższa temperatura (tranzystory końcowe, sterujące, rezystory emiterowe itp.)

Powodzenia

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Proponuję sprawdzić (a najlepiej wymienić) pojemności w układzie załączania, prawdopodobnie jest tam prosty przerzutnik między stanami "załącz/wyłącz". Jeśli pojemność tam nie trzyma, szczególnie na początku po załączeniu wzmacniacza, to układ zwyczajnie się wyłącza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.