Skocz do zawartości
IGNORED

marantz pm 7000 a 7200 i 8000

guerreros

Rekomendowane odpowiedzi

Marantz PM7000, PM7200 i PM68 to dokładnie to samo, jeżeli chodzi o elektronikę. Jedynie PM68 ma inne wzornictwo, ale bebechy te same. Najtaniej wychodzi zakup z drugiej ręki modelu PM68.

Z kolei PM8000 to też to samo, ale ma dołożony jeden pstryczek który zwiększa prąd spoczynkowy końcówki mocy wprowadzając ją częściowo w klasę A, ale dzieje się to kosztem ograniczenia mocy wyjściowej. Starszym i tańszym odpowiednikiem PM8000 jest PM78.

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Jakie kolumny były by zdolne napędzić Marantza PM 7000/8000?

Słucham głównie muzyki pop (C. Dion, B. Streisand itp.), instrumentalnej(orkiestry np. Glenn Miller) oraz jazzu (Acker Bilk)

Które kolumny z niżej wymienionych pasowały by do moich preferencji? (pokój 14 m)

A może inne kolumny proponujecie?

Np. Cabasse?

Dynaudio 42W

Triangle Comete EX

Tannoy Fusion F2

Krajcek, 15 Sty 2009, 14:59

>Pm 7000 będzie działał prawidłowo z kolumnami 4ohm takimi jak Jamo D570?W specyfikacji jest

>napisane że zalecane są 8ohm,czy podpięcie Jamo mu nie zaszkodzi na dłuższą metę?

Pierdoły piszą. Zobacz w specyfikacjach, podają moc na 8, 4 i 2 omach.

Zresztą podpinałem do takiego Marantza 4 omowe kolumny, np. Jamo Classic10, Jamo 707, itp i grał prawidłowo, a zabezpieczenie ani myślało się włączać. W tej chwili stoi u mnie marantz PM68 (czyli to samo, tylko z inną twarzą) po tuningu i pędzi czteroomowe JBLe.

BTW, chcecie fotki i opis tuningu?

A jak się prezentuje ten wzmak na tle NAD 340 przy tych Jamo?Co było by lepszym rozwiązaniem?

Ciągle nie mogę zdecydować się na jakiś wzmacniacz do stereo,obecnie gram na ampli Onkyo TX-DS 494,czy podpięcie ich pod takiego Nada da sporą różnicę w jakości i mocy dzwięku?Sory że troche odbiegam od tematu

Wrzucę trochę fotek z tuningu Marantza PM68 z komentarzem:

-Zaczynamy od zasilacza. Wywalamy oryginalny zintegrowany mostek i zamiast niego "sadzimy krzaczek" złożony z diod soft recovery.

-W zasilaniu preampu wywalamy brązowe Elny i zamiast nich wstawiamy coś większego i lepszego. U mnie Runycon i lepsze Elny. Na tej samej płytce jest też regulacja barwy tonu, ale modyfikację tego można sobie odpuścić, bo da się to całe pominąć przyciskiem "direct".

-płytka regulacji głośności, tu wymieniamy brązowe Elny w zasilaniu na coś lepszego. Elektrolity 2,2uF wymieniamy na foliowce, a opampa JRC na BB OPA2134, OPA2132, TLE2082 albo OP275. OPA2604 zagrał tu zbyt ciemno, a LM6172 w niektórych egzemplarzach się wzbudza (uważać!)

cdn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100006701 1232103109_thumb.jpg

post-3550-100006702 1232103109_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-końcówka mocy: elektrolity 47uF na wejściu wymieniamy na foliowce 4.7uF. 220uF w zasilaniu wymieniamy na np. BC components (świetne kondy!). Widać też brązowo-złote Silmic wstawione zamiast najzwyklejszej Elny

-cały wzmacniacz

-wersja szampańska jest śliczna

Ukryta Zawartość

post-3550-100006698 1232103134_thumb.jpg

post-3550-100006699 1232103134_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jeden taki na allegro,szkoda tylko że cena powala na kolana

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

ponawiam pytanie poprzednika o pobór mocy zarówno bez jak i w clasie A

Oraz pytanie zasadnicze czy tutning PM 80 Mk 2 też można przeprowadzic podobnie do PM 68

, czy to jest inna ale podobna konstrukcja

pozdrawiam

krzystekov, 17 Sty 2009, 11:27

>witam

>

>ponawiam pytanie poprzednika o pobór mocy zarówno bez jak i w clasie A

te dane są w instrukcji obsługi. Ja jej nie mam.

>Oraz pytanie zasadnicze czy tutning PM 80 Mk 2 też można przeprowadzic podobnie do PM 68

>, czy to jest inna ale podobna konstrukcja

Inna, niepodobna konstrukcja, dużo starsza, i zaczyna juz cierpieć na "choroby geriatryczne". Poza tym duża część tych modeli krążących po naszym rynku to reanimowane zwłoki rodem ze śmietników zachodniej europy. Zakup wielce ryzykowny. Tuning bardzo pracochłonny, bo należy powymieniać większość podstarzałych elektrolitów, i czasem ponaprawiac wszystko co zostało byle jak połatane przez handlarza, byle sprzedać.

Inaczej rzecz się ma z modelami PM68, PM78, PM7000 i PM8000. Te wzmacniacze swego czasu znakomicie i w dużych ilościach się sprzedawały w polskich sklepach, i istnieje szansa zakupu świetnie utrzymanego egzemplarza od pierwszego wlaściciela, bądź z komisu.

dzieki za info ale:

Mam PM 80 MK2 juz 2 lata i kupiłem go w stanie idealnym nienaruszonym i świetnie grającym do tej

pory [gra przepięknie a szczególnie w klasie A.] Jednak odnośnie kondów to myśle że warto byłoby je

wymienic , choby profilaktycznie [zrobię to sam]tylko zastanawiam sie na jakiej firmy , czy takie

jak info do pm68 czy innego rodzaju [głównie chodzi o elektrolity].- co plecałbyś ?

We wzmakach z klasą A trzeba chłodzić diody. Ja to zrobiłem na radiatorach z zasilacza PC :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

teraz lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.