Skocz do zawartości
IGNORED

jakie CD do Marantza pm-40 ?

protonn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam od niedawna wzmacniacz Marantz pm-40. Poszukuję od niego najbardziej odpowiedniego odtwarzacza CD. Co proponujecie?

Słucham bardzo różnej muzyki. Najczęściej ostrzejszy rock i tzw nu-metal, ale również lekki jazz (np. Pat Metheny) i muzyka klasyczna.

Kolumny jakimi na dzień dzisiejszy dysponuję do tego zestawu to ... (przeczekam gwizdy :-) Altus 140.

https://www.audiostereo.pl/topic/39180-jakie-cd-do-marantza-pm-40/

A co myślicie o skojarzeniu wzmaczniacza Marantza z odtwarzaczem Denona ?

Mam okazję tanio kupić Denona dcd-635. Myślicie że to dobrze zagra ?

Aha, i myślę o zmianie kolumn. Co ewentulnie proponujecie do Marantza pm-40 ?

pomieszczenie ok. 10 m2 (sypialnia) ze skosem (poddasze). Dotychczas Altusy stoją właśnie przy skosie.

Na tym etapie rodzaj odtwarzacza jest najmniej istotną rzeczą.

Kup sobie jakieś coś z paradigmów podstawkowych i koniecznie wymień ten wzmacniacz, potem się coś dobierze.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>Na tym etapie rodzaj odtwarzacza jest najmniej istotną rzeczą.

>Kup sobie jakieś coś z paradigmów podstawkowych i koniecznie wymień ten wzmacniacz, potem się coś

>dobierze.

Opteron, no właśnie w tym rzecz że wzmacniacza nie chcę, przynajmniej na razie, wymieniać i chcę pozostałe elementy złożyć pod niego.

Myślisz że to błąd z samego założenia ? Czemu opinie o wmakach Marantza są, delikatnie mówiąc, takie sobie ? Co w nich jest nie tak ? Przecież, jak się pobieżnie orientuję, to ta sama półka co np. Denon.

Nie mam sensownego źródła żeby go dobrze sprawdzić, ale mam zestaw kina domowego (jbl balboa + hk 130 + hk dvd 23). Trochę się bawiłem w odsłuchy na jbl balboa 30 w układzie marantz pm-40 + harman dvd 23 i powiem ci że w stereo zabrzmiało to lepiej niż napędzane przez amplituner 5.1 harmana 130. Bardziej szczegółowo i otwarcie.

Zestaw stereo na bazie marantza ma być do sypialni. W salonie mam powyższy zestaw kina który i tak najczęściej jest wykorzystywany w stereo (niestety mamy z żoną różne, jeśli nie skrajne, gusta muzyczne - ona wybiera muzykę taneczną szeroko pojętą, dlatego zmuszeni jesteśmy słuchać muzyki osobno). Ponieważ w sypialni mam również biurko przy którym pracuję więc jestem skazany na słuchanie muzyki głównie z zestawu w sypialni, czyli zestaw ma być pod muzykę jak w pierwszym wpisie.

Marantza już mam, Altusy będą do wymiany. Mówisz, że Paradigmy podstawkowe będą dobre. Czy również do mojego Marantza ?

No i pozostaje kwestia CD...

>Ile chcesz wydać na CD?? Ale tak szczerze to na tych Altusach obojętnie jaki cd kupisz to i tak nie

>ma prawa to zagrać. Te kolumny robią tylko mnóstwo chałasu.

cudak10, zgadza się, Altusy jakie są większość wie. Dlatego zaczynam rozglądać się za czymś innym i proszę o sugestie do zbudowania zestawu (głośniki i CD) na bazie Marantza pm-40 którego już mam.

Nie mam zamiaru wydawać majątku. Załóżmy że kolumny jakieś 500 - 600 zł (pewnie używki, bo nowe sensowne do tej kwoty nie wiem czy się uda) i CD do 300 zł (używka oczywiście).

Tu masz fajnego CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam również Sony CDP-970 ale trudno go kupic a jak sie trafi to ceny wachaja sie od 150-200zl a jest to naprawde rewelacyjny CD. Miałem już kilka CD ale 970 nie zamienie na żaden inny (oczywiście w podobnej cenie)

Ukryta Zawartość

Miałem PM-40 - grał razem z CD-50 i kolumnami B&W. Całkiem fajnie to brzmiało. Niestety, to niski modelowo wzmacniacz i miał bardzo ograniczoną scenę stereofoniczną.Ale przy tych kolumnach to i tak nie ma znaczenia.

cudak10, 8 Sty 2008, 22:42

>Tu masz fajnego CD

Ukryta Zawartość

>Polecam również Sony CDP-970 ale trudno go kupic a jak sie trafi to ceny wachaja sie od 150-200zl a

>jest to naprawde rewelacyjny CD. Miałem już kilka CD ale 970 nie zamienie na żaden inny (oczywiście

>w podobnej cenie)

Tak, tylko że laser do tego cd to kss151a, przypuszczam że to jeden z powodów jego sprzedaży.

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

u mnie też grał z Cd-50 (choć oba były SE)

jak weźmiesz CD-50, to jest on oparty na TDA1541, "prawdopodobnie najlepszy DA na świecie" :) (a w każdym za podobne pieniądze ciężko kupić lepszy przetwornik - ale niech się wypowiedzą ci co mają większy przegląd)

ma on spory potencjał na tuning, w tym na lampizację

ma bardzo dobry transport (CDM4 bodajże) - sprzęt ponad 15-letni czyta CDR w mgnieniu oka

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.