Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie wyjscia PRE-OUT-prosba o pomoc

miiauu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegow.

To moj pierwszy watek w DIY wiec prosze o wyrozumialosc.

Mimo,ze jestem technichnym lebiega to postanowilem dorobic w swoim Reloopie wyjscie Pre-Out.Po dluuugim namysle stwierdzilem,ze nalezy wyprowadzic kabel z polaczenia sekcji pre z koncowka mocy i podpiac go np.do wyjscia Tape.

Byc moze jednak sie myle.Po zdjeciu pokrywy ze wzmaka nic mi sie nie rozjasnilo.

Czy ktos z Was mogly na podstawie ponizszych zdjec udzielic mi jakich wskazowek?

Z gory dziekuje i pozdrawiam a takze chyle czolo.

Michal

tak wogóle, to warto w tym wzmaku poprawić zasilanie,

diody itp, wymienić OP-ampy na BB 2134 i kilka malutkich kondensatorków

dodatkowo, kabelki sygnałowe, głośnikowe, i zasilające, oraz ich prowadzenie,

wzmacniacz zagra zupełnie inną barwą.

Miłej zabawy - Pozdrawiam

>>>F4

Dzieki wielkie za odpowiedz.

Duzo roznych czesci bylo wymienionych w tym wzmaku(oczywiscie nie ja to robilem) i poprawa w stosunku do stanu fabrycznego jest znaczna.

Moglbys mi jeszcze napisac ktoredy powinienem podpiac przewody do wyjscia,czy moze musze zrobic calkiem niezalezne?

Pozdrawiam.

Michal

musiałbyś dać nowe przewody do nowych gniazd czincz,

można w ten sposób zrobić klasyczne Pre out-in na zewnatrz obie pary łączyć zworą i z drugiej pary czincz sygnał ponownie wprowadzić już na zasadniczą płytę z końcówką mocy.

"dorobić" PRE-out/in da się w każdym wzmacniaczu zintegrowanym, tylko czasem trzeba mieć serwisówkę. Najporościej...

w każdym wzmacniaczu zintegrowanym "podpiąć" się pod nóżki potencjometru reg głośności i mamy Pre-out, rozcinając ścieżki w tym miejscu, zrobimy OUT/IN, tylko to nie zawsze jest wskazane ze względu na jakość dźwięku, jednak Yamasze na pewno nie zaszkodzi :-)

Kabel monster jako..... sygnałowy?

teoretycznie się sprawdzi, jednak w Twoim układzie przewody będą biegły w okolicy końcówki mocy

należałoby lepiej zastosować przewód w ekranie, choćby "klotz", nie będzie problemów z ew. przydźwiękiem.

Wogóle to co pokazałes na fotkach, jest lekkim zaprzeczeniem "krótkiej drogi sygnału", a już na pewno odpowiednie ułożenie i wymiana kabelków pomoże wydobyć z tego wzm jeszcze więcej.

Z tego co ja pamiętam:

wymiania diód na MUR860 dało poprawę

wymiana głównych kond na Nichicon Gold Tune dało BARDZO DUŻĄ poprawę

wymiana OP na OPA 2134, oraz kondy je zasilające na FC dało dużą poprawę

wymiana okablowania gł. na Kimber4PR (także w zasilaniu) i rozseparowanie kabli głośnikowych od zasilania - poprawa.

wymiana kabli sygnałowych na jakieś Klotz i pozbycie w ostetcznej finalnej wersji tych "wtyczek" też dało poprawe - psychiczną :-)

kilka kondków jeszcze na ELna Silmic i Cerafine należy zmienić.

Po zmianach bas jest dużo lepszej jakości, oraz sterofonia jest nieporównywalna z tym co było.

reszta pasma zachowała się podobnie, ale nie było takich nieprzyjemnych "syczeń" na wysokich (sybilanty chyba się na to mówi)

>>>F4

Dzieki wielkie za pomoc ale tak na odleglosc w przypadku takiego tumana elektronicznego jak ja to sie chyba nie da.

Probuje laczyc kable w kostkach jak i z potencjometra.W obu przypadkach albo wychodzi mono albo pojawia sie glosny przydzwiek a potencjometr od balansu powoduje nasycenie barwa,albo w ogole nic nie gra.Nic nie rozumiem,nie wiem czy jedna kostka to jeden kanal,czy moze trzeba je polaczyc.

Problem w tym,ze mieszkam w Budapeszcie,nie mam tu zadnego zaprzyjaznionego dlubacza,a nie chce oddawac wzmaka w nieznane rece.

Pozdrawiam.

Michal

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.