Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i tranzystory. Proszę o pomoc

jacek1956

Rekomendowane odpowiedzi

Syn spalił amplituner stereo Onkyo, konkretnie końcówkę sz.1. Nie wiem dlaczego, ale stało się. Po naprawie przy wzmocnieniu koło 11.00 wzmacniał już odcinał zasilanie do kolumn. Nie wiem czy termiczny czy zwarciowy bezpiecznik wyłączał, fakt że było to wkurzające. Po dwóch dniach wzmak padł na pysk. W serwisie ,gdzie mnie grzecznie przyjeli , mechanik powiedział tak: tranzystory które dałem to zamienniki. ale lepsze od oryginalnych ,bo tamte były 10 amp. a te są 25 amp. Pytanie: czy zamienniki wg jakichś tak serwisowych książek degradują dźwięk? czy jest to to samo. Czy jest różnice w dźwięku , jeżeli zwiększa się ampery na tranzystorze? Co może być przyczyną tych napraw. Syn ma Altusy ( bez śmiechu) 140, 8 ohm i wydaje mi się ,że to łatwe obciązenie. Zresztą tyle lat nie było problemu. Czy zużyty głośnik (gdyby) może robić zwarcie? Czy wart czekać i dołożyć dość sporo kasy na oryginalne tranzystory korzystając z serwisu EIC ?

Gość glina.

(Konto usunięte)

Optymalnie bylo by gdyby tranzystory byly parowane. Nie koniecznie warto leciec od razu do EIC zeby zamontowali za 200zl scalak ktory na wolumenie kosztuje 20zl, szczegolnie gdy sprzetem towarzyszacym sa altusy :)

Ja bym w takim wypadku zakupil identyczny tranzystor do drugiego kanalu koncowki mocy aby jeden kanal nie gral inaczej.

Nie dawałbym zamienników..

Wygląda na to, że albo jest jakieś zwarcie na przewodach głośnikowych (sprawdź wszystkie połączenia) albo wzmacniacz się wzbudza (z tym już gorzej)

Pozdrawiam

Jarek

Możliwa nie właściwa wartość cewki głośnika niskotonowego, a przez to nieliniowy wykres impedancji. Może schodzić bardzo nisko na początku pasma i być bardzo dużym obciązeniem dla końcówki.

Przyszło mi cos bardziej prozaicznego. Czy przypadkiem amplituner nie stoi na pólce ze zbyt małym przepływem powietrza? Za słabe odprowadzanie ciepła i się przegrzewa - dlatego włączają się układy zabezpieczające.

Jarek

Wadą Diory były zbyt słabe zasilacze. Kiedyś z kolegami napędzaliśmy dyskotekę (taka lokalną) na tym wzmacniaczu i przy podłączeniu czterech kolumn uzyskaliśmy coś koło 4 omów na kanał. Przy niemal maksymalnym ustawieniu głośności zaczął się unosić dymek i zajarzyły takie dziwne pseudo cewki na rdzeniach (nie jestem elektronikiem, kolega wytłumaczył mi kiedyś iż jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie) wystarczyło cofnąć trochę gałkę i było ok. Tak więc Diora nie jest dobrym sprawdzianem, może faktycznie to kwestia przegrzewania się amplitunera. Nie wykluczał bym jednak częściowego zwarcia i sądzę że to może być główna przyczyna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.