Skocz do zawartości
IGNORED

Porada w doborze sprzętu!

Pablo_16

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam takie pytanie. Mianowicie chciałem trochę zainwestować w mój sprzęt, marny bo marny, ale grunt że jakiś. Mianowicie dysponuję gramofonem marki Philips F7122, do tego amplitunterem Zodiak. Sprzęt jak już mówiłem, marny.

Dotąd zastanawiałem się czy wymieniać wkładkę w gramofonie, czy cały gramofon, bo czy opłaca się inwestować w plastikową mydelniczkę? Choć nie narzekam jakoś na niego. Lecz zastanawiam się także nad wymianą wzmacniacza. Lecz niestety, kasy nie starczy na gramofon (chciałbym taki w granicach 300zł) i na nowy wzmacniacz. Więc z czegoś muszę zrezygnować. Gdybym zdecydował się zakupić gramofon, to starczyłoby mi jeszcze na przedwzmacniacz. Lecz moja wieża nie jest superekstra. Jest to 10 letni Philips. Na pewno słabsza od poczciwego Zodiaka. Ale może lepszy dźwięk byłby z wieży?

Tak więc moje pytanie brzmi czy lepiej wymienić gramofon czy tylko igłę? Czy kupować przedwzmacniacz? Czy tylko zainwestować w nowy, porządny wzmacniacz?

Wielkie dzięki za poradę, Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/39196-porada-w-doborze-sprz%C4%99tu/

Wklej fotkę tego gramofonu, bo zapewne mało kto tutaj wie jak on wygląda.

Nic nie piszesz o głośnikach. Niemniej uważam że pierwszym krokiem powinna być wymiana wzmacniacza. Cała reszta później. Tyle że 300zł nie wystarczy na "nowy porządny wzmacniacz" Co więcej, nie wystarczy również na "nowy nieporządny". Ale może wystarczyć na zadowalający używany. Lepszy wyraźnie od Zodiaka, choć też bez rewelacji (w kategoriach absolutnych).

Ok, już daje zdjęcia...

A co do ceny...no wiem...ale zawsze mogę zrobić ten jeden krok do przodu i mieć coś lepszego niż mam. Poza tym, do takiego użytku powinno mi wystarczyć...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11668-100004042 1199819976_thumb.jpg

post-11668-100004043 1199819975_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No narzekać nie mogę na niego. Tylko tyle że wkładkę przydałoby się już wymienić. Co do kolumn to jest to zestaw UNITRY z czasów zodiaka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, już daje zdjęcia...

A co do ceny...no wiem...ale zawsze mogę zrobić ten jeden krok do przodu i mieć coś lepszego niż mam. Poza tym, do takiego użytku powinno mi wystarczyć...

Ukryta Zawartość

post-11668-100004037 1199822549_thumb.jpg

post-11668-100004038 1199822549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konkretnie- przy tak małej kasie tylko i wyłącznie kolumny. Są sklepy gdzie mozna kupić NOWE Wharfedale Diamond 8.2 za 400 parę zł. To byłby zdecydowany przyrost jakosci dźwięku a potem pomyslałbyś o wzmaku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.