Skocz do zawartości
IGNORED

Zielone swiatło od żony:) i pytanko.

jungli

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się,

Otóż dostałem zielone światło od żonki na złożenie czegoś małego (ŁADNEGO warunek połowicy) do stereo,

po przewertowaniu set stron na forum niestety nie znalazłem konkretnego rozwiązania,

budżet:

wzmacniacz do 1500zl max (nieprzekraczalne)

kolumny do 1500zl max (przekraczalne ale nie więcej niż 1700zł)

moje wymagania:

1. Fajne stereo do miłego słuchania wieczorami,

2. Kolumienki koniecznie podstawki, koniecznie małe (będą stały na dębowej komodzie, prawdopodobnie dociążone granitem od góry (jeśli będzie trzeba, na kolcach itd, litraż max 10-12L)

3. Wzmacniacz tu skłaniam się ku starej brytyjskiej lekko ocieplonej szkole Arcam, Aura itd używka, generalnie coś co bedzie generowało pozytywną scenę i nie będzie droższe niż 1000-1500zł, bądż coś innego czego nie słuchałem o podobnym brzmieniu,

Ogólnie ma to być dźwięk kameralny (Wilson, Barber, Clapton ale i żwawszy Blues aż po Country, czasem małe składy smyczkowe), wokale muszą czarować!!!,

scena musi być poukładana, ma mieć dobrą lokalizację w szerokości i głębokości, dźwięk generowany przez kolumienki musi być oderwany, szerszy, nie ograniczony rozstawieniem o wyrównanym paśmie z nienatarczywą górą i dobrze kontrolowanym basem (niekoniecznie niskim), ale choć trochę kontrabas musi grać!:)

Zaraz poderwie się larum, że zgłupiał facet że to nie ta liga, to może powiem co słuchałem i ku czemu to ma iść,

Quad 11L ver 1 ( nie wiem jak gra v2 zdania podzielone odnośnie wysokotonowego głośnika) blisko bardzo blisko tego co chcę, może minimalnie w basie spłaszcza odcinek pasma ale generalnie bardzo bardzo fajne podstawki,

epos M5 może nawet lepiej niż powyższe,

AE Evo 1 tragedia, dźwięk nie dla mnie wąsko, ostro, brrr nieprzyjemnie,

Dynki 42 może i fajnie scena najlepsza ale na basie jakoś takoś ( to nie kwestia wzmaka od odsłuchu dawał radę) nie leżało mi do końca, trochę rozlazłe jakby,

B&W (siakieś nowe 600 cuś tam) za duże i za drogie ale grają fajnie,

Pomieszczenie duże (28m2), długie ALE będę grał w szerz czyli rozstaw głośników ok 1.70m odległość ok 2m,

niestety kolumienki mogą być odsunięte od ściany max 20-30cm, przeciwległa ściana to okno, reszta pomieszczenia i co tam się będzie działo z dźwiękiem mnie delikatnie mówiąc ryra setka, reasumując docelowa powierzchnia grania 10-12m2,

WYMAGANIA ŻONY:

MAJĄ BYĆ ŁADNE!

i tu zonk bo żadne z powyższych dla niej nie są

jednak myślę, że ten element będzie do przeskoczenia:)

Dopuszczalną opcją jest, jeżeli takowa istnieje, kolumny DIY, kiedyś słuchałem fajnych maluchów opartych o Seasa 131AL i górę Etona SD19 i powiem szczerze, że stereo to miało FENOMENALNE!, bas trochę nie do końca mi leżał ale brałbym dziś bez wahania gdyby nie cena, którą mi właśnie zaproponowano - 2,5tyś zł w moim budżecie na kolumny jest niestety zbyt wygórowana...

Krótko podsumowując:

Muzykalne stereo na używanym wzmacniaczu, małych podstawkach (mogą być DIY) dla relaxu po całym dniu harówki,

bardzo proszę szanowne grono o wypowiedzi, zapewne doświadczenie macie większe

chętnie wysłucham dobrych rad i w miarę 3miejskich możliwości udam się na kolejne odsłuchy po przeogromnej liczbie salonów HIFI (3miasto to pustynia jak dla mnie pod tym względem),

dodam jeszcze, że docelowo (za szmat czasu) pewnie będzie lampa DIY (kolega czasem produkuje)

MA BYĆ MIŁO I NAJLEPIEJ DO MAX 3TYŚ.

pozdrawiam serdecznie i liczę na naprowadzenie na właściwy tor oraz różne wariacje sprzętowe.

A gdzie budżet na CD i kable ?

Wymagania spore a budżet lichy.

Jestem ciekaw jaki będzie efekt finalny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie kupuj na siłę ,dozbieraj jeszcze trochę kasy a wtedy kupisz coś co ma szansę

zagościć u Ciebie na dłużej bo tego kupionego na "szybko" sprzętu będziesz się pozbywał

jeszcze szybciej niż myślisz.

ano jak cos ladnego i ma sie zonie spodobac to to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ola

Ładne i WAF wysokie, ale skoro człowiekowi podobały się quady, to wątpię, żeby monitorki od pianocrafta (nawet po haj-faj 'tjuningu' McGyvera) zrobiły na nim wrażenie.

>ola

szkoda pieniędzy na te propozycje. Jak będą z Anglii przywozić z wyprzedaży "(ja tak właśnie kupiłem system mini Denona do sypialni) i sprzedawać te sprzęty za 1/3 ceny jak to już bywało, to kolega mógłby się zastanawiać, czy przypadkiem nie kupić tego do kuchni, aby coś sensowniej grało przy smażeniu kotletów niż stare radio.

Chcesz do takiego wielkiego pomieszczenia wstawić podstawki? Wcisnąć je pod samą ścianę i oczekiwać super wrażeń? Powiedz żonie, że to nie zagra i tyle, faceci! nie dajmy się zmanipulowąć i wcisnąć pod pantofel :) Ja gdy widzę u kogoś sprzęt za ciężką kasę w 40 metrowym salonie, wielkości piano-crafta, od razu wiem kto w domu rządzi ;P. Pozdrawiam!

Wiec poszerzę trochę,

Napęd planuję do 1000zł max natomiast nie rozważam jeszcze zakupu ponieważ, nie do końca wiem czy to będzie osobne CD czy DAC, uwarunkowane jest to w przyszłości od reszty w/w,

kabelki to osobny temat też na razie o nich specjalnie nie napominałem...

proporcje mógłbym przesunąć w którąś ze stron (więcej na głośniki) tylko czy aby na pewno będzie to dobre rozwiązanie, dobre głośniki i przeciętny wzmacniacz?

wybór nie jest na szybko, mam konkretnie sprecyzowane jak widać wymagania, a aspiracje na przyszłość jak wygram w totka,

na razie nie mam i nie będę miał potrzeby angażować się w coś znacznie lepszego, słuchałem o wiele lepszych kolumn po kolegach, choćby accutonów za grubą kasę, które owszem kroją świetnie na miarę, chirurgicznie, to co jest grane ale dłużej niż godzinę nie jestem w stanie wytrzymać tego dźwięku...

nie proszę was o zestaw tzw. przyszłościowy, chcę stereo dla relaxu i chyba do 3tyś na wzmacniacz i podstawkowce (mogą być używane bądź DIY) coś powinno się znaleźć prawda?

jak już mówiłem problem wymagań żony w zasadzie do pominięcia, załatwię to stosownym prezentem:)

bardziej mi zależy na określeniu zestawienia co z czym w tej kwocie,

sprawdzone rozwiązania pod kątem wymagań z postu,

na pewno znacie takowe tylko nie chcecie bez flaszki się podzielić wiedzą:)

ok więc:

FLASZKA DOBREJ GORZAŁKI DLA FORUMOWICZA, KTÓRY WSTRZELI SIĘ IDEALNIE W MOJE WYMAGANIA!

NIECH TO BĘDZIE NP SZAFIROWY BOMBAJ, DANIELS, BĄDŹ OLMECA do wyboru!

może być:)?

>GT

Nie doczytałeś chyba dobrze mojego posta,

Pomieszczenie owszem duże ale będę słuchał w szerz co daje jakieś 10-12m2 reszta chałupy mnie gila lekko mówiąc,

poza tym to nie dla żony tylko dla mnie, zonie włączę radio no chyba, że się wciągnie i osłucha,

nie mów mi proszę, że nie ma małych podstawek co potrafią zagrać przy ścianie, bo są i to nawet z BR w tył

flaszka aktualna!:)

Dojkładnie, dzwięk się rozejdzie po całości, ja tak mam u siebie, z wnękami (przedpokój / kuchnia) i monitorami nie da rady tego napędzić, ale ok, jak chcesz dobre monitorki i b. ładne, to polecam:

Ukryta Zawartość

Piękne wokale i cena ujdzie

Ukryta Zawartość

>byca

To jak powiem, że mam jeszcze za plecami okno tzn. że zamiast kasy na sprzęt mam ją wydać na dropsy?

panowie nie jest tak źle jakby się wydawać mogło, miałem z Quadami pożyczonego Creeka i dla mnie grało to nieźle jak na moje bojowe warunki, a na okresowych mówili, że słuch mam jeszcze dobry i dali na 2 lata....

no jak nie dla zony to moze to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym optował za quadami 11L. Z tego co wiem pierwsze 11L są jeszcze do dostania. No i moim zdaniem są ładne i świetnie wykończone. Mojej mamie na przykład bardzo się podobały, babci też;)

Dzwiękowo wypadły super, gdyby było więcej basu byłyby już dawno moje, basu zabrakło-nie kupiłem;) Ale średnica i górka czarowne. Grają wciągająco i nie męczą. Dodam, że grało to u mnie z lampą. Może więc lampiak?Z a 1500 coś już się dostanie. Lampy brzydkie nie są więc małżonka szanowna powinna zreflektować. Do tego quady w okleinie "pawie oczka" albo "orzech" i powinno być ok:)

Pozdrawiam i powodzenia

>ola

Ukryta Zawartość

Dopiero Piotrek ostrzegał przed "zonkami" mającymi KSS 151A. A swoją drogą takie pieniądze płacić za szrot, to już przeginka. Kolega ma tylko 3 tysiące, więc raczej nie stać go na wywalanie kasy w błoto;)

Ukryta Zawartość

>OLA

Dzięki za podpinkę,

B&W za duże zresztą słuchałem lepszego modelu,

reloop, jakoś chyba jak Judasz muszę posłuchać bo coś mi to tak nie chce się wierzyć żeby grało jak mówią, choć mówią dobrze,

Denon to raczej ja nie tego ten, z takich to bardziej bym się skłaniał ku jakiemuś Marantzowi, ale to i tak nie o tym myślę...

>Kamil

Quady do mnie przemawiają i to bardzo, basu dla mnie ok, fakt trochę w tej mojej kiszce ginie, ciekaw jestem bardziej wersji 2 bo mam w razie co dobrą cenę na nówki, do tego radzą sobie przy ścianie, szczerze mówiąc szukam dla nich jakiejś alternatywy u forumowiczów bo gra to zacnie, co do tej lampki widziałem ostatnio gdzieś Xindaka tylko muszę sobie przypomnieć gdzie, ciekaw jestem jak to gra,

jednakże lampa na razie niestety odpada, po prostu nie wejdzie mi pod tv, akurat ładna lampka żonie by sie widziała:)

Z tego co wiem , pierwsza wersje tych Quadow bedzie sprzedawal jeden z forumowiczow Dymu73, stan perfect! Nie wiem jak nowsza wersja ale te graja swietnie no i ta stolarka...wygladaja jak odlane z wosku!

Z monitorów to polecam usherki s-520 (bas reflex do przodu, więc na komodzie dadzą radę, choć trochę przestrzeni za plecami zawsze pomoże) i klony totema, tylko z dobrą stolarką. Abstrahuję tutaj od wyglądu, bo oba modele mają 'klasyczne' kształty, które twojej żonie się nie podobają ;-) Tyle, że klony totema zwłaszcza w dużym pomieszczeniu nie dadzą ci basu - i nie ma tu znaczenia odległość odsłuchu.

Co do wzmacniacza i cd - to radzę się zastanowić nad kompletem - skoro ma być estetycznie to powinny być tego samego producenta... i tutaj na myśl przychodzi mi Musical Fidelity z serii E. Miękki, plastyczny dzwięk, choć o cd mówi się, że awaryjne. Może być również Audio Analogue Puccini - osobiście używam i bardzo sobie chwalę. To trochę wyższa klasa niż MF.

>jungli

>Totemów powiem szczerze nie słuchałem jeszcze,

Obawiam się że w tej cenie nie znajdziesz.

>A co ze wzmacniaczami panowie? jakieś alternatywy dla Arcama, Aury?

Aury nie słuchałem. Arcama to zupełnie inna szkoła dzwięku, w moim pojęciu nie ma nic wspólnego z ociepleniem. Gra raczej jasno.

Jak chcesz lekko ocieplony naprawdę dobry wzmacniacz to proponuję z drugiej ręki Musical Fidelity X-150:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klasa sama w sobie, ale dostać go w Polsce trudno.

U mnie gra z Celestion F20, póki co nie narzekam.

powodzenia

Sławek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem wzmaka Arcama 8 ... najgorsze co mialem w domu...jasny, krzykliwy.. szkoda kasy... A co do klonow to bas jest swietny nawet w duzych pomiszczeniach... testowalismy to na jednym ze spotkan w Sudetach .... tylko trzeba pamietac ze to konstrukcja DIY.

Naim to taki madrzejszy Pudzian;) ciagnie wszystko!;) Rytmicznie z wykopem.... ale na scene wielkosci boiska to bym nie liczyl... Quad bardziej subtelny z szeroka i gleboka scena ale minus to ze nie pociagnie niskoefektywnych kolumn..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.