Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny personalizowane - jak zacząć

grendelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na początek parę słów o sobie - miłośnik muzyki o ograniczonym budżecie i nieograniczonym apetycie. Do tego szczypta skółonności do ekperymentowania.

A teraz do rzeczy... od kilku lat chodzi mi po głowie zbudowanie kolumn dla siebie. Wymóżdrzyłem takie "warunki brzegowe":

1. Głośniki

- wariant 1

high + mid-woofer (x2) 18/17

układ 2 (D'Appolito) lub 2,5 drozny (może być symetryczny lub wysokotonowy na górze)

- wariant 2

high + mid-woofer (18/17) + woofer (22/20)

- wariant 3

high + mid-woofer (x2) 16/15 + woofer (22/20)

2. obudowa

- typu slim (możliwie wąska w stosunku do głośników)

- podłogowa

- w przyoadku wariantów 2 i 3 komora głośnika basowego odseparowana od reszty

- basreflex z tyłu

- materiał MDF lyub front i tył MDF + reszta z płyty wiórowej

- kolor front i tył - szary (srebrny) reszta w jasnej okleinie winylowej (buk, brzoza)

- postument poszerzający dół dla lepszej stabilności

- podoba mi się kształt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (oczywiście piszę o proporcjach i wielkości a nie zastosowanych rozwiązaniach)

;-)

3. inne:

- zwrotnica dopasowana do odpowiedniego wariantu głośników z dobrych materiałów (dla wariantów 2 i 3 odseparowana część niskotonowa)

- okablowanie wewnętrzne miedź beztlenowa

- terminal biwiring

Niestety, ze względu na ograniczenia finansowe planowany łaczny budżet to ca' 1.000 PLN. Z tego względu odrzucam możliwość budowania zestawów na droższych głośnikach i mierzę w obszar STX, Tonsil, Tesla.

Nie mam doświadczenia w stolarce, więc obudowy chętnie zleciłbym "na zewnatrz". Z elektryczną częścią sobie poradzę.

A teraz kilka pytań:

1. czy ma to sens - przede wszystkim patrząc na budżet?

2. czy może, patrząc na budżet, zmienić założenia i zbudować duże kolumny podstawkowe (niestety, lubię bas) a'la ProAc Studio 100?

2. czy mozecie mi polecić kogoś, kto podjął by się obliczenia (pod zadane głośniki), zaprojektowania i wykonania obudowy?

3. czy możecie mi polecić kogoś, kto podjął by się obliczenia (pod zadane głośniki) i zaprojektowania zwrotnicy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę mało kaski na tak rozbudowane konstrukcje.

Czy masz doświadczenie w budowaniu tego typu zestawów (skory pytasz to pewnie niekoniecznie ;) ?

Polecam DIY (najlepiej jakiś kit): Około tego to np. Ostinato 2000, W170 + SC10 (G20 SC), S13 (S16) z Akustyka.

No chyba że wystarczą Ci jakieś giganty na STX-ach :)

walkman6, 10 Sty 2008, 15:50

>Trochę mało kaski na tak rozbudowane konstrukcje.

Rozumiem. MOże być więcej, przy "rozciagnięciu projektu w czasie - ZAkup głosników, budowa skrzynki, reszta komponentów co jakis czas... nie spieszy mi się...

>Czy masz doświadczenie w budowaniu tego typu zestawów (skory pytasz to pewnie niekoniecznie ;) ?

W budowaniu nie, dlatego szukam pomocy (oczywiście nie za darmo). Mam doświadczenie w naprawach zestawów - wymiana głosników, nowe wytłumienia, komponentyw zwroticy, etc.

>Polecam DIY (najlepiej jakiś kit): Około tego to np. Ostinato 2000, W170 + SC10 (G20 SC), S13 (S16)

>z Akustyka.

Te wynalzaki z Akustyka daja mi pojecie ile by kosztowaly stojące kolumny na dobrych głośnikach, jak pisałem wcześniej... nie ten budżet. Zastanawiałem się nad głośnikami

GDWK-10-200-8-AKX

GDN-18-130-8-AKX

lub

GDN-15-100-8-AKX + GDN-22-140-8-SCX

Ponoć lepsze od szrotu za "pińć zeta".

>No chyba że wystarczą Ci jakieś giganty na STX-ach :)

Nie. Jak oisałem lubie muzykę nie grzmot...

Założyłes pare wariatów, ale tak naprawdę musisz najpierw posłuchac kilku konstrukcji w różnych zestawieniach

konstrukcje brane pod uwagę przez Ciebie abstrachując od uzytych głosników mają zawsze określony charakter brzmienia, musisz zdecydowaj czy pojscie akurat ta drogą bedzie Ci odpowiadać, inaczej będzie grała 2way inaczej 3way jeszcze inaczej D Apolito, inna średnica będzie z 10cm głosnika a inna z 18cm czy 16cm, te naleciałości czy "podpis" określonej konstrukcji jest zawsze widoczny słyszalny, czy głośniki są papierowe , magnezowe , aluminiowe czy na piance mają zawieszenie, czy na gumie, to wszytko narzuca swój styl rodzaj przetwarzania dzwięków, aby wytypować droge którą chcesz pojsc musisz odsłuchac pare konstrukcji i odpowiedzieć sobie na pytanie co mi się podoba co nie. Inaczej wydasz swoje tyśiąc złotych a po tygodniu sprzedaż swoje DIY za 200zł na algro

Kiedy juz zdecydujesz to dozbieraj pare złotych i zrób projekt ,który jest juz sprawdzony odsłuchany i da Ci przyjemnośc ze słuchania no i satysfakcję, że sam go skleiłes

pozdro

Ciekawe są te nowe STX-y. Tyle, że najpierw warto byłoby posłuchać na nich konstrukcji. I tak jak pisze Yolaos najpierw warto pochodzić na jakieś odsłuchy, nawet do salonów Hi-Fi i rozejrzeć się, w którym kierunku pójść.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.