Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z HK6500 i Dali400

wojt_81

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 dni posiadam Harmana HK6500 oraz głośniki Dali400, po pierwszym podłączeniu usłyszałem lekkie syczenie, pare trzasków i się ustabilizowało (początkowo wysuneły się dosyć wyraźnie membrany do przodu). Testowałem je pare godzin i wszystko było ok, byłem bardzo zadowolony.

Następnego dnia po włączeniu wzmacniacza znowu było to samo, trzaski, syczenie i membrany do przodu, tym razem wszystko wróciło do normy po około 2-3 minutach. Cały dzień odsłuchu i wszystko ok.

Trzeciego dnia niestety już nic nie wróciło do normy :(

Próbowałem róznych podłączeń (w hk6500 można podłączyć 2 pary) i zauważyłem pewną rzecz. Gdy podłanczam jedną kolumne do lewego kanału, to jest ok (obojętnie która kolumna i obojętnie które gniazda), a jak podłanczam do prawego kanału to jest sytuacja z syczeniem, trzaskami i tym dziwnym wysunięciem się membran. Jak są podłączone oba kanały to trzaski, syczenie i wysunięcie jest w obu kolumnach.

Kabel głośnikowy mam, powiedzmy w miarę 2x1,5mm(taki ze sklepu za 5 zł za metr, według sprzedawcy to taki trochę lepszy) po 2 metry na kolumnę. Z tyłu HK6500 przełącznik na 4 Ohm. Dodaję opis kolumn w załączniku.

Jednyne comi przychodzi do głowy to wymienić kabel na grubszy-lepszy, chyba że to wina wzmaczniacza, to wtedy będę reklamował u sprzedawcy.

Rozpisałem się strasznie, z góry dziękuję za wszelką pomoc i witam wszystkich, bo to mój pierwszy post (mimo, że czytam to forum od minimum pół roku) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

https://www.audiostereo.pl/topic/39300-problem-z-hk6500-i-dali400/

Witam:) To ewidentna wina wzmacniacza. Aby wiedzieć co mu dokładnie dolega trzeba nad nim przysiąść i rozpracować problem. Kabel głośnikowy mógłby mieć nawet 1mm przekroju i też by działało. POZDRAWIAM:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.