Skocz do zawartości
IGNORED

Zepsułem Meridiana ? POMOCY !

folab

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchalem muzyki na słuchawkach,zmieniałem płyty wkładam kolejną a tu nic ! Następna napęd stoi jak by nie było płyty i tak już z każda płytą.Na płyty nakładałem zielone gumki a że na słuchawkach słucham to nie słyszałem że naped terkocze,jak to usłyszałem zdjąłem gumke i napęd pracował cicho ,ale znowu założyłem bo brzmienie było lepsze i za którymś razem stanął . Sprawdziłem numer awarii i wyskoczyło error 3, i co po Meridianie ???

Nie rozumiem w jakim celu zakładasz na płyty jakieś gumki?

Z tego co wiem, one w Meridianie raczej się nie rozmnożą! Gdyby to był komputer, to faktycznie mogłyby z nich wyjść jakieś empetrójki albo flaczki albo nawet bliźniacze wavy i wtedy byłby problem.

Może ta gumka była niewygrzana i dlatego się zepsuł...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

co z was za audiofile ! zwykli melomani ;-). Gumke zakłada się na obrzeża płyty ,poprawia ona dokładność odczytu lasera i polepsza jakość dźwięku.Dlaczego zielone,bo światło lasera najlepiej pochłania właśnie zielony kolor,przypomnijcie sobie doskonałe napędy Teca z zieloną tacką nakrywającą płytę.Jednak nie polecam stosowania w napędach Philipsa.

Nie masz pojęcia o czym piszesz,ale to nie istotne.

Po rozmowie z serwisantem Meridiana jestem w szoku !!!! Meridiany mają słabe napędy,po jakims czasie zmienia się wysokość talerzyka,obsuwa sie jakos i laser ma problemy z czytaniem płyt ,koszt naprawy 1200 zł !!! Ale to nic ludzie przynosza do naprawy i proszą o tymczasowa poprawe bo cd idzie do sprzedania i facet podkręca ręcznie śrubki aż trafi z wysokością a potem skleja kropelką szok normalnie !!! I czytasz w opisie " stan dobry ,nigdy nie naprawiany'' , ale chamówa .U mnie jescze nie wiadomo co poszło .

opteron, 12 Sty 2008, 11:40

>folab, zrób test odczytu z gumką i bez na błędy C1 i C2, wtedy zobaczysz że tyle samo to daje co

>ubranie jej sobie na głowę podczas odsłuchu.

Ja tam zakładam stanik na głowę przy odsłuchu... daje to poprawę soniczną... pamietacie taki film "Dziewczyna z komputera"

To jak zepsułeś Meridiana to już chyba wiesz do czego służą zielone gumki...

Dobry temat, stanowi przestrogę dla (....każdy wpisze tu co chce...) którzy wierzą w takie bzdury...

ps. definicję magii dał już J.G. Frazer w swojej niegdyś kultowej książce "Złota gałąź" (pierwsze wydanie w j. angielskim ukazało się w ... 1890 r. WOW).

Kiedyś jak bys powiedzial że kilka ton żelastwa może latać i transportować ludzi spalili by cie na stosie,albo masz otwarty umysł i sprawne narządy słuchu albo nie,co zresztą nie stoi na przeszkodzie zebyś był szczęśliwy.

Nie wiadomo czy to ta gumka narobiła bałaganu,na razie siedzi człowiek i myśli,z drugiej strony gumki do kosza lecą, bo już się boję eksperymentów.

Nie gniewam się,jestem pewien tego o czym piszę bo słyszę wyraźnie ,jakaś firma to wymyśliła a mi pokazał to sprzedawca ,jeżeli słyszysz różnice między interkonektami usłyszysz i to. Z drugiej strony słucham na HD 600,na tych słuchawkach to słychac nawet różnice wypływającą z pory dnia,wieczorem jest czystszy prąd w sieci,nie wiem jakie kolumny pokażą takie subtelone zmiany. pozdrawiam.

Faktem jest, że dla trwałości napędu, szczególnie gdy jest dość często używany istotny wpływ ma wyważenie płyt. Taki problem podkreślano szczególnie w przypadku różnych najtańszych cd-r "no name", plastikowych "nalewek" aby tylko był "taniej niż najtaniej".

Zakładanie gumek może mieć na wyważenie płyty. Nie twierdzę, że twój Meridian padł o tych gumek, niemniej jednak takie wynalazki bym sobie darował. Szczególnie gdybym miał rzeczywiście dość cenny sprzęt "(ale to właśnie tacy co sprzęt już jako taki mają idą "na całość" w pędzie do dalszej poprawy;))

fotlab tam napęd się nie psuje, jeżeli powodem nie jest mechaniczne uszkodzenie napędu od pękniętej gumki, to istnieje prawdopodobieństwo, że padł ci laser (chociaż padające lasery zachowują się nieco inaczej, po prostu warjują, ale może meridian testuje się przed rozpoczęciem pracy, nie wiem tak jak mój wzmacniacz SONY TA-F770ES :) ). Jeżeli padł ci laser to jest to w twoim meridianie wydatek coś od 45 do 90 zł (laser Philipsa, zamiennik VAM).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.