Skocz do zawartości
IGNORED

Klotz 4mm i Kimber 5,27mm w bi?Za grube?

Brum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od momentu zmiany kabli głosnikowych na klotz twinax i Spirit Summer w IC, zrobiło sią więcej stereofonii. Niestety nie wiem czy bardziej przez Twinaxa,czy Summera.... nie mialem czasu na experymenty.

Pojwiła się przestrzeń i ładna scena muzyczna... aksamitny, nic nie kłojący w uszy hi-het... miodzio. Ale zabrakło jednak tąpnięcia. Niestety kiedy słucham rocka nie ma uderzenia. Basior u Marcusa Millera jest wysuszony i odtłuszony. Brak dynamiki.

Pytanie:

Chcę to zmienić i połączyć w bi-wire kolumny. Podoba mi się bardzo brzmienie góry Twinaxa i chce go tam zostawić. Jedank ma on 4mm grubości (za dużo na samą górkę?) , a wiadomo że dół powinien być grubszy.. Znalazłem KIMBER KABLE 8 PR 5,27 mm2 i zastanawiam się czy uzyskam zamierzony efekt takim podłączeniem ?

Co sądzicie ?

jamo d570

grundig A-9000

marantz pm-75

sony cdp 505 es

https://www.audiostereo.pl/topic/39376-klotz-4mm-i-kimber-527mm-w-biza-grube/

Inwestując w Kimbera na pewno na tym nie stracisz. Kup wersję 4 VS, to ten sam przedział cenowy co 8 PR, a jednak klasa wyżej. Przypnij na kilka dni go do sekcji niskotonowej, a potem je zamień i napisz co usłyszałeś.

no ja się z Wami chłopaki zgadzam... Twinax mi odpowiada i chcę go zostawić!! Ale co zrobić z tąpniąciem, ktrórego mi jeszcze mało ? Chciałoby sią troszku więcej, dlatego myślałem o Bi-Wire... Tylko drugi przewód musiałby być grubszy i wedle wiedzy - wtedy coś się powinno wydarzyć... To o czym myślę??

Grałem kiedyś na tanich sznurkach, było zero sceny, przestrzeni, wysokich tonów... ale za to masaż narządów przy perkusji Primusa. Czyli da się :))) Ale do tych przewódów już nie wrócę...

hmm... przed chwilą spróbowałem coś z ic pokombinować.... na przemian leciał cedek z Summer Spirit XXL i Klotz Y106... na moim sprzęcie praktycznie to samo brzmienie z lekkim wskazaniem na Spirita - wysokie były ociupinknkę bardziej otwarte i subtelniejasze.. Ale musiałem długo porównywać by to usłyszeć.. W kwestii basu - bez zmian :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.