Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do Primare

lesio

Rekomendowane odpowiedzi

lesio

3-4 tys na monitory z drugiej ręki to przyzwoite pieniądze i można coś fajnego wybrać.

Tylko nie za bardzo rozumiem Twoje oczekiwania: "Wysokie tony cenie jak sa naturalne (delikatne), srednica nie narzucajaca a bas raczej krotki". Czyli co: mało góry, mało środka, mało basu?

I jaka muzyka: rock, jazz czy klasyka? Czy mam rozumieć, że mają być raczej uniwersalne?

Primare gra ciepławo, ze sporym basikiem, raczej miękko. A więc raczej odpadają konstrukcje typu Dynaudio, Sonus Faber, Vienna Acoutics. ProAcki też chyba nie zagrają...

Posłuchałbym czegoś z oferty Elaca, B&W (bardzo fajne są te ich monitorki CM 1 z drugiej ręki coś z serii 700), Monitor Audio (miałem kiedyś Primary i MA i grało bardzo fajnie)... To takie pomysły na szybko. I nie kieruj się radami, tylko sam słuchaj.

Pozdrawiam Stempur

PS. A później jeszcze kebelki...

Bas ma byc. Nie spodziewam sie z monitorow monstrualnego. ma byc krotki i konturowy. Schodzic w miare nisko ale nie ma byc podbarwiony. Wysokie nie natarczywe. Maja byc wyraziste ale nie za nadto. Srednica najlepiej jak bylaby neutralna nie wybijajaca sie. Inaczej nie potrafie opisac.

Sprzet posiadany przeze mnie jest ponoc neutralny. Co stanie sie jesli polaczymy go tez z ponoc neutralnymi glosnikami jakimi sa studio 100?

Czy rodzaj materialu z jakiego zrobione sa glosniki tez ma jakas decydujaca role w wyborze jakim mam sie kierowac?

Osobiscie jakos nie za bardzo lubie dzwiek z metalowych wysokotonowek.

lesio

po 1. Dynaudio potrzebują naprawdę mocnego pieca i dużo prądu. Primare 20 najsłabszy nie jest, ale też i nie najmocniejszy. Moim zdaniem do Dynaudio za słaby.

po 2. Oba urządzenia – i elektronika i kolumny – mają bardzo podobny charakter, grają ciepło, gęsto, miękko. Zestawione razem ...hmmm, może być za dużo tego

po 3. Chyba że lubisz taki kremowy, mało przejrzysty, gęsty dźwięk, to wtedy jak znalazł. Ale dla mnie w rocku ważna jest też rozdzielczość a w zestawieniu z Dynkami za wiele jej nie będzie.

po 4. Tak naprawę trzeba posłuchać, to wszystko powyżej to tylko teoretyczne rozważania

po 5. Z całym szcunkiem, ale Primare, a szczególnie seria 20, nie jest neutralna. Co wcale nieznaczy, że jest zły, ale ma swój charakter. I wiem co piszę, bo z różnymi Primarami trochę czasu spędziłem. A jednego mam do dziś.

A Totemy mogę być nie najgorsze, tylko trzebaby jaśniejsze kable. Ale Totemy mają matalowego wysokotonowca, więc to może nie być Twoja szkoła...

Z polskich kolumn są jeszcze Soundiale Impetusy, nawet chyba ktoś na forum próbował sprzedawać. Ale to znowu może być problem z późniejszą zbywalnością.

Pozdrawiam Stempur

Jeśli mogą ohydnie wyglądać, to jako punkt odniesienia można wziąć np. pasywne domowe ADAM-y. Powinny kosztować około 2-2,5 tys PLN za parę. Twoje typy z pierwszego postu powinny być również OK.

Niedawno w ogłoszeniach były monitory Usher z serii X - ja bym ich również nie skreślał (nie pamiętam tylko ceny)

mialem swego czasu primare D20/A20 (mkII) i tez glownie slucham rocka. moim zdaniem ten zestaw gra cudnie, ale nie rocka. wspaniale brzmia wokale, jazz, spokojne balladki. niestety mialem wrazenie, ze Primare gra... "za wolno". to sie chyba nazywa transjenty, takie przejscia miedzy dzwiekami - brakowalo dynamiki, drive'u. a gralo z Proac Studio 125. jednym slowem, do rocka Primare nie polecam.

Do niedawna mialem AE aelite three.Primare bardzo fajnie na nich zagralo. Moze sprobowac Two? Trojki byly za duze. Bas byl potezny. Mialem problem zeby go uspokoic. Stad moje poszukiwanie raczej monitorow. Tylko chcialbym mimo wszystko cos lepszego od tych dwojek>Chyba ze nie warto?

lesio

zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z Primare może być nieźle, choć przełom basu i średnicy może być ... przedobrzony. Ale przy odpowiednich kabelkach, kto wie? No i jak za jakiś czas kupisz jeszcze lepszy sprzęt, to kolumienki pokażą całą swoją piękność. Tylko ta metalowa kopułka....

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

....nie bedziesz sie nudzil....

ttp://cgi.ebay.com/NHT-Classic-3-Bookshelf-Speakers-Priced-Per-Pair_W0QQitemZ140196700929QQihZ004QQcategoryZ14991QQssPageNameZWDV

ttp://cgi.ebay.com/BRAND-NEW-NHT-T5-Tower-Speaker-System-No-Reserve_W0QQitemZ180204909969QQihZ008QQ

http://cgi.ebay.com/NHT-Classic-Two-Monitors_W0QQitemZ220191417599QQihZ012QQcategoryZ14991QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Gość Arek__45

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.