Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory z „masą”

wojciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zapytać czy „duży dźwięk” zarezerwowany jest dla głośników podłogowych. Przykładowo słuchane przeze mnie B&W CM1 zagrały z zestawem Rotela bardzo przyjemnie, jednak instrumenty wydały mi się bardzo pomniejszone. Z mojego punktu widzenia dyskwalifikacja. Pytam bo ze względów lokalowo – meblowych (i nie tylko) wstępnie rozważam zamianę podłogówek JM Lab Chorus 716 S na jakieś monitory o porównywalnej lub większej masie dźwięku. Cena do około np. 2,5 tys. zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/39469-monitory-z-%E2%80%9Emas%C4%85%E2%80%9D/

Akurat CM1 to małe monitorki (nazywane są wręcz mini-monitorami) z głośnikiem 5" - skoro szukasz czegoś do odsłuchu z większego dystansu i z niżej sięgającym + bardziej "namacalnym" basem powinieneś się rozglądać za większymi ... np. z woofer'em 8" i z oczywiście obudową o większej kubaturze. Może skoro pasuje Ci B&W to odsłuchaj model 602 S3 (już nieprodukowany)?

Dwa razy miałem okazję słuchać B&W co prawda nie podstawkowce 602S3 tylko podłogowe 603S3 i niestety zagrały raczej słabo. CM1 grały inaczej i były mimo wszystko (mimo mniejszej "masy") lepsze.

8" to już może nawet przesada (20cm) - midwoofer 6,5" powinien być już OK.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

~6" to taka "przeciętna" wielkość woofera w monitorach - kolega chce przesiąść się bez płaczu ;) (bas) z podłogówek na monitory więc powinien szukać w jak największych ... ale nie twierdzę że 6,5 nie może spełnić jego wymagań ;)

Kolejna propozycja to Focal JMlab chorus 807 (7"), efektywność 92 dB ... cena za parę 3300 PLN ... trochę dużo w stosunku do założonych 2500 ale ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>czy "duży dźwięk" zarezerwowany jest dla głośników podłogowych.

Na ostatnim audioshow słuchałem dwóch konstrukcji podstawkowych grających jak podłogowe. Jedne z nich to kolumny marki A.D.A.M. modelu nie pamiętam. Wiem, że już od 2kzł można je nabyć. Naprawdę warto.

Nazwy drugich niestety już nie pamiętam.

Nie znam modelu, ale gdy pytałem to nie mogłem uwierzyć, że około 2kzł za parę. No raczej normalne że będą gorsze od dwukrotnie droższych, gdyby było na odwrót to byłoby dziwne.

Były białe ? Innych białych Adam nie ma w ofercie i one kosztują najmniej 4 tys za parę.

Tylko czarne są za 2 tys

Pytałeś o cenę i dostałeś typowo marketingową odpowiedź :)

proplayer, 17 Sty 2008, 12:28

>Od 2 tys za sztuke te Adamy z Audioshow...

>Chyba, że model anf10 po 2200zl para, ale chyba są gorsze od dwukrotnie droższych hm1 :)

Test ADAM ANF10:

Ukryta Zawartość

- jak widać nie jest za dobrze z "głębią basu" ... dla porównania KRK RP5 których słuchałem :

Ukryta Zawartość

... KRK RP5 mają bas na słuch jednak nieco skąpy (ale za to nieprzerysowany ... tylko szkoda że nie ma już tej siły przy 60 hz - to słychać) w tych ADAM nie będzie lepiej a gorzej ... a kolega szuka czegoś obszernego w basie więc ADAM ANF10 radzę mu skreślić z listy zakupów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to na pewno bas nie będzie jak z podłogowych-raczej typowo monitorowy.

Ja tylko odpowiadałem icemanowi, że te które słuchał na AS nie kosztują 2 tys :)

Chodź osobiście jestem zainteresowanym wypróbowaniem ANF 10- na basie mi nie zależy, liczy się przede wszystkim w tym aspekcie szybkość i kontrola. Bardziej skupiam słuch na paśmie od dolnego środka do góry.

Ja tam biorę wszytko pod uwagę - ma być neutralnie i wiernie.

Przy monitorach wiadomo że są kompromisy ale też zalety - przy odsłuchu bliskiego pola jest wyraźnie mniejszy wpływ akustyki pomieszczenia.

Generalnie ja bym wybierał w aktywnych ( mają szersze pasmo i bardzo małe zniekształcenia/podbarwienia dzięki idealnemu zestrojeniu wzmacniaczy ... pracujących w bi-amp i "na" aktywnej zwrotnicy ).

Dziękuje wszystkim za rady. Zastanawia mnie tylko czy rzeczywiście ograniczenia pasma poniżej np. 60 Hz jest jedynym (głównym) czynnikiem wpływającycm na "masę". Przecież jest całkiem sporo instrumentów które nie wchodzą w zakres tak niskich częstotliwości a jednak w zależności od sprzętu grającego odbieramy je jako większe lub mniejsze. Mam wrażenie, że chodzi także o inne czynniki np. przesunięcie równowagi w stronę niższej średnicy i basu.

Kolumny to urządzenia dosyć nieliniowe ( natężenie od częstotliwości ) , wahania w bardzo dobrych modelach to +-2dB ... jeśli akurat górki przypadają na odpowiednie częstotliwości to jest "dodana masa" tu i ówdzie ...

Pozostają jeszcze wzmacniacze - jeśli wzmacniacz ma dużą rezerwę "prądową" nasyci bas nieco bardziej , jeśli ma słabe tłumienie można odnieść wrażenie większej ilości basu (ale będzie nieco zamulony/powolny - np. jak w Alesis M1 MK2)

Moim zdaniem bardzo fajnie i dużym dźwiękiem grają monitory Fostex, zarówno aktywne, jak i pasywne. Polecam z pasywek NF-01, a z aktywnych NX-6A. W każdym razie pogoniły u mnie JMlab Electra 906, a to bardzo zacne głośniczki

... a to te z fikuśnymi woferkami :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłem świadkiem ciekawostki takiej, jak to odwiedzający AS-2007 "znawcy" pomylili się i oceniali dźwięk A.D.A.M. Tensor gdy właśnie grały A.D.A.M. ANF-10. To chyba coś mówi o możliwościach dziesiątek.

Pozdrawiam.

Zdjęć nie widziałem. Stałem w pokoju rozmawiając z przedstawicielem A.D.A.M. na Polskę, a jak przygniotło oglądających i słuchających usunęliśmy się do przedpokoju. Kilka razy w trakcie wystawy ekspozycja była zmieniana, może "fotografista" trafił na moment jak ANF-10 nie były wyeksponowane.

Już wszystko jasne, dotarłem do innego zdjęcia. Były jednak ANF 10 :)

Jeszcze jakby Iceman potwierdził, czy to co go zachwyciło było CZARNE to wszystko by się wyjaśniło.

"Niewątpliwie najwięcej emocji obok Tensorów wzbudziły najmniejsze monitorki ADAM

ANF-10. Ogromny, wręcz trójwymiarowy dźwięk o dużej szczegółowości i dynamice kojarzył się raczej z potężnymi kolumnami i wywołał zachwyt i zdziwienie wśród tłumnie odwiedzających stoisko AudioTech gości." - to coś dla autora wątku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Filut, 17 Sty 2008, 22:46

>Byłem świadkiem ciekawostki takiej, jak to odwiedzający AS-2007 "znawcy" pomylili się i oceniali

>dźwięk A.D.A.M. Tensor gdy właśnie grały A.D.A.M. ANF-10. To chyba coś mówi o możliwościach

>dziesiątek.

>Pozdrawiam.

Dokładnie miałem to samo uczucie i nie tylko ja. Nawet podszedłem do samych kolumienek bo nie mogłem uwierzyć że to one. Dźwięk po prostu potężny jak na monitory. Nie pamiętam niestety co to był za model. Wydaje mi się, że były czarne, ale ręki sobie uciąć nie dam. To już było jakiś czas temu.

Mam krótkie może trochę głupie pytanie pytanie. Próbował ktoś podpinać aktywne monitory pod wyjścia pre-out np. amplitunera kina domowego? Chodzi o to, że nie bardzo widzę możliwość innego sensownego wykorzystania takiego sprzętu w normalnych warunkach domowych.

Pewnie bedzie ok. Jeśli się nie mylę to ADAMy grały z pre lampowym jakimś. Teraz żałuję że nie robiłem zdjęć. W przyszłym roku na pewno zabiorę aparat to będę mógł później wracać pamięcią.

wojciechu, 19 Sty 2008, 00:38

>Mam krótkie może trochę głupie pytanie pytanie. Próbował ktoś podpinać aktywne monitory pod wyjścia

>pre-out np. amplitunera kina domowego? Chodzi o to, że nie bardzo widzę możliwość innego sensownego

>wykorzystania takiego sprzętu w normalnych warunkach domowych.

To tak jakbyś do porshe ( monitory studyjne ) włożył silnik z motorynki ( nawet wyższy model ampli kina ) - inaczej ... nie można zrobić nic bardziej głupiego.

Wykorzystać monitory studyjne w domu można na różne sposoby:

- przedwzmacniacz/DAC np. MAYTEK stereo 96 DAC, SM PRO AUDIO ADDA 192, Apogee mini DAC

- przedwzmacniacz/procesor kina np. Rotel RSP-1068, Rotel RSP-1098, Audiolab 8000AV, Audionet MAP, Krell Showcase Processor

- można też podpiąć bezpośrednio pod odtwarzacz CD/DVD audio

... oczywiście wszystkie źródła muszą być wysokiej jakości jeśli nie chcemy słuchać ich niedociągnięć - sprzęt studyjny nie maskuje detali (jak niejeden sprzęt "Hi-Fi") a przez to nie maskuje słabości źródła

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.