Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki z referencyjnym basem

josef

Rekomendowane odpowiedzi

=>Kyle, 20 Sty 2008, 23:57

no bez jaj dałeś link do słuchawek za góra 5 stów

Może trzymaj się tematu i daj link do kolumn z niskimi harmonicznymi

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Rafaell, 21 Sty 2008, 00:24

>=>Kyle, 20 Sty 2008, 23:57

>no bez jaj dałeś link do słuchawek za góra 5 stów

>Może trzymaj się tematu i daj link do kolumn z niskimi harmonicznymi

Niestety nie widzę pomiarów podłogówek pod tym wzgl. ale sądzę że dzięki rozdzieleniu pasm już przed wzmacniaczem w Nautilusach będą one wypadać tutaj też rewelacyjnie.

ps.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie abym seniczował ale te słuchawki za ponad 1K PLN w niższych rejestrach emitują głównie zniekształcenia :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A takie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Josef, a może być "sam" bas? I w dodatku referencyjny?

Proszę bardzo: 30 Hz to 10 KHz; SP150 Bass Loudspeaker.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 21 Sty 2008, 19:45

>Josef, a może być "sam" bas? I w dodatku referencyjny?

>Proszę bardzo: 30 Hz to 10 KHz; SP150 Bass Loudspeaker.

Radzę szukać od razu niezależnych pomiarów bo Nautilus'y wg. producenta przenoszą od 10 Hz przy -6dB a wg. wykresu z miesięcznika "AUDIO" jest to 17-18 Hz przy -6 dB

Kyle, Najpierw zapoznaj się z przetwornikami typu Bandor, jaki sposób odtwarzania basu może być uważany za referencję, potem pisz. Co ma do tego pasmo przenoszenia? Nie jest moim celem napinanie się na forum. Jak chcesz czynić takie zawody kup sobie subwoofer.

Trochę sensu poproszę.

Referencja to bas nie tylko punktowy nie rozlazły ale też nisko schodzący.

Piszesz gagacku cyt. : "Co ma do tego pasmo przenoszenia?" - myślisz że nic ? x-P

Dlatego prosiłem Ciebie abyś zainteresował się tym do czego pijesz:( Wybacz ale tak możemy dyskutować w kółko, nic to nie da.

Trochę sensu poproszę.

joseph ze stosunkowo tanich i DOBRYCH kolumn z conajmniej przyzwoitym basem, jeśli nie referencyjnym to linie transmisyjne T+A np TMR 160 lub do nieco "mniejszych" pomieszczeń TMR80. Kto słuchał ten wie...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Mówimy o referencyjnym basie to znaczy takim który jest wzorcowy tak że bardo proszę o konkrety:

Wykresy charakterystyk nie tylko przenoszenia ale np,zniekształceń harmonicznych ,odpowiedzi czasowej...

Rafaell, 22 Sty 2008, 13:53

>Mówimy o referencyjnym basie to znaczy takim który jest wzorcowy tak że bardo proszę o konkrety:

>Wykresy charakterystyk nie tylko przenoszenia ale np,zniekształceń harmonicznych ,odpowiedzi

>czasowej...

Co chcesz aby tutaj wklejac ładne obrazki które znajdziemy w necie bez absolutnie zadnego kontaktu z nimi, ale za to z wykresami i pomiarami zniekrztałceń. Czy coś co znamy i ma solidną reputację? W dodatku można się wprosić i samemu posłuchać. Typowo seniczowe podejście, słuchanie danych technicznych :-)

panowie kulturka :)

wiadomo, że nie zawsze pomiary idą w parze z wrażeniami odsłuchowymi ale nie skreślajmy tego podejścia (ale w przypadku kolumn raczej nie ma zbyt wielu danych, o których wspominał Rafaell)

Podłogówkami z referencyjnym basem mógłbym nazwać kolumny Dynaudio Confidence 5. Konstrukcja zamknięta z dwoma głośnikami niskotonowymi umieszczonymi jeden za dugim (coś na kształt "isobarika"). Niskie tony są zwarte i szczegółowe, nigdy nie są wlekące, zawsze dobrze słyszalne nawet przy niskich poziomach głośności.

peperoni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>opteron

Szanowny kolego tutaj nie chodzi o sprzęt typu audiofilskiego bla bla ,tylko typu monitorowego studyjnego i na pewno takiego basu niestety ale nie ma mimo konstrukcji typu plaster miodu w ADAM-ach ten plasterek się piknie ugina i robi się z niego dźwięk naleśnikowy (nie mylić z forumowym "konstruktiorem") ,Osobiście podobał mi się sub firmy JBL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo szybki dżwięk ,punktowy jak dla mnie ekstra (nie wiem czy to ta mika dodawana do materiału membrany nie robi tych cudów?) z profesjonalnych subów JBL-a jest jeszcze taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

peperoni, powiedz czy słuchałeś tych dynaudio? Kolumny raczej będą miały duży max SPL, jak wypadły średnie tony? Widze sredniotonowy głośnik na kopułce, pomimo iż jest to rozwiązanie kontrowersyjne mnie osobiście się podoba, przynajmniej w TA.

>>opteron

tak, słuchałem ich dużo i słucham nadal ;)

Ogólnie mogę opisać je tak, że średnica jest jedną z najmocniejszych stron tych kolumn. Nie kaleczy w żaden sposób wokali, jest idealnie zespolona z wysokimi i świetnie zróżnicowana. Średniotonowa kopułka dynaudio to świetny głośnik, natomiast na wysokich siedzi najwyższy model kopułki z Dynaudio. Kolumny grają bardzo równym i szczegółowym dźwiękiem z kapitalną rozdzielczością. Całej tej szczegółowości towarzyszy olbrzymia subtelność przekazu. Zwolennicy ostrego brzmienia nie znajdą w nich natarczywości czy metaliczności. Niskie tony nie schodzą "do piwnicy" ale ich faktura i różnorodność oraz fakt że są obecne zawsze gdy trzeba (nawet przy cichym słuhaniu) dopełniają jak dla mnie obrazu kolumn bliskich ideałowi "mojego brzmienia".

Cóż, jestem fanem dnaudio ;)

pozdrawiam,

peperoni.

Ciekawe jest że kopułka średniotonowa jest praktycznie pod każdym względem gorszym rozwiązaniem od głośnika stożkowego, oprócz wytrzymałości mocowej. Można jednak zauważyć że znakomita większość kolumn ze średniotonowym głośnikiem kopułkowym podoba się szerokiej rzeszy słuchaczy. W tym również mnie.

a ja bym wybral glosniki wspomagane referencyjnym subem:) np. taki Velodyne DD-15 lub 18 w zaleznosci od wielkosci pokoju:) krotka notka o nim "Ani moc, ani tym bardziej pozostale parametry nie stanowia o klasie tego subwoofera. Innowacyjna korekta DSP, cyfrowe serwo oraz wyjatkowy glosnik sprawiaja, ze DD-15 prawdopodobnie nie ma na rynku odpowiednika...Velodyne DD-15 redfinuje pojecie aktywnego glosnika basowego. Wyprzedza konkurencje o cale lata swietlne.Oferuje bas o niespotykanym polaczeniu energii, rozciagniecia, szybkosci i kontroli.Potrafi obiektyniwe poprawic brzmienie praktycznie dowolnych kolumn w zakresie niskich czestotliwosci-nawet w dedykowanych pokojach odsluchowych" Dla zainteresowanych moged dac skan calej recki z AV:)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

=>opteron, 22 Sty 2008, 19:19

>Ciekawe jest że kopułka średniotonowa jest praktycznie pod każdym względem gorszym rozwiązaniem od

>głośnika stożkowego, oprócz wytrzymałości mocowej. Można jednak zauważyć że znakomita większość

>kolumn ze średniotonowym głośnikiem kopułkowym podoba się szerokiej rzeszy słuchaczy. W tym również

>mnie.

Dla tego bo dżwiek jest podawany 1:1 a stożek 1:2 i więcej jest podawane przez kopułkę mniej informacji o zniekształceniach wzmaka i innych jego felerach,stożki działają jak lupa powiększajaca (a raczej tuba,też powiększajaca dżwięk) Kopułka lepiej pracuje jak sztywny tłok no i po zawodach.

Pytanko właśnie szukam kopułkowego niskotonowca ,czy ktoś się z takowym zetknął link mile widziany

Rafaell:

Jedyne kopułkowe niskotonowce (30cm bodajże) o jakich słyszałem to robiła firma German Physiks w swoich topowych kolumnach wykorzystujących przetwornik średniowysokotonowy z falą bieżącą (Walsha) zwany DDD.

=>misiomor, 22 Sty 2008, 22:16

A nie orientujesz się z jakiego materiału była membrana

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.