Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie naprawię ampli SONY STR-DB780QS

bartasxx

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM!!!

Jestem posiadaczem amplitunera KD jak w temacie sprzęt wizualnie stan igła aczkolwiek jest technicznie niesprawny sprzęt był w wycenie w serwisie w Niemczech w roku 2005 i stwierdzono uszkodzenia głównych podzespołów

MAINBOARD oraz DIGITAL-PCB cenę obu części wraz z naprawa oszacowano na kwotę 1032 EURO !!!

zastanawiam sie czy warto cokolwiek z tym robić czy jest możliwość zakupu tych części lub wstawić w co wątpię jakieś zamienniki czy lepiej dać sobie spokój i iść na piwo? Zdaję sobie sprawę ,że w serwisie Sony u nas w kraju również cena będzie zaporowa chyba ,że uszkodzenia w niemieckim serwisie były mocno zawyzone co sądzicie?

Ja jutro wysyłam do serwisu Sony bliźniaczy model, czyli STR-DB 1070QS. Od twojego rózni się pilotem i drobnymi szczegółami w menu. W środku są pewnie niemal identyczne. Niem mam innego pomysłu na naprawę, albo chociaż sprawdzenie co mu dolega. Jak w czymś pomogą lub rozpoznają uszkodzenie to na pewno napiszę. Opis usterki w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

konradskala - czy wysylasz do autoryzowanego serwisu ?? jesli tak to obawiam się że naprawa będzie nonsensem cenowym...

jesli nie masz namiarów na tańszy serwis mający pojecie o sprzęcie - daj znać na PW , podam namiary na człowieka w Łodzi wiedzącego o co chodzi

Amplituner podwiezie do serwisu moj znajomy, więc nie ponoszę kosztów przesyłki. Serwis naprawia do kwoty 100 zł bez pytania, czyli jak się uda uruchomić kasują swoje, jak nie robia wycenę.

Wysyłka do Łodzi tam i z powrotem paczki ponad 15 kg to też około 100 zł, zaryzykuję najpierw w serwisie.

A tak na marginesie: zamiast 1070QS w międzyczasie podłączyłem 940QS przez pre-out do mojego starego wmaka NAD3130, który ma wejścia zworki oraz wejścia "main" i może pracować jako końcówka mocy. Efekt naprawdę przerósł moje oczekiwania, fronty grają porządnie, żywo, nic nie szumi i nie ostrego nalotu znanego z Sony. Tak jakbym podłączył dobry wmacniacz, a nie amplituner. Myślę, że poszukam używanej końcówki mocy Sony, która ma jeszcze większą moc i będę ją miał do kompletu.

Na dobrą sprawę...prawie niczym. Pewnie ilością pól dźwiękowych, pilotami, przełącznikiem kolumn A-B itd. Na moc, dynamikę, pasmo i inne parametry nie zwracaj uwagi i tak są zawyżone niemal u wszystkich producentów.

• 2 tygodnie później...

No i kicha, uszkodzony jest blok cyfrowy odpowiedzialny za sterowanie tym amplitunerem. Ponoć tego się nie naprawia i w grę wchodzi tylko wymiana. Co gorsze nie podpasuje z innego modelu, musi być z 1070.

Więc albo:

- znajdę inny, w inny sposób uszkodzony z dobrą płytką do przełożenia

- albo podłączę DVD na multi chanel input 6-cioma chinchami i korzystam z dekoderów w DVD.

Trzecia opcja chyba nabardziej prowdopodobna, że wystawię na allegro jako uszkodzony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.