Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 5 vs Dali 104

kvazar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dylemat jak w tytule :) Budżet skromny, wymiana z Wharfadale 8.2, wzmacniacz Harman PM655Vxi. Muzyka rock, hardrock, elektronika, ambient, pop. Podstawowe pytanie: czy kolumnom szkodzi to, że nie były używane od kilku lat? Bo tak jest z Paradigmami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z kolei Dali 104 to sztuka która lata na Allegro od dobrego roku, zmienia właścicieli więc...

Ukryta Zawartość

Obawiam się w Paradigmach tego że wg jednego z recenzentów w "opiniach" muszą grać głośno, a ja raczej wolę średnio-głośno. Polecane do rocka i metalu, więc powinny mnie zadowolić. Również Dali zachwalane są ciekawie...

Oczekuję niemęczącego dźwięku, basu, miłej muzykalności, energii. Mam źle zagospodarowany pokój, więc scena i tak mi się rozlezie. Ogromna zaleta - Paradigm ma basrefleks z przodu, ale... od kilku lat stoją nieużywane. Co polecacie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39616-paradigm-monitor-5-vs-dali-104/

Witam,

Nie słuchałem nigdy Dali, natomiast Paradigm Monitor 5 miałem przez kilka lat. Bardzo miło je wspominam. Jeśli chodzi o ich brzmienie to rzeczywiście jest niemęczące, a bas bardzo dobry za te pieniądze. Czy to, że nie grały mogło im zaszkodzić - myślę, że nie.

Do muzyki, której słuchasz Paradigmy powinny pasować. Powodzenia w licytacji.

Dali 104 - Ojej jak to dawno było. Z tego co pamietam - szybkie, z niezłym basem dobre do rocka (tego ciężkiego również) ale nie tylko. Ilośc basu może być mniejsza niż z Paradigme , góra i srednica chyba jednak bardziej wyrafinowana, a i przestrzeń może byc lepsza. Niegdyś kultowe głosniki.

Najlepiej porównać ale pewnie nie bedzie to takie proste.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wharfów nie słuchałem.

Natomiast Dali 104 to najlepiej brzmiące głośniki do "wszystkiego" jakie do tej pory słuchałem.

Szybkiem i z dobrym kopem a zarazem niezwykle muzykalne ( kolega "wyrzucił" suba po ich posłuchaniu).

Są bardzo przyjazne dla wszelkiego rodzaju wzmacniaczy -nawet z nienajlepszym ampltunerem sobie poradzą.

W studiu w gliwicach gdzie je wieki temu zamawiałem -po ich posłuchaniu zamówiono od razu większą ilość.

Głośniki legendy - gdy odwiedzam siostrzyczkę (teraz ich właścicielka) zawsze funduję sobie sesję odsłuchową przy litrowym kuble parzonej po turecku kawy -zapadając się w fotelu -odlot.

W porównaniu do posiadanych później Nubertów 360III, Audiowave 141, PhoebeIIs, Usherów jakichśtam bajeranckich muszę przyznać że każde z nich było może ociupinkę lepsze w jakimśaspekcie brzmienia ale całościowo żadna z tych konstrukci do Dali104 nie może wystartować.

Dzięki za polecenie Dali, ale chyba wymiękam - zostało 8 dni do końca a już lecą po 500, a to wciąż nie osiągnięta minimalna. Sprzedawca lekko przesadził z tą ceną min. biorąc pod uwagę że jest klejone zawieszenie jednego niskotonowca. Tuż przed świętami inne Dali 104 poszły za 500, inna sztuka z lekkim uszkodzeniem również poszła wtedy za 300 - tak że cena dogięta... Może bardziej się opłaca poczekać - zawsze się coś trafi, a przepłacać nie ma co... Dzięki w każdym razie :)

Gość Warlords

(Konto usunięte)

Sam przez wiele lat używałem 104 w stereo, obecnie mam je na tyłach w KD. Nie wykluczam ich sprzedaży.

Z moich obserwacji wynika, że w ładnym stanie można je kupić za 600 - 800 zł. Przy odrobinie szczęścia jeszcze taniej. Zdemolowanymi szkoda zawracać sobie głowę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.