Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki do 10m2, samobójstwo ?

tomeus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam sprzęt ampli - Yamaha RX-V459 i podstawki Eltax Liberty 1+ . W moim pokoiku grają całkiem ładnie ale jak przyjdą piosenki w których trzeba troche "przywalić" basem to nawet tone control nie pomoze... Czy jak bym kupił np Tannoye F3 to nie miałbym jakiś przykrych efektów z powodu tak małego pomieszczenia ?

Kwestia wytłumienia w odpowiednich miejscach, adaptacja pokoju, ustawienie głosników wzgledem scian i odpowiednia elektronika (raczej trzymajaca bass w ryzach) i mozna powalczyc z podłogówkami.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

zaryzykować zawsze można. F3 to nie są jakieś wielkie potwory. Chociaż polecam Ci może jednak zrobienie klonów Totem Mite. Ja słucham ich już drugi dzień no i do niewielkiego pokoju są wprost idealne.

Zapoluj na stara serie Jmlab Cobalt model 810 - miałem je w 11m2 - nie dudniło a basik jest całkiem ale trzymany w ryzach. Trudno je upolować ale warto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gralem na eltaxach liberty 1+ w pokoju o podobnych wymiarach i nie zauwazylem , aby brakowalo im basiska zastapily wczesniejsze tannoy M1 + subwoofer najpierw sprzedalem tannoy'e, sub zostal ale po podlaczeniu malych eltaxow stwierdzilem , ze basu jest wystarczajaco bez suba. wydaje mi sie , ze w Twoim przypadku to raczej kwestia elektorniki (wzmacniacz zamiast ampli). uwazam , ze eltaxy 1+ na 10 qm powinny grac naprawde dobrym basem. W tm samym pokoju mialem rowniez podlaczone wieksze eltax 3=, ale tu niestety basisko sie rozlewalo po calym pokoiku.

kolumny grane z Yamaha Ax 396, pozniej cambridge audio A300, dalej A500.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

>po podlaczeniu malych eltaxow stwierdzilem , ze basu jest wystarczajaco bez suba.

To co dla jednego jest wystarczającą ilością może być dla innego niewystarczającą.

Zgadza sie Iceman, jednakze nie sadze, aby Tannoye nie wiem jak seria F ale chodzi mi o starszy model mercury mialy wiekszy, szybszy, lepiej kontrolowany od eltaxow wiem to z wlasanego doswiadczenia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

U mnie w delikatnie ponad 10m2 świetnie zdają egzamin podłogówki AA Phoebe II + Cambridge Audio Azur 540R v2.0. Nie mogę narzekać na nic poza rozdzielczością detali i szerokością sceny. Po tym jak wytłumiłem większość co bardziej newralgicznych miejsc w pokoju to bas nie buczy/dudni a po prostu gra jak trzeba.

Gratuluje tym ktorym sie udalo dobrze "zgrac" AA Phoebe II z pomieszczeniem 10m2. Ja mam jakies ok. 13m2 niezle wytlumione, a bas nie moze rozwinac skrzydel tzn. brak mu kontroli, impulsu, lekko dudni czasami. Ja po doswiadczeniach z Phoebe w roznych pomieszczeniach jestem daleki od tezy, ze pokaza pelnie swoich mozliwosci w pom. o malej kubaturze - w cuda nie wierze. Te kolumny potrzebuja moim zdaniem troche powierzchni wokol. Faktem jest tez ze w temacie basu wazny jest wzmacniacz. Jak posiadalem CA A500 to na jakosc basu nie narzekalem, ale to byl wynik slabosci wzm. w tym zakresie. Jak moj obecny zestaw popracowal u kolegi w wiekszym pokoju o niezlej akustyce to docenilem swoje AA Phoebe (oczywiscie w odniesieniu doi ich ceny). Tak wiec podsumowujac ja odradzam AA Phoebe do bardzo malych pokoi.

Ja w klitce 12m2 mam niewielkie kolumny z bas reflexem z przodu, odpowiednio ustawione względem ścian, dogięte do środka pokoju, trochę naturalnych rozpraszaczy wkoło jak półki z zawartoscią itd i zdaje to egzamin na 4 - bas jest na wysokim poziomie - sprężysty, nie rozlewa się - aczkolwiek w zasadzie wsystko zależy w któym miejscu pokoju słuchamy - to chyba najważniejsza sprawa - najlepiej jest w tym pokoju, gdy słuchacz tworzy z kolumnami trójkąt równoboczny.

Z ciekawości przytargałem raz monitory yamahy (moc max 100W czyli minimalnie słabsze) - czarne lakierowane z połyskiem jak fortepian, z wyglądu były dużo ładniejsze i dużo bardziej pasowały do mej przeładowanej klitki, niestety nie były w stanie wygenerować takiego basu jakiego oczekuję, a średnica i wysokie w zasadzie wypadły tak samo jak na podłogówkach więc zostałem przy podłogówkach w 12m2

Warto rozważyć podłogowe KEF Q4 - świetnie się spisują na małym metrażu do 12m2 , oprócz bass refleksu z przodu dobrze znoszą ustawienie blisko ścian.Poza tym dysponują bardzo dobrą stereofonią (jak na ten przedział cenowy) , kolejną ich zaletą jest tolerancja na elektronikę - zupełnie poprawnie zagrają z Yamachą ale warto podłączyć droższe urządzenia.

Ja ci zaproponuje kolumny

Rega Alya - ostatnio poszły na ebay-u za 100 gbr.

Do małych pomieszczeń jak znalazł...charakterystyka brzmieniowa podobna do eposów - szczerze polecam.

... a może RLS Phobos II ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

ale 10m2 t naprawdę problematyczna powierzchnia/kubatura dla głośników podłogowych, lepiej chyba niewielkie monitory tu uzywac - np. Harbeth HL-P3E, Castle Richmond, Dynaudio Audience42... no, coś w tym stylu ;-)

x.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.