Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka opinia o JAG Electronics?

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Noszę się z zamiarem kupna wzmacniacza lampowego JAG Electronics do monitorów 91dB... Piecyk ten ma jednak zaledwie 3W mocy sinusoidalnej. Czy to wystarczy do napędzenia powyższuch głośników w pokoju 18m2 ?

PS. Chodzi o wzmaniacz ECL 86.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39649-jaka-opinia-o-jag-electronics/

Może być mało mocy niestety. IMHO 8W to jest minimum, które chyba tez będzie miało spore ograniczenia dynamiczne i basowe (wszystko zależy od przebiegu impedancji Twoich kolumn), a optymalnie to przynajmniej 40W trzeba.

Gdzieś widziąłem test Triangle Comete ES i mimo stosunkwo dużej skuteczności przebieg impedancji był mało przyjazdny. (Według autorów testu). Tak więc bez odsłuchów jest bardzo duże ryzyko że bedzie to słabo grało.

Art

Daj sobie spokoj z takimi wynalazkami! Rozejrzyj sie za porzadnym Push-Pull'em na el34,6l6 lub kt88 i bedziesz mial mocy pod dostatkiem. Do niskowatowych Set'ów nadaja sie poteżne wysokoefektywne kolumny, a nie monitory!

Zmontowałem wzmacniaczyk na ecl86- 2szt w układzie SE, używam go z glośnikami o sprawności 89dB(jbl1000ti), gra całkiem przyjemnie, jak dla mnie to czasem trochę brakuje mocy, dyskoteki tym nie nagłośnisz, ale do kameralnych , wieczornych odsłuchów jest jak znalazł.

Moze i do nocnego plumkania wystarczy, ale gdy zapragniesz posluchac dobrego koncertu przy glosnosci zblizonej do rzeczywistej, wtedy Twoj system sie ze...ra i bedziesz mial pierd i kompresje zamiast kontroli i dynamiki. Ale robta co chceta....sa rozne zboczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Dynavox Vr70 Moze sprobuj tego wzmacnacza lampowy 35W., cena do zaakceptowania (340 euro+koszty wysylki z Niemiec mysle,ze nie przekrocza 200zł lub wycieczka ok 250 zl w dwie strony),a dzwiek no coz poczytaj watek "Odsłuchy w Gliwicach lub okolicy". wzmacniacz malo znany w Polsce choc tez do uchwycenia chociazby na allegro.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Miałem tego VR70 w domu. Faktycznie, mocy mu nie brak, ale konstrukcja mocno uproszczona i oszczędnościowa. Gra dość matowo i bezbarwnie na średnicy, aczkolwiek porównanie z przyzwoitymi budżetowymi tranzystorowcami wytrzymuje. IMHO lepiej dołozyć z 200-400zł i zapolować na również chińskiego, ale lepiej zaprojektowanego i o niebo lepiej wykonanego Music Angela.

A swoją drogą, gdyby ten Dynavox był do wzięcia za połowę tej kwoty, to może warto go wziąć, ale tylko do totalnej przeróbki. Dołożyć dwie lampki sterujące (podstawki umieścić w otworach w których oryginalnie tkwią elektrolity) i przerobić na klasycznego Williamsona. Wtedy powinno zagrać na poziomie.

Co do tej bebarwnosci i matowosci to nie do konca sie zToba zgodze Mc, nie mniej jednak rzeczywiscie Dynavox VR70(badz Palcom TA70,badz RURU CSt70-jak go tam zwal to zwal) to konstrukcja prosta. jesli chodzi o upgrade to o ile sie orientuje to wielu uzytkownikow MA opowiada sie, iz bez ingerencji wen takze nie przedstawia zbyt duzej wartosci muzycznej. Kwestia wygladu owszem dyna do najladniejszych nie nalezy przy nim Music Angel to piekna i bestia. Mysle ze na poczatek przygody z lampa nie jest to zly sprzet choc pewnie wielu (ktorzy nie slyszeli bedzie odmiennego zdania) Poza tym nie moge zbytnio polemizowac z McGaver'em, gdyz to czlowiek, ktory bez watpienia duzo wiecej ode mnie i wielu innych sprzetow widzial slyszal i "operowal"

Kilka fotek Dynavoxa tu pod nazwa Ruru

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kichanadeta, 24 Sty 2008, 17:37

>Co do tej bebarwnosci i matowosci to nie do konca sie zToba zgodze Mc, nie mniej jednak

>rzeczywiscie Dynavox VR70(badz Palcom TA70,badz RURU CSt70-jak go tam zwal to zwal) to konstrukcja

>prosta.

Zależy do czego porównywać. Miałem wiele wzmacniaczy na EL34, i zaprawdę, powiadam Ci, że te lampy potrafią pokazać DUŻO więcej.

>jesli chodzi o upgrade to o ile sie orientuje to wielu uzytkownikow MA opowiada sie, iz bez

>ingerencji wen takze nie przedstawia zbyt duzej wartosci muzycznej.

...znów zalezy do czego odnieść. Taki np. MA XD800MK III już w stanie fabrycznym gra sporo lepiej od Dynavoxa, aczkolwiek drzemią w nim jeszcze możliwości które można uwolnić dzięki mało inwazyjnemu tuningowi.

>Kwestia wygladu owszem dyna do

>najladniejszych nie nalezy przy nim Music Angel to piekna i bestia. Mysle ze na poczatek przygody z

>lampa nie jest to zly sprzet choc pewnie wielu (ktorzy nie slyszeli bedzie odmiennego zdania) Poza

>tym nie moge zbytnio polemizowac z McGaver'em, gdyz to czlowiek, ktory bez watpienia duzo wiecej ode

>mnie i wielu innych sprzetow widzial slyszal i "operowal"

>Kilka fotek Dynavoxa tu pod nazwa Ruru

>

Ukryta Zawartość

Też uważam że na początek przygody z lampami Dynavox jest OK, aczkolwiek wszystko należy rozpatrywać również w kontekście ceny i konkurencji rynkowej.

Ukryta Zawartość

340 euro =1260 zł (3,7 zł=1euro)+ewentualne koszty przesylki badz wycieczka. w sumie mysle, ze mozna sie zamknac w 1500 zł za nowy z gwarancja sprzet.

Toż właśnie. Dokładając 300-500zł można już mieć Music Angela. A Music Angel nawet nie tuningowany gra lepiej.

Wygląda też o niebo lepiej, i ma trzy wejścia, a nie tylko jedno jak Dynavox.

Warto zdawać sobie sprawę z istnienia takiej alternatywy. W końcu wzmacniacza nie kupuje się na dwa tygodnie, tylko na dłużej, nie?

Oczywiscie. :-) Nie jestem zorientowany w cenach MA. O wygladzie juz wspominalem "piekna i bestia" niema o czym mowic.

wlasnie mam do ciebie pytanie. Czy moge podlaczyc dynavoxa jako koncowke mocy podpinajac pre do wlasnie tego jednego wejscia liniowego?

Hi, hi,

McGyver znowu na forum szuka frajerów i łowi jelenie. Nic tylko Music Angel ... najlepiej kupić MA i oddać miszczowi do "tjuningu" za niemałe pieniądze. Wtedy zagra jak wzmak za 100 000 zł. :-)

Chopie, pieronie, kiedy sie łopamiętasz?!

• 4 miesiące później...

SłUCHAłEM WZMACNIACZA JAG ELECTRONICS TEGO NA LAMPACH EL 34 2*18 WAT MOCY-GRA PRZYJEMNIE,DOBRA MA STEROFONIE,BAS NATOMIAST JEST SłABY I ZLE KONTROLOWANY DO TEGO POLUZOWANY -W DOBIE WZMACNIACZA YAQUIN 100 B,KTOREGO JESTEM POSIADACZEM (KOSZTOWAł 2400Zł) OFERTA FIRMY JAG ICH WZMACNIACZ KOSZTUJE 4200Zł A GRA GORZEJ-REASUMUJAC NIE JEST WART TYCH PIENIEDZY JAK CHCESZ POSłUCHAC TO DZWOń 501-735-275

Piotr

Gość rochu

(Konto usunięte)

23031970>

Ponieważ sprzet firmy JAG jest w kręgu moich zaineresowań, mam pytanie.

Ciekawi mnie, w jakich warunkach odsłuchiwałeś tego JAG-a, na jakim sprzecie towarzyszacym, jaki materiał muzyczny, jakie pomieszczenie?

Aha, tego Yaquina 100 masz na zbyciu?

Trochę off topic: jakie jeszcze kolumny oprócz Triangli Comete ES polecacie do lampy 3 - 5 W (np do w/w JAGa)? Pomieszczenie (sypialnia) 12 m2, poddasze, skosy, dosyć dobrze wytłumione.

Redakcja, 9 Cze 2008, 09:58

>18 wat nie musi dobrze wysterować Scanów.

Skan Skanowi nierówny. Akurat revelatory 18W8531 należą do najłatwiejszych do napędzenia, i te 18W spokojnie wystarczy.

Znam też przypadek napędzania Skanów 18W8542 z triodowego single-endedno mocy tak z 15 watów. Gra świetnie.

Ja sam w ramach eksperymentu podłączyłem Sun Audio na 2A3 pod kolumny na węglowych Usherach które jak wiadomo są równie trudne do napędzenia jak wiekszość osiemnastek Skana. Zagrało z werwą i kopem. Zadziwiające są niektóre słabowite lampki.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie słyszałem nigdy wzmacniaczy JAG-a, chociaż w tej sprawie jakiś czas korespondowałem z właścielem firmy i odniosłem bardzo pozytywne wrażenie.

Na codzień w tej chwili uzywam lampowego DAC-a firmy Phoenix, protoplasty JAG-a.

Używam go przez przypadek, czekając bowiem na docelowego DAC-a wyciagnąłem go z szafy gdzie tkwił nie uzywany przez kilka lat.

W zestawieniu z 300B i Goodmans Triaxiom sprawdził sie lepiej niż CEC DX51.

Moge powiedzieć tyle, że DAC charakteryzuje się bardzo liniowym i naturalnym dzwiekiem.

Jest szybki, ma dobrą dynamikę i calkiem niezłą rozdzielczość.

Tak prawdę mówiąc z każdym dniem coraz mniej mi się chce go wymieniać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.