Skocz do zawartości
IGNORED

co nie pozwala wybrzmiec wysokim?

Mik

Rekomendowane odpowiedzi

jest w moim systemie cos, co mi wciaz przeszkadza. mam wrazenie, jakby cos nie pozwalalo do konca wybrzmiec wysokim tonom, oderwac im sie od kolumn. tak jakby byly za krotko trzymane, za szybko wygaszane. w przypadku slabiej zrealizowanych nagran rockowych powoduje to tez nieladne "szeleszczenie" talerzy perkusji...

chce Was prosic o pomoc we wskazaniu sprawcy.

kolumny raczej nie. to samo bylo slychac na Proakach 125 i teraz, na AP Tempo 3.

nie sadze rowniez, by byla to kwestia wzmacniacza - MF A3.5

IC? tara Labs RSC Reference gen2 chyba tez nie...

ja obstawiam zrodlo - Primare D20 (25%) lub kable glosnikowe AQ Bedrock (75%). dobrze kombinuje?

przyszlo mi tez do glowy, ze moze to byc kwestia pomieszczenia, ale nie sadze... jest dosc duze, ani przesadnie wytlumione ani nie gole, kolumny maja duzo miejsca po bokach (ponad 1,5 metra) i stoja 65cm (przednia scianka) od tylnej sciany, wylozonej drewnianym panelem z rozpraszaczem w postaci plaskiego telewizora ;-)

nie chodzi o ilosc szczegolow, bo tych jest cale mnostwo, nie sa za ostre, po prostu nie ma tego "wybrzmienia"...

to jak? pomozecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/39668-co-nie-pozwala-wybrzmiec-wysokim/

Miałem jakiś czas temu podobny problem (co prawda z zupełnie innym sprzętem). Właśnie najbardziej dotkliwy był brak wybrzmień, sygnały były bardzo szybko wygaszane. Kombinowałem ze spinaniem różnych rzeczy które w domu miałem i w moim przypadku winny był cd. Kaszanę pod tym względem robił zarówno podpinany pod ampli stereo jak i pod wzmacniacz, a więc powodem nie było raczej nieodpowiednie "pożenienie" klocków w zestaw ile sama taka przypadłość cdeka. Z innym cdekiem wszystko "odżyło";)

Wymienione przez Ciebie ProAc i AP posiadają głośniki wysokotonowe z nisko-budżetowej półki więc nie mogą wybrzmiewać tak jak byś tego oczekiwał. Poza niską ceną charakteryzują się też niską jakością.

temat wałkowany przeze mnie, raczej nikt Ci tu nic nie poradzi, poprostu nie masz pogłosu, jak piszesz wybrzmienia to ludzie nie wiedza o co chodzi, moim zdaniem głowna wina po stronie elektroniki,audiofilskie suchotniki tak mają, szybkie gaszenie dzwieku itp brak aury itp.

Nie wiem jak masz ustawione kolumny, ale jeśli skierujesz je by przecinały się dokładnie w miejscu odsłuchu to dostaniesz wysokie prosto w ucho, więcej się już nie da :) - tyle odnośnie ustawienia. Niewiem czy nie kombinowaleś z wytłumieniem pokoju, jeśli masz tam dużo pochłaniających rzeczy (bo walczłeś z basem itp.) i przekombinowałeś to zrobisz sobie martwą akustykę.

No i ostatnie to poruszona kwestia sprzętowa, znów nie wiem co to znaczy, że ci nie wybrzmiewa, (może słuchałeś klockow z wyższej półki i ci teraz nie wybrzmiewa, ale to wówczas zrozumiale :) ). Kabli bym o to nie posądzał, kolumny nie są aż takie złe by to miało ci doskwierać (o ile nie sluchałeś znacznie lepszych :) ), zacznij może od sprawdzenia CD. To w sumie budżetowe CD, ale to też nie technics, który jest matowy i w ogóle nie wybrzmiewa :) (na tle takiego np: Arcama). Musiałbyś jednak podłączyć CD z wyższej klasy niż to co masz. Kable twoje znam, tu bym nie szukał winy, wręcz przeciwnie nie mają zachamowań w tym zakresie jeśli więc coś dostaną z systemu to przekażą dalej.

Zaproponowałem podmianę CD na Creeka, bo ostatnio interesowałem się Eposami. Gdy wcześniej słyszałem je z zestawem Creeka była naprawdę fajnie. Niedawno jednak w sklepie podłączyli mi Eposy pod wzmaka Creeka jednakże CD dali właśnie jakieś Primare i tu już jednak nie było tej fajnej góry.

dzieki za wskazowki. stary nie jestem, gluchy tym bardziej nie. nie zgadzam sie tez ze stwierdzeniem, ze kopulka pierscieniowa Vify to nisko-budzetowy badziew. zwlaszcza w aplikacji Audio Physika.

jak sie nie uda z ustawieniem kolumn to po kolei zajme sie CDkiem i kablami. moze ten Creek to nie jest zly pomysl a moze poslucham MFA3.5 - moze w komplecie ze wzmakiem bedzie dobrze?

jak sie uda to dam znac.

Mój złośliwy znajomy mawia: "Muzyczny Fajtłapa najlepiej zagra z Muzycznym Fajtłapą" i mimo tej drobnej złośliwości warto sprawdzić, czy tak nie jest naprawdę.

Mozna też zrobić odwrotnie - podmienić wzmacniacz.

Myśle, że tutaj jednak winę ponosi Primare i MF - troszkę "wycinana" góra w obu urzadzeniach kumuluje się. Tak więc stawiam (z sentymentu do MF) na wymiane Primare na coś lepszego.

Tak jak napisałeś kable i kolumny tutaj nie są winne. Ewentualnie jak ktoś napisał wcześniej trzeba popracować nad ustawieniem kolumn lub zastosowaniem odpowiednich ustrojów akustycznych.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Na wybrzmienie wysokich wpływ mają (na podstawie mojego systemu):

- kondensatory w kolumnach (wstawiłem Hovlandy),

- interkonekt (z tego względu lubię Albedo Monolitha, gdyż dłużej wybrzmiewa, taką ma naturę),

- zasilanie (sieciówki itp.),

- lampy we wzmaku na wejściu,

- ustroje akustyczne w pokoju (walce oraz piramidki).

Zatem, kombinacji do szukania jest dużo.

Pzdr

>>nie zgadzam sie tez ze stwierdzeniem, ze kopulka pierscieniowa Vify to nisko-budzetowy badziew>>

Nie musisz się z tym zgadzać, to nie jest mój wymysł, że to niskobudżetowy produkt za pare stówek. Masz elektronikę, której wartość podchodzi pod 10.000 zł i sądzisz, że to ona jest winna ?

Mik

Zanim zaczniesz taszczyć do domu cedek i wzmacniacze spróbuj z kablami - po kolei z wszytkimi. Najprościej z sieciówkami lub z interkonektami.

Tara Labs Reference jest niezła, ale może coś ostrzejszego, z dobrze zaznaczoną górą: Nordost, Albedo Monolith, Argentum 6/4. Pokombinuj też z sieciówkami, one potrafi bardzo ładnie otworzyć dźwięk.

A jak to nic nie da, to kdopiero wtedy kombibuj dalej - elektronika a tym bardziej kolumny ciężkie są i nieporczne do targania do domu :-)

Pozdrawiam Stempur

Witam !

Wiem , że kable głośnikowe różnie sie spisują w różnych zestawach - ja mam zupełnie inny. Pamiętam jednak, że kiedyś , zachęcony dobrymi opiniami o AQ Bedrock przetestowałem go zamiast moich Nordost Gold i bardzo szybko wróciłem do poprzednich kabli właśnie ze względu na stonowane "wybrzmienia". A i tak prawdziwy postęp w tej kwestii nastąpił dopiero po wymianie kond. na wysokich w zwrotnicy głśników oraz szczególnie po założeniu kond. Dynamicap na wyjściu w odtwarzaczu CD Arcama - zresztą z zupełnie innym DAC-iem (Kustagon) zasilanym akumulatorem. Ponadto w moim przypadku (wzm. lampowy) duże znaczenie mają lampy (ecc82) na wejściu. Reszta zależy od nasilenia "szumu tła i pory odsłuchów oraz mojego nastroju" - no może przesadziłem ale tylko trochę. Co by nie kombinować i tak nie "wybrzmiewa" to u mnie tak jak np. na dobrych Lowterach i sprzęcie u znajomego konstruktora i twórcy świetnych klocków. Pozdrawiam

MIK

Ani MF A 3.5, ani MF A.3.2 góry ani wybrzmień nie brakuje, oba wzmaki to już tzw. nowa szkola MF. Wiem, bo oba znam, na A 3.2 grałem przez rok. To już bardziej Primare D 20 (tez znam, bo miałem go, zerszą słyszałeś go u mnie) lub ProAc. Ale naprawdę proponuje zacząć od kabli: najprościej, najmniej wysiłku, najtaniej a efekt może być taki, jak oczekujesz.

Pozdrawiam Stempur

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.