Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor do 2500zl (3000 max) ???

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Rzadko bywam w tej zakładce, ale odkąd zmienił mi się pokój na większy i bardziej ustawny chodzi po głowie zakup projektora. Jestem raczej zielony w tym temacie. Miałby być tylko i wyłącznie do filmów, najlepiej 16x9, niestety najczęściej DivX. Czy można wyrwać coś sensownego w cenie jak w temacie? Czy warto pakować się w używkę?

Na miejscu mają Epson DM1 - ale raz, że drogo, dwa - na co mi te wbudowane DVD ?

Może jakiś Benq, Sony? Czy mało znanymi firmami warto się zainteresować? Fajnie by też było żeby to ciche raczej było. Ile trzeba szykować na ten "biały ekran"? Wszelkie sugestie mile widziane.

Pozdr

Cześć!

Też jestem nowy (witam wszystkich weteranów), ale stałem niedawno przed podobnym wyborem, więc może pomogę choć trochę.

Po kilkumiesięcznym zapoznawaniu się z tematem projekcji w internecie i gazetach, kupiłem wreszcie bez oglądania i porównywania obrazu na żywo, na podstawie opinii użytkowników i zdjęć ekranów Optoma HD65 (DLP 1280x720). Nie mam specjalnego porównania, ale obraz jest bardzo ładny (oglądam na razie na starym, kilkunastoletnim, metalicznym ekranie do slajdów Reflecta 150x150cm na trójnogu), kontrast co najmniej akceptowalny, czerń - super, ja nie widzę żadnego efektu tęczy (ale to ponoć indywidualna sprawa). Dużo zależy od jakości filmu. Ja nie mam DivXów, ale nawet wśród filmów DVD różnice jakości są znaczne. Oko przyzwyczaja się wprawdzie szybko i nie zwracamy uwagi na jakość gdy film wciągnie, ale przy dobrym źródle (nowy film) obraz jest - na moje oko - rewelacyjny. Waży 2 kg, mieści się w plecaku razem z notebookiem 14", subiektywnie jest dość cichy (przynajmniej w trybie kinowym), mała, ładna, biała obudowa, sporo różnych wejść w tym HDMI 1.3.

Z wad: minimalna regulacja zoom, i stosunkowo krótka - jak na dzisiejsze standardy - gwarancja na lampę (1 rok lub 1000h).

Generalnie polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie jest minimalnie droższy niż Twój założony budżet, ale wszystko tanieje...

jb65pl

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

A i jeszcze jedno: Na co warto zwracać uwagę? Czy jasność, kontrast i rozdzielczość ma jakieś przełożenie w rzeczywistości? Czy to kolejny z setek marketingowych patentów na klienta; jak w większości przypadków RTV ?

Ten Benq to sensowna propozycja (2995zł widzę).

P.s. Jak to jest z tą żywotnością lampy? Jak podane jest 2000h to wtedy po tym czasie projektor do śmieci?

Ja oglądam średnio 2-3 filmy tygodniowo - czyli 2000h zużyje się po 5 latach ?

Witam,

Gdybyś mógł jeszcze "wyskrobać" 500,00 zł, to polecam:

Panasnic AX100, np tu:

Ukryta Zawartość

ewentualnie jeszcze cichszy i równie udany projektor SANYO-Z5, np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub tu:

Ukryta Zawartość

Dodam tylko, że kieruje się tu opinią użytkowników tychże projektorów.

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te 2000 godzin to sredni czas dzialania lampy. Rownie dobrze moze pociagnac dluzej albo pasc szybciej. W kazdym razie nawet jezeli bedzie jeszcze swiecic, to slabiej, wiec spadna paramtry obrazu. Zazwyczaj informacje o zywotnosci podaje sie w dwoch trybach. Maksymalnej jakosci i ekonomicznym. W tym drugim lampa swieci slabiej, wiec jest mniej obciazona, ale naturalnie i jakosc obrazu spada. Lampy sa wymienialne, wiec projektor nie leci automatycznie do smieci. Nie mniej koszt nowej lampy jest zlodziejski i jezeli nie bedziesz sie przedzierac przez rozne fora w poszukiwaniu oznaczen tanich zamiennikow, to zapewne okaze sie, ze taka wymiana nie ma sensu, bo za te 3-4 lata kupisz w cenie lampy nowy projektor o lepszych paramtrach niz obecny.

Chyba rzeczywiście na projektorach najbardziej widać różnicę w jakości prezentowanego materiału.

Są filmy, które wyglądają niesssamowicie, ich plastyka i kontrast czasami potrafią wgnieśćw fotel.

A są i takie, że po seansie człowiek się zastanawia, czy aby projektor się nie zepsuł.

Im wyższej jakości sprzęt, tym różnice w odbiorze nie są takie dużo.

Jednak im na high-endzie widziałem pozycje filmowe wg mnie nie do zaakceptowania.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja raczej starałbym się zejść do 2000zł (2500) niż w górę. Coś mi się wydaje, że te projektory bardzo szybko się zmieniają (rozwijają?) jak również ich ceny, dlatego też nie chciałbym się wykosztować bardziej niż to potrzebne.

A coś takiego: http://projektory.super-av.pl/projektor/Epson-EMP_X5.html ??

Znalazłem na mojej wiosce kolesia co ma X3 (2letni ze sporym przebiegiem). Warto chyba poczekać (2 tygodnie około) i spróbować? Jak to się spodoba to jest szansa, ze ten X5 będzie lepszy?

Ja tez przez dlugi czas wybieralem sobie tani projektor i ostatecznie dalem spokoj, a zamiast tego postanowilem wziac plazme. Co poddaje pod rozwage. Do tego projektora musisz doliczyc jakis uchwyt i ekran. Trzy tysiace spokojnie przekroczysz. Czyli masz juz jako alternatywe 42 cale. A przy drozszym projektorze zblizszysz sie co cen 50 calowych plazm.

Dwa razy wiekszy niz plazma za 5tys, to bedzie 100 cali, czyli 2.5m przekatnej. Byc moze. Natomiast ta 3 razy lepsza jakosc to sobie z kosmosu wziales. Za 4.5 tys masz 50 cali w 720 z kontrastem 15tys. Za 6 full HD 42 cale 9hociaz to imo bez sensu). To badz teraz laskaw wskazac projektory, ktore maja 3 razy lepsza jakosc obrazu (rozumiem ze to jakas technologia ultra hd 3060p) i po doliczeniu kosztow montazu i dobrych ekranow mieszcza sie w 4.5 i 6 tys zl.

>>Vasago

Żadna, powtarzam żadna plazma czy telewizor LCD nie zapewni Ci takiej przyjemności oglądania jak dobrej klasy projektor.

W domu używam Loewe Concept Basic L32 i Epsona TW1000. W temacie siedzę ponad 10-lat. Widziałem w kacji kilkadziesiąt modeli projektorów i telewizorów różnych technologii. ZDAJE SOBIE SPRAWĘ jaki niesssamoiwty postęp zrobiły projektory, zwłaszcza po wprowadzeniu panulu D6 (LCD) i DC3 (DLP).

Wiem, że to różnica ceny, ale projektor nie tylko ma przewagę uwzględniając wielkość ekranu (100 do 32 cali), ale także w JAKOŚCI obrazu.

Namiastką kina w domu jest tylko projektor. Na 42 czy nawet 50 calach samochody wciąż wyglądają jak resoraki, a ludzie jak żołnierzyki.

Meloman, alez ja nic projektorom nie ujmuje. Rzecz w tym, ze Twoj Epson kosztuje jakies 10 tys, a do tego masz zapewne ekran za nastepne 2. W tym momencie przekraczamy budzet autora 4-5 krotnie. Moim zamiarem nie bylo zestawienie projektorow i plazm jako dwoch roznych technologii do budowy idealnego kina domowego, tylko rozwazenie zestawow, ktore mieszcza sie w 3 tysiacach. I bede sie upierac, ze w tym przedziale cenowym warto plazme rozwazyc.

>>Vasago

Projektor, który dostarczy przyjemność z oglądania można dzisiaj już kupić poniżej 5 tysięcy. Jest przynajmniej kilka modeli spełniających to kryterium.

Życzę, że przekonasz się do tej technologii. Plazm 100 calowych pewnie nie prędko ujrzymy w sklepach. A i pewnie na początek będą kosztować fortunę.

>>electro

Są modele, które pracują w szerokim zakresie napięcia - od 110 do 240V.

Problem może dotyczyć:

- kabla zasilającego - inna końcówka,

- brak polskiego menu - mnie osobiście to nie przeszkadza,

- gwarancji - nie ma co liczyć, aby ktoś respektował ją na Starym kontynencie.

Nie mniej ceny projektorów, czy w ogóle sprzętu AV w Ameryce są szokująco niskie. Sam zastanawiam się nad zakupami.

>>masterofdeath6

Z całym szacunkiem, ale za 2,5 tysiąca zł nie tylko trudno byłoby kupić nowy, dobry projektror, ale nawet jakiś telewizor czy plazmę.

Radzę odczekać, pieniążki odkładać i kupić coś za 4-5 tysięcy. Dodatkowo potrzebujesz niezłego ekranu.

Nie warto marnować projektora na białej ścianie, nie mówiąc o beżowej czy pomarańczowej (znam takie przypadki!).

witam

jesli jestes zainteresowany mam na sprzedaz projektor mitsubishi hc 910, zakupiony we wrzesniu, na liczniku jakies 200h według danych wytrzymuje 3000 godzin w trybie eco, projektor od nowości eksploatowany u mnie mozesz poczytac opinie o nim w necie

Ukryta Zawartość

jakośc do ceny jest super, kontrast 4000:1, chce sprzeac poniewz przeprowadzam sie do nowego domu i zakupiłem ostatnio odtwarzacz HD DVD chce zamotowac docelowy juz projektor fullhd, jesli jesteś zainteresowany napisz mi na priva

Ukryta Zawartość

Meloman

no to badzmy w kontakcie, bo ja chyba w polsce nie bede kupowal, te projektory maja przelaczane napiecie? co za problem zeby z trafa 110 zasilac?nie trzeba wtyczki zmieniac, na toroidach.pl sprzedaja takie trafka z amerykanskim gniazdkiem

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Witam. A ja mam projektor 720p Benq w500 który teraz kosztuje niecałe 3000 i do tego ekran najprostszy z allegro 240 centymetrów szerokości za 200 złotych i jestem z tego zestawu w 100% zadowolony. Przy materiale HD jak ludzie do mnie przychodzą to robią wielkie wow! Chodzi o to że nie każdy wychwytuje jakieś minimalne niuanse i różnice między obrazem z projektora za 3000 czy za 5000 tak samo jak Ty Meloman słuchasz tego wszystkiego na brzdączkach Logitecha z5500 (które tak na marginesie działają z powodzeniem też w moim pseudo kinie, ale zdaję sobie sprawę z ich niewyszukanego brzmienia). Także myślę że do kina z powodzeniem np taki projektor się sprawdzi. Wiadomo że nie jest to ideał, ale myślę że i tak wrażenie robi ogromne i tak samo jak ktoś może "przymknąć ucho" i oglądać filmy i czerpać z tego satysfakcję na głośnikach komputerowych a nie potężnych kolumnach, tak samo ktoś inny jak np. ja mogę przymknąć oko na niedoskonałości mojego projektora, które nie oszukujmy się pod warunkiem że nie są zestawione obok z czymś lepszym nie są bijące po oczach. Więc moim zdaniem warto kupić projektor za 3000 pln, bo np ja też nie kupiłbym za 5000 choćby miał 2X lepsze parametry (a tak nie jest na pewno w tym przedziale cenowym), bo zwyczajnie nie jest mi to potrzebne i obraz który mam teraz na moim kiepskim ekraniku i w zasadzie jednym z najtańszych projektorów na komputerowych bzyczkach przy np. materiale HD robi i tak piorunujące wrażenie. Jest to w 100% wystarczające do świetnej zabawy. Pozdrawiam i oczywiście bez urazy:)

Oczywiście, że wszystko zależy od własnych preferencji.

BenQ W500 na początek na pewno jest dobrym wyborem. Ja być może mam zboczone pojęcie - siedzę w temacie już ponad 10 lat, użytkuję już 4 projektor, widziałem co potrafią high-endowe modele.

W audio zależu mi na klasie dźwięku, w kinie domowym zależy mi na jakości obrazu. Tutaj raczej nie szukam kompromisów. Dźwięk w kinie odgrywa dla mnie drugoplanową rolę.

To prostu indywidualna sprawa. Z drugiej strony nie wiedziałem, że projektory tak poszły w dół. Za swojeo budżetowego AE900 swego czasu płaciłem prawie 6 tysięcy. Świat się zmienia.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ło kurtenia - miało być na priv! Zarobiony dziś trochę i wciska się nie to co trza :)

Bajuwr - to mniej więcej moje podejście. Nie wymagam super wymuskanego obrazu - w przeciwieństwie do dźwięku.

Chcę po prosty w miarę oglądać na dużym ekranie. Ta biała mata jest mi tez niezbędna z czego zdaję sobie sprawę.

Raz, że mam żółte ściany - dwa że i tak zasłony są na tej ścianie co trzeba pod projektor :) Z tego co już szukałem - na razie tylko po allegro - te ekrany czy jak to się zwie nie są drogie (większość). Leniem nie jestem może być taki ręcznie zwijany.

Czyli epsony lepiej sobie odpuścić. Już kolejna osoba potwierdza dobrą opinię o tym Benq W500. Chyba trzeba się będzie gdzieś wybrać oblookać z czym to się je :))

Co do LCD i plazm - mam CRT32" (niby nowy kosztował 2800ojro 6 lat temu!) to ma lepszy obraz jak na moje koślawe oko niż LCD. A dodatkowe 10" jakoś do mnie nie przemawia. Jak już coś oglądam to w 90% są to filmy z DVD.

Czasem kablówka - a kablówka na LCD to nieporozumienie. Właśnie dlatego raczej myślę projektorek dla mnie :)

P.s. Udało mi się zgadać na wypożyczenie tego epsona X3 na ten weekend, czyli w następny poniedziałek będe miał już jakieś wrażenia z tanich projektorów (niestety boję się że jak odpalę to na żółtej ścianie to może nie być tak jak powinno być)

BenQ zawsze słynął z dobrych projektorów DLP. Na LCD przesiadł się dopiero niedawno.

Nie wypowiadam się o nowych modelach budżetowych bo ich po prostu nie widziałem. Nie wydaje mi się jednak, by jakiś znacząco odstawał jakością od drugiego. Pewnie jeden ma lepsze kolory, drugi lepszą ostrość...

Pod względem obrazu najlepszym projektorem LCD rok temu był TW1000, a więc jednak Epson. W wielu rankingach zdobywał wyróźnienie. Gdybym miał go porównać do poprzedniego AE900 to w niektórych scenach różnica jest wręcz miażdząca, w niektórych taka sobie.

Pojawił się właśnie następca - TW2000, który już w testach (www.projectorreviews.com) czy w opiniach (forum avs) zbiera entuzjastyczne recenzje.

Kupno ekranu to delikatna sprawa. Takim za 200 zeta z Allegro można sobie także pogorszyć obraz. Różnie to bywa. Na pewno sprawdzone są modele Projecty i VizArtu.

Ktoś na tym forum chwalił ekrany Infocusa.

Ten Epson X3 to chyba model do prezentacji. Nie za bardzo nadaje się do filmów...

Choć jak to mówią. Indywidualna sprawa. Mój siostrzeniec ogląda na sprezentowanym AE900 na niebieskiej ścianie i nie narzeka. Ja na taki obraz nie mogę patrzeć :-)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

No właśnie kwestia gustu,podejścia i wymagań osobistych. Jednak ten watek już wskazał mi konkretne kierunki :))

Jeszcze właśnie jakieś info o tych ekranach by nie zaszkodziło. Tak dużo od tego zależy?

Ja nie mam wyjścia - jeżeli projektor to tylko na tym białym ekranie.

Zapewniam, że mój biały ekran jest tak samo biały jak inne białe:) Nie no zdaję sobie sprawę, że są lepsze i gorsze, aczkolwiek mój za grosze naprawdę jest zadowalający. Ma delikatną fakturę (nie jest gładki), co sprawia wrażenie jakby większej szczegółowości obrazu (chociaż oczywiście jest to złudzenie), jest z ciekawego jakby gumowanego materiału, nie odkształca się mimo iż 99% czasu wisi pod sufitem zwinięty w rolkę, blokuje się na dowolnej wysokości...jest w miarę estetyczny (o ile można mówić o estetyce w przypadku zwisającej z sufitu 2,5 metrowej rury:)), i naprawdę na moje oko wydaje mi się, że reprodukuje kolory właściwie. Aha i nie przepuszcza światła. Pozdrawiam

Ja nie twierdzem, że każdy ekran za 200 złotych to badziew. Ostrzegam tylko, że CZASAMI można się naciąć.

Wcześniej używałem włoskiego Sopara. Kupowany lata temu, ściągany specjalnie z zagranicy, bo w Polsce praktycznie nikt tym nie handlował. Przy Sony HS-1 sprawowal się całkiem nieźle, a może po prostu nie miałem porównania? Po zamianie na Panasonic AE900 na obraz nie dało się patrzeć. Żadna kalibracja nie pomagała.

Wyrzuciłem na śmietnik i kupiłem Projectę High Contrast. Było duuuużo lepiej, ale wciąż wiele brakowało.

Podczas testowania TW1000 zauważyłem, że na powierzchni Matt White obraz jest żywszy, nabiera dynamiki. Były to niuanse, detale, niemniej zdecydowałem się ponownie kupić Projectę. Z wymianą nie było problemu (otwory w ścianie) - bo kupiłem identyczny model, tyle że właśnie z powierzchnią MW.

Zresztą do budżetowej klasy chyba właśnie lepiej sprawdza się powierzchnia szara.

Dodam, że high-endowe ekrany Stewarta też mają szarawą powierzchnię.

Trzeba po prostu znowu samemu się przekonać. Co komu pasuje...

heh...trochę się nie zrozumieliśmy:) Otóż ja z kolei nie twierdzę że ekran za 200 złotych jest dobry:) Zdaję sobie sprawę, że jak we wszystkim za jakość się płaci i jestem świadomy tego, że ekran za 2000 jest wyraźnie lepszy niż mój za 200pln i to w każdym pewnie parametrze. Jednak mój mnie zadowala w 100%. Po prostu nie mam jak Ty porównania i dlatego nie zdaję sobie sprawy z ewentualnych niedoskonałości. Moje kino domowe jest mimo swej prostoty najbardziej wyrafinowanym jakie oglądałem w jakimkolwiek prywatnym domu, stąd moje pochlebne opinie:) Po prostu taki ekran jak jest biały, to w moim prostym rozumieniu nie przekłamuje barw, kolory są wystarczająco żywe jak dla mnie, no i cena zdecydowanie za nim przemawia. Pozdrawiam

>>Bajuwr

Szkopuół w tym, że białe ekrany do KD tak naprawdę nie są idealnie białe. Matt White wyraźnie wchodzi w szarawą tonację. High Contrast to już wyraźny szary.

Jak już pisałem - topowe modele Stewarta, też są szare. Na pewno nie przekłamują kolorów, bo taka jest cecha koloru szarego. Dlatego też czasami stosuję się na obiektywach tzw. neutralne filtry SZARE.

Jeśli chodzi o wybór plazma/lcd czy projektor, to wg mnie porównanie dwóch światów. Przede wszystkim ekran 100 calowy nie jest 2 razy większy od 50 calowej plazmy, tylko 4 razy większy (pole oglądane). A to już jest przepaść, inna jakość doznań. LCDeki i Plazmy owszem zachwycą ostrością i detalicznością, ale wystarczy spojrzeć na film na 100 calowym ekranie i to zupełnie inna bajka. Jak filmy w domu, to jednak tylko projektor.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.