Skocz do zawartości
IGNORED

Dayton i Seas

rafaljakichmalo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję pomocy w przemodelowaniu zwrotnicy w pewnym projekcie.

Chodzi o:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem jest w dostępności RS28A w Polsce. Najbardziej nadawałby się na podmianę Seas 27tbfc/g. Tylko jak go włączyć, aby jak najmniej grzebać w torze średniotonowym?

Wyszukałem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jest tam zwrotka do rs125 i 27tbfc/g

Ponadto tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są pomiary do SW do 27tdfc a w linku do Deadalusa do Daytonów.

Mam nadzieję, że okaże się pomocne.

Ten wybór tweetera nie jest ostateczny - jeżeli ma ktoś inne propozycje z gotowym projektem najlepiej to super. Będziemy dobierać.

Dodam, że zależałoby mi na homogenicznym brzmieniu całości. Chciałbym uniknąć piaszczenia na "górze", ale chciałbym detalicznego i muzykalnego brzmienia.

Będę wdzięczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39744-dayton-i-seas/

Nie liczyłbym na projekt SW z pomiarami 27TDFC - wystarczy że odległość mikrofonu była minimalnie inna i juz fazy się nie zgodzą. Do tego geometria ścianki w tych dwóch projektach jest zupełnie różna.

Co do różnic w przebiegach SPL - najlepiej widać to w pomiarach Zapha:

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że Seas ma roll-off zaczynający się nieco wyżej, choć dyfrakcyjna górka jaka pojawia się przy takiej geometrii ścianki sprawi że filtr dający w miarę poprawne zbocze 4th order acoustic przy 2k trudny do zrobienia nie będzie. Fazy powinny sie jako tako zgodzić, zresztą w projekcie RJB nie ma idealnej zgodności faz skoro przecięcie charakterystyk jest 5dB poniżej SPL wypadkowego.

Tak czy siak efektywności napięciowe Seasa i Daytona są zbliżone co w połączeniu z wyższą impedancją Seasa bardzo ułatwi design filtru i osiągnięcie wyższej impedancji na górze.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39744-dayton-i-seas/#findComment-997935

Czyli nie da się z powodzeniem, opierając się na powyższych 2 projektach zaprojektować poprawnej zwrotnicy?

Napisałem maila do Mr. Bednarka o jakieś wsparcie i mam nadzieję, że będzie miał coś w zanadrzu.

Sądziłem, że mając 2 projekty będzie można złożyć zwrotnicę jak puzzle:) Co wobec tego należałoby zrobić aby to jakoś zrobić? Nie mam jeszcze ani tych głośników, systemu pomiarowego ani odpowiednich umiejętności aby temu sprostać.

Projekt Deadalus wydaje mi się bardzo przyzwoitym zwłaszcza w kryterium cena/jakość. Sądzę, że jego interpretacja dostosowana do możliwości zaopatrzenia się w Polsce mogłaby się cieszyć sporym zainteresowaniem.

Ostatnio trwały intensywne prace nad przemodelowaniem zestawu Zapha - cena częsci do Deadalusa z tweeterem Seasa jest porównywalna, a możliwości znacznie większe - przynajmniej moim skromnym zdaniem. Gra warta świeczki, tym bardziej, że Dayton jest nowym graczem na polskim rynku.

https://www.audiostereo.pl/topic/39744-dayton-i-seas/#findComment-997971

A tak w ogóle to jedna rzecz jest dziwna - dlaczego kolumna 3-way na 8ohm głośnikach ma 4ohm impedancję? Tak jak sobie na szybko przeliczyłem to filtr elektryczny woofera ma Fc=184Hz i dobroć ponad 1 - to nie wygląda za dobrze.

https://www.audiostereo.pl/topic/39744-dayton-i-seas/#findComment-997999

Zwrotnica do WWMT na 27tbfc/g rs150 i rs225

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39744-dayton-i-seas/#findComment-998515

Ok mam szukany projekt zwrotnicy prosto od autora. Mam jeszcze jedno pytanie - co oznacza skrót "ga" przy oznaczeniach cewek?

Ponadto trochę zaskoczyłem się cenami zwrotnic: na cewkach powietrznych wyszło mi ok 650zł!!! Czy przypadkiem czegoś nie przekręciłem. Mogłby to ktoś sprawdzić, bo aż nie chce mi się wierzyć.

W załączniku projekt zwrotnicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/39744-dayton-i-seas/#findComment-998902

ga oznacza to samo co AWG - American Wire Gauge (im więcej tym cieńszy drut). 20ga oznacza drut 0.8mm, 18ga to 1mm natomiast 16ga steel to cewka rdzeniowa nawijana drutem 1.3mm (co samo w sobie niewiele mówi o jej DCR).

Tak czy siak ta konstrukcja mi się nie podoba - filtry o dobroci ponad 1 to przeginka, wynikająca najprawdopodobniej z niewłaściwego sposobu pomiaru baffle step.

https://www.audiostereo.pl/topic/39744-dayton-i-seas/#findComment-998917
  • 1 rok później...
  • 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.