Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade Magnatów Vintage 105 by McGyver

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

Mini monitorki Magnat Vintage 105 w oryginale grają jasno, ostro i nieczysto na górze.

Oto jak temu zaradzić:

Oryginalny tweeter (szmaciana kopułka 25mm wyglądająca solidnie, a grająca dość podle) wymienilem na najlepszy tweeter Vify wszech czasów: aluminiową D25AG

Zrobiłem do tego nowe zwrotnice których schemat poniżej.

A oto wartości elementów:

L1: 0,65mH

C1: 6,8uF

R1: 2,7ohm

C2: 4,7uF

L2: 0,22mH

UWAGA: polaryzacja głośników ZGODNA a nie odwrotna jak na rysunku.

Efekt: gra gładziutko, czyściutko, barwnie, przestrzennie, z piękną, kremową średnicą. Do niewielkich pomieszczeń (8-13 metrów) idealne. Idealne również jako upgrade mini wieżyczek z przyzwoitą elektroniką ale kiepskimi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100001748 1201815556_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, a propo polaryzacji, jak to w końcu jest? U siebie mam kolumny 3-drożne i w zwrotnicy na basie filtr 2-go rzędu a w wysokim i średnim 3-go rzędu. Jaka powinna być prawidłowa polaryzacja głośników?

Druga sprawa, czy da radę zrobić zwrotnicę która miała by takie same przesunięcia fazowe dla każdego głośnika?

darady , ale to nie ma najmniejszego sensu, ponieważ każdy głośnik ma inną prędkośc, np tweeter zawsze bedzie wyprzedzał resztę dlatego prawie nigdy nie stosuje sie filtrów tych samych rzędów,dla głośników w danej kolumnie, chyba ze są zastosowane pułapki ,które odpowiednio kręcą fazą, to samo jeśli idzie o podłączenie plus minus w tweeterze czy średniotonowych, zjawiska przesunięc fazowych a zwłaszcza ich opanowanie nie należy do łatwych dla konstruktora, dlatego najczęściej stosowanym filtrem jest drugi rząd na basie a trzeci w tweeterze, chyba ,że mamy filtry pierwszego rzędu wtedy należy tylko cofnąć wysokotonówke wzgledem midwoofera, ale takie filtry to dopiero Matrix

pozdro

>wovo

A proszę cię bardzo

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

kajo

Ukryta Zawartość

to raz, dwa już go pewnie nie będą mieli a trzy to ściaganie ... kupiłbym nówki w kraju. Sam je mam w kolumnach i dla mnie są zajebiste, lepsze od metalowych seasów i za swojącene są wg. mnie rewelacyjne, nie zagrają nisko ale u góry hi-hat to hi-hat a blachy to blachy a nie jakieś szmaciane ściemnianie ....

wovo, moze to kwestia gustu....ale porwnywalem kiedys vifkę z seasem...ogolnie oba glosniki podobaly mi sie ale zdeydowalem sie na seasa....:) było to w czasach kiedy vifa byl jeszcze dostepna w produkcji seryjnej....seas mnie przekonal reprodukcją średnicy, za to ta vifka do mnieszych średniotonowych i wyzszych podziaow moze bć super.

Pozdrawiam

Ja tam kupowałem w akkusie z 4 może 5 miesięcy temu D25AG i sprowadzili w 2 tygodnie. Najlepiej zadzwonić i zapytać a nie domysły robić, ja tak zrobiłem, a i też były sprowadzane.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• 1 rok później...

Temat nr: 29868

Autor: maxus

Data dodania: 2006-11-30 12:21:39 Lista tematów forum STEREO »

STEREO: McGyver, czyli rozczarowanie......

Niestety muszę ostrzec klientów McGyvera - ja będzie miał zły humor, to was oleje kompletnie tak jak mnie.

A oto szczegóły: Pod koniec sierpnia 2006 zakupłem Kolumny u Pana Adama na Vifie XT18 Oraz Morelu....

Jednak kolumna zodtala zniszczona w czasie transportu wiec postanowiłem poprosic o fakture za kolumny zeby wyslać do DHlu jako kwote roszczenia wobec nich ale jednak dostalem nie fakture (jakis dziwny papierek na ktorym owych kolumn nie bylo)

2006-10-18 17:59:20

Witam

Mam rachunek zakupu kolumn, i ten wyślę. Proszę powiedzieć, że naprawiał Pan będzie jak Pan dostanie odszkodowanie.

pzdr

Mac

2006-08-14 10:32:42

Witam

Obudowy stoją już u mnie. Jednak nie możemy rozpocząć działań zanim nie zapadnie decyzja o wypłacie ubezpieczenia. Gdybyśmy wymienili obudowy już teraz, to zniszczylibyśmy dowody.

Po 3 miesiącach Pan Adam nie zrobił nic ( dzwonie i dzwinie nawet nie odbiera telefonów, pisze na skrzynke tez nic)

Wiec myśle ze to troszke niepowazne z jego strony olewac klietów.....

Pozatym obiecywał ze wymieni obudowe ale do tego nie doszlo po 3 miesiacach obiecywania....

(Rozbity został górny cały róg kolumny).....

Wiec Panie Adamie albo dostarczy mi pan nowa obudowe albo nie dopełni pan umowy i prosze zwrócić kwote jaką zapłaciłem za owe kolumny...(jest to niepowazne poniewaz czekam i czekam a pan nawet telefonów nie odbiera..... Skandal!!)

• 2 miesiące później...

Kolejne Magnaty z tej samej serii, tym razem większe Vintage 110 przerobione. Swoim zwyczajem zamiast podłej jakości tweeterów Magnara zastosowałem aluminiową Vifę D25AG. Zwrotnica:

L1: 0,8mH

C1: 10uF

R1: 2,7ohm

C2: 4,7uF

L2: 0,22mH

Efekt: nie sypie już żwirem na wysokich, zamiast tego gra gładko, czysto, dźwięcznie i przestrzennie. Średnica nie jest może aż tak ładnie prowadzona jak w mniejszych V105, ale za to bas jest mocniejszy i niżej schodzi. 110 śmiało można stosować w większych, nawet 20 metrowych pomieszczeniach.

Ukryta Zawartość

post-3550-100001533 1246110487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McG!

"Swoją szosą" - pamiętam ten tweeter w aplikacji Thiela 1.5 - nieźle grała ta aluminiowa Vifa.

A jest ona jeszcze produkowana? Można ją gdzieś w Polsce kupić? I jaka jest jej cena?

• 3 miesiące później...

Tak, nie uznaje. Nie uznaje też tego że ziemia jest okrągła. A tak w ogóle, to pijak. A jak pijak, to i złodziej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czy siak na końcu strojenia zawsze zostają poprawki "na słuch". Co komu z pasma +/- 1dB, jeśli kolumny "drą ryja", są przebasowione itp. Dom to nie studio. W domu kolumny stoją przeważnie w kątach pomieszczenia o bardzo słabej akustyce. Trzeba to wziąć pod uwagę.

Jestem za pomiarami, jednak przede wszystkim w kontekście miejsca podziału. Równowagę tonalną i charakter brzmienia nastroimy na słuch. Bo w końcu kolumny mają służyć nam do słuchania, a nie do mierzenia :)

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.