Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak - przebarwienie na średnicy

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze z pytaniem o pomoc w sprawie mojego wiekowego juz wzmaka.

Jest to Kenwood KA-7X i choc ogolnie gra w porzadku, w prawej kolumnie daje dziwne przebarwienie na srednicy. Gora OK, dol tez a jak pojawia sie np fortepian slychac chropowatosc, jakby byla kolumna spalona. Wiem ze to wina wzmaka, to efekt ten jest zawsze na roznych kolumnach w lewym kanale. Po rozkreceniu robaczylem ze czesc niedawno wymienionych kondow jest wybrzuszona ?!? Czy to jakies zwarcie, czy co? Czy to moze byc wina potencjometra?

https://www.audiostereo.pl/topic/40015-wzmak-przebarwienie-na-%C5%9Brednicy/

Niestety kondensatory które wstawiłeś powoli lecz skutecznie odmawiają współpracy i jak tak dalej pójdzie to zaczną startować , co może spowodować ze wzmak się uszkodzi, więc radzę wymienić te kondensatory zawczasu i popatrzeć czy nie była pomylona polaryzacja przy wymianie.

Czy aby nie polutowałeś tych kondensatorów odwrotnie biegunowo? Albo czy one nie były na niższe napięcie? Wymień je na odpowiednie, albo takie same tylko poprawnie wlutowane. Jeśli nie pamiętasz jak były wlutowane oryginalne, to sprawdź woltomierzem gdzie jest +, a gdzie -.

Nie biegunowo raczej OK - nawet teraz sprawdzilem. Jedyny niepewny punkt to jeden kond bipolarny wymieniony na polarny, ale wlutowany poprawnie biegunowo..... Inna sprawa ze raz mi sie cyna wylala na plytke. Oczyscilem ja, ale nie dam glowy urwac ze nie ma pozostalosci cyny miedzy dwiema sciezkami....

o tym myślałem, chocnie do końca trafiłem. Gdyby w zasilaniu cośbyło nie tak to albo od azu strzał albo wzmacniacz by się dusił albo cośw tym stylu. Z tym że wybrzuszenie jeśli nie jest spowodowane błędnąpolaryzacjato zostaje napięcie albo uszkodzenia konda co jest mało prawdopodobne. Napięcie

Panowie, wrocilem do oryginalnych kondow i bez zmian. Posprawdzalem tez na pewno polaryzacje miernikiem i bylo OK. teraz wymienilem potencjometr - zamiast 100 KBX2 dalem 100 KAX2 (czyli z bodaj logarytmicznego na liniowy) i teraz jest tak jakby nie bylo wogole potencjometru - gra na maxa. Chyba musze wladowac spowrotem logarytmiczny, czy zle podlaczylem?

Teraz juz sie bawie na calego bo chyba i tak pojdzie na smietnik ;-))))

Liniowym to raczej głosności nie wyregulujesz, chyba że dasz między masę a suwaki rezystory 15k, co zmieni charakterystykę ale też i przebieg impedancji tego potencjometru (nie będzie stała, z minimum ok. 13k).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.